Ордер. Алгоритм формування адвокатом ордеру в підсистемі «Електронний суд»
Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області.
Рабко Тетяна
24.07.2022

Згідно із ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» одним із документів, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги є ордер.

Ордер –письмовий документ, що у випадках, встановлених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера. (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»)

З 2019 р. бланки ордерів, згідно затвердженої типової форми, окрім книжок, які видавалися місцевою радою адвокатів, генеруються ще й у відповідному розділі «Особистого кабінету адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України https://bit.ly/3RUEDiZ.

Ордер, що згенеровано через «Особистий кабінет адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України містить обов’язкові реквізити, частина яких заповнюється при генерації автоматично, серед них — двовимірний штрих-код (QR-код) з посиланням на профайл адвоката в ЄРАУ. Решту реквізитів адвокат заповнює самостійно. (приклад https://bit.ly/3oqGzSC)

З 1 січня 2022 року ради адвокатів регіонів і НААУ припинили видачу ордерних книжок.

Типова форма ордеру, виготовлена друкарським способом на замовлення ради адвокатів регіону відповідно до Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затверджене рішенням Ради адвокатів України № 36 від 17 грудня 2012 року, із змінами та доповненнями, діє після 01 січня 2022 року до закінчення повноважень адвоката у конкретній справі (провадженні).

З 01 січня 2022 року видача нових ордерів можлива лише шляхом формування на сайті НААУ.

Актуальне Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги затверджено рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41. https://bit.ly/3Bf2fsx

Важливо!

  • Ордер, згенерований онлайн, не обов’язково має бути роздрукований у кольоровому вигляді. (рішення Ради адвокатів України від 26.06.2019 №68).
  • Ордер на надання правової допомоги не замінює договору про надання правової допомоги, який є підставою для здійснення адвокатської діяльності, а є лише документом, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги клієнту.
  • Ордер може бути оформлений адвокатом на підставі усної угоди з клієнтом, що перебуває, зокрема, у слідчому ізоляторі, але у найближчий можливий строк адвокат зобов’язаний укласти з клієнтом договір про надання правової допомоги у письмовій формі.
  • РАУ передбачила, що адвокати, які не сплатили внески до 31 січня 2022 року, не матимуть можливості генерувати електронні ордери.
  • Під час дії воєнного стану на території України дозволяється видача адвокатським бюро/адвокатським об’єднанням ордеру без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об’єднання, адвокатського бюро. Правовідносини між адвокатом, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера та адвокатським об’єднанням, адвокатським бюро врегульовуються внутрішніми документами цих організаційно правових форм здійснення адвокатської діяльності (рішення РАУ від 29 квітня 2022 року № 45).

У квітні 2021 р. у підсистемі «Електронний суд» з'явилася можливість для користувачів-адвокатів створювати електронні ордери, отримуючи доступ до судових справ, у яких вони представляють інтереси клієнтів.

Для можливості формування електронного ордеру в ЄСІТС в профілі користувача у підсистемі «Електронний суд» обов’язково повинна міститися відмітка про наявність в нього статусу адвоката.

Адвокати можуть створювати електронні ордери кількох видів:

  • ордер на конкретну справу, який надає доступ до документів лише у тій справі, в якій адвокат представляє клієнта,
  • ордер без зазначення номера справи, який дає змогу подавати первинні заяви до суду.

Формування ордеру у підсистемі «Електронний суд».

Крок 1. Генеруємо ордер через «Особистий кабінет адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.

Крок 2. У підсистемі «Електронний суд» обираємо розділ Ордери/довіреності.

Крок 3. Створити ордер.

Крок 4. Заповнюємо:

  • ПІП/назву юр. особи;
  • РНОКПП/код ЄДРПОУ;
  • Адреса проживання/перебування/місцезнаходження;
  • Контактний номер телефону;
  • Електронна пошта;
  • Номер договору/доручення на надання правової допомоги;
  • Серія/номер ордеру;
  • Дата видачі ордеру;
  • ким видано ордер (адвокатом/адвокатським об’єднанням);
  • Справа.

Якщо адвокатом сформовано електронний ордер через підсистему «Електронний суд» із зазначення номеру справи, то через декілька хвилин ним буде отримано повідомлення про надання адвокату доступу до справи за допомогою Електронного кабінету Користувача ЄСІТС. Після цього, зазначена справа відобразиться у підсистемі «Електронний суд» у розділі «Мої справи».

При поданні в подальшому процесуальних документів через підсистему «Електронний суд» із обранням документа, що підтверджує повноваження адвоката електронний ордер, відомості про Заявника та представника Заявника заповнюються автоматично.

Слід звернути увагу, що якщо у Вас від імені одного і того ж клієнта сформовано декілька електронних ордерів на різні справи у підсистемі «Електронний суд», то система буде обирати останній сформований, тому перед кроком підписати документ необхідно перевіряти коректність завантаження ордеру та, при необхідності, на кроці додатки завантажувати потрібний електронний ордер.

Скасування електронного ордеру виданого через підсистему «Електронний суд» можливо як через саму підсистему так і через мобільний застосунок «єСуд».