Отримання документів в Електронному суді
Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
05.09.2023

Підсистема "Електронний суд" забезпечує можливість автоматичного надсилання матеріалів справ в електронному вигляді до Електронних кабінетів учасників справи та їхніх повірених.

Документи, які один з учасників справи надіслав до суду, іншого органу чи установи у системі правосуддя з використанням Електронного суду, в передбачених законодавством випадках автоматично надсилаються до Електронних кабінетів інших учасників справи чи їхніх повірених після реєстрації цих документів в АСДС або автоматизованих системах діловодства.

До Електронного кабінету користувачів надсилаються відомості, у тому числі про отримання та реєстрацію документів у справі, а також інші відомості, що призвели до зміни стану розгляду справи.

Інформація про надходження до Електронного кабінету відомостей та документів про результати розгляду справ додатково може надсилатися користувачу у вигляді повідомлення на електронну пошту. Дані про електронну пошту зазначаються користувачем у профілі його Електронного кабінету.

Слід звернути увагу, що адреса електронної пошти, що використовується при реєстрації Електронного кабінету, не може бути зареєстрована на доменних іменах, використання яких заборонено законодавством України. Адвокати при реєстрації зобов'язані вказувати адресу електронної пошти, внесену до Єдиного реєстру адвокатів України.

Документи, що надійшли через Електронний суд, реєструються судами, іншими органами та установами в системі правосуддя в день їх надходження упродовж робочого дня або не пізніше наступного робочого дня, якщо документ надійшов у неробочий час, за загальними правилами реєстрації вхідної кореспонденції, визначеними Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та відповідними інструкціями з діловодства в судах чи в інших органах та установах у системі правосуддя.

У разі реєстрації отриманого документа до Електронного кабінету користувача автоматично надсилається відповідне повідомлення. В іншому випадку надсилається повідомлення із зазначенням причини відмови в реєстрації документа.

При цьому, у користувача підсистеми «Електронний суд» є можливість отримання документів з електронного кабінету як вкладення.

Для реалізації зазначеного функціоналу необхідно у профілі користувача у підсистемі «Електронний суд» перейти у розділ налаштування і поставити галочку «отримувати документи як вкладення в email повідомленнях», після натиснути кнопку зберегти налаштування. Після цього усі повідомлення будуть надходити з вкладеними документами у форматі zip-файлу та активними посиланнями на документи у підсистемі «Електронний суд».

Крім того, у розділі налаштування користувач може обрати наступні опції:

  • не отримувати повідомлення як учасник справи;
  • не отримувати повідомлення як представник;
  • отримувати повідомлення тільки по процесуальним документам.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій лектора:

• Перебіг процесуальних строків при отриманні документів в підсистемі «Електронний суд» http://surl.li/klejt

• Можливості електронного судочинства для адвоката при наданні правової допомоги фізичним та юридичним особам http://surl.li/ktilx

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

• Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?". http://surl.li/fzice

• Майстер-клас "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень". http://surl.li/gfzxd