Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень
Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
09.10.2023

Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень: з особливостями роботи адвоката в підсистемі «Електронний суд» розповіла Тетяна Рабко

Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, провела у Вищій школі адвокатури НААУ майстер-клас на тему: «Електронний суд». Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень».

Лектор розпочала майстер-клас із ознайомлення учасників заходу з покроковим алгоритмом створення електронного ордеру та довіреності для оперативного доступу до матеріалів справи.

Тетяна Рабко зауважила, що скасування електронного ордеру або електронної довіреності, що видані через підсистему «Електронний суд» можливо здійснити як через саму підсистему, так і через мобільний застосунок «єСуд».

Крім того, учасникам заходу була надана покрокова інструкція щодо подання заяви про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді та формування апеляційної скарги через підсистему «Електронний суд», оформлення додатків, направлення копії заяви сторонам по спору та сплати судового збору.

Лектор зазначила, що підсистема «Електронний суд» надає можливість сортувати справи як по даті першого документу по справі, так і по даті останнього.

Крім того, доступна можливість фільтрації справ (по назві суду, інстанції, юрисдикції, датам, процесуальному статусу у справі, ПІБ/назві сторони, номеру в ЄРДР) та перегляду заяв інших уповноважених осіб.

У разі відсутності у сторони доступу до матеріалів електронної справи, подання процесуальних документів можливо здійснити через розділ Заяви у підсистемі «Електронний суд».

Також було розкрито питання перебігу процесуальних строків при отримані документів у підсистемі «Електронний суд» та інструменти перевірки для відліку строків.

05.01.2022 Державна судова адміністрація України надала лист №15-103/22 з офіційними роз’яснення щодо початку перебігу процесуальних строків при отриманні процесуальних документів через Електронний суд.

ДСА наголошує на тому, що норми Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи передбачають обов’язковість надсилання документів саме до Електронного кабінету, тоді як адреса електронної пошти розглядається лише як додаткова функція повідомлення про їх надходження до Електронного кабінету. Таке повідомлення, залежно від налаштування, може здійснюватися як з надсиланням самих документів, так і без нього.

В огляді судової практики сфокусувано увагу на наступних судових рішеннях:

• 16 листопада 2022 року Велика Палата Верховного Суду по справі № 916/228/22 сформулювала правовий висновок, щодо відсутності підстав вимагати сплати судового збору без урахування понижуючого коефіцієнта. Суд прийшов до висновку, що надані Державною судовою адміністрацією України в листі від 29.10.2021 № 10-19326/21 та Вищою радою правосуддя в листі від 30.11.2021 № 28581/0/9-21 роз`яснення, що частина третя статті 4 Закону України «Про судовий збір» не набрала чинності у порядку, встановленому Законом, не змінюють установленого порядку та умов набрання чинності нормативно-правовим актом.

• У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 21.09.2023 по справі № 522/8812/22 адміністративне провадження № К/990/20440/23 викладено висновок, що такий спосіб направлення копії судового рішення - направлення на електронну адресу особи, що не пройшла процедуру реєстрації в підсистемі «Електронний кабінет», нормами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачений.

• 23 серпня 2023 року у постанові по справі № 380/24487/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду сформулював правовий висновок, згідно до якого наявна в матеріалах справи довідка про доставку документа в електронному вигляді до «Електронного кабінету» є достовірним доказом отримання учасником судового рішення суду.

• 06 березня 2023 року у постанові по справі № 753/19393/20 Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду сформулював правовий висновок, що якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них. З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи за допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення.

• 28 грудня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду по справі № 280/2097/22 сформулював правовий висновок, що оскільки матеріали справи не містять повідомлення про доставлення копії судового рішення на електронну адресу представника позивача, тому в силу приписів статті 251 КАС України відсутні підстави здійснювати відлік строку на апеляційне оскарження з дати такого повідомлення.

• 13 вересня 2023 року у постанові по справі № 204/2321/22 Велика Палата Верховного Суду сформулювала правовий висновок, що звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, який підписаний електронним цифровим підписом, є належним та правомірним способом безпосереднього звернення до суду, що ототожнюється із безпосереднім зверненням до суду через канцелярію або традиційними засобами поштового зв`язку і має кваліфікуватися саме як безпосереднє звернення до суду. Наведені висновки не стосуються адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, судових експертів, державних органів та органів місцевого самоврядування, суб`єктів господарювання державного та комунального секторів економіки, які реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

Детально ознайомитися із алгоритмами формування електронного ордеру та формування довіреності від імені юридичної особи у підсистемі «Електронний суд» можна у тематичному матеріалі на сторінці Advokat Post: https://is.gd/gSyEz6

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/yc38p4f6

Цікаві публікації лектора:

• Звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу. https://tinyurl.com/mwhnnbw8

• Найбільш розповсюджені помилки, які можуть виникнути під час первинної реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС. https://tinyurl.com/7zm25cdv

Зареєструватися на найближчі заходи Тетяни Рабко:

• Майстер-клас «Можливості електронного судочинства для юридичних осіб». https://tinyurl.com/4k9m5vy3

• Нові реалії електронного судочинства для адвоката при роботі з юридичними особами. https://tinyurl.com/bde9sacd

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ