Нюанси участі у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку поза межами приміщення суду
Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
30.08.2023

Підсистема відеоконференцзв’язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду – за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув’язнення, установі виконання покарань або медичному закладі – за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв’язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті.

Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв’язку, для роботи із системою відеоконференцзв’язку.

Важливо! Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. (ч. 1,2 ст. 212 ЦПК України, ч. 1,2 ст. 195 КАС України, ч. 1,2 ст. 197 ГПК України).

23 березня 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі № 905/2371/21 (http://surl.li/fzhqi) сформулював висновок, що процесуальне законодавство не містить приписів, які унеможливлювали б звернення до суду з єдиним (одним) клопотанням (заявою) щодо участі у всіх судових засіданнях по справі в режимі відеоконференції або передбачали звернення виключно з окремим клопотанням (заявою) щодо кожного судового засідання.

Слід звернути увагу, що прийняти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду через Електронний кабінет можливо лише із профілю фізичної особи або представника, через профіль юридичної особи така можливість відсутня.

Перед відеоконференцією необхідно виконати наступні інструкції:

1. Закрити всі програми, які можуть використовувати камеру, динаміки та мікрофон. Відкласти мобільні телефони подалі від динаміків.

2. Перевірити налаштування обладнання.

3. Якщо потрібна конференція ще не розпочалася, необхідно очікувати на запрошення від Організатора на сторінці https://vkz.court.gov.ua/ або якщо триває конференція, в якій учасник приймає участь, необхідно знайти її в переліку та натиснути кнопку «Увійти до конференції».

Перевірку здійснення судом запрошення/виклику учасника справи для його участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду можливо виконати через розділ «Мої конференції» підсистеми відеоконференцзв’язку або шляхом направлення запиту до суду з приводу надання інформації щодо провадження у справі.

Розділ «Мої конференції» підсистеми відеоконференцзв’язку зберігає інформацію щодо всіх відеоконференцій, на які було запрошено учасника (№ конференції, дата, номер справи, відомості щодо точного часу почату та завершення).

Однак при цьому, слід врахувати, що актуальна судова практика (ухвала Голосіївського районного суду міста Києва від 31.05.2023 по справі № 755/1665/22 провадження №: 1-кп/752/1494/23, ухвала Старосамбірського районного суду Львівської області від 16.08.2023 по справі № 455/1173/23 провадження № 1-кп/455/166/2023, ухвала Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 02.05.2023 по справі № 991/2823/23 провадження №11-сс/991/327/23) свідчить про неможливість участі у судовому засіданні поза межами приміщення суду у кримінальному провадженні виходячи із наступного.

Відповідно до п. 10 рекомендацій Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану від 02.03.2022, якщо за об’єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток допускати участь такого учасника в режимі відеоконференції за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних.

Крім того, якщо через об’єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв’язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв’язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз’яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов’язків (п. 7 листа Верховного Суду №1/0/2-22 від 03.03.2022 «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану»).

Разом із тим, наведені рекомендації не є законом чи правовою позицією, висловленою Верховним Судом у ході розгляду конкретної справи.

Також необхідно врахувати й те, що застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки, передбачені цим Кодексом (ч. 3 ст. 336 КПК).

Поруч із наведеним проведення судового засідання в Україні у режимі відеоконференції забезпечується лише ліцензованою програмою TrueConf, яка забезпечує учасникам процесу інформаційну безпеку (ухвали Верховного Суду від 11.04.2022 у справі №572/499/20 та від 12.05.2022 у справі №442/3912/19).

Проведення судового розгляду у кримінальному провадженні, зокрема й апеляційного, за допомогою власних засобів зв’язку, положеннями чинного законодавства не регламентовано (ухвала Верховного Суду від 12.05.2022 у справі №442/3912/19).

А, як передбачено вимогами ч. 2 ст. 342 КПК, секретар судового засідання доповідає суду, хто з учасників судового провадження, викликаних та повідомлених осіб прибув у судове засідання, встановлює їх особи, повідомляє причини їх неприбуття, якщо вони відомі. Крім того, згідно з ч. 1 ст. 345 КПК судовий розпорядник роздає особам, які беруть участь у судовому розгляді, пам’ятку про їхні права та обов’язки, передбачені цим Кодексом.

Таким чином, здійснення судового провадження в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів учасника справи позбавить можливість суд виконати вимоги ст. 342-345 КПК та дотриматись процедури апеляційного розгляду (ухвала Верховного Суду від 28.04.2022 у справі №583/1283/20).

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій лектора:

• Електронні послуги та електронне судочинство для громадян http://surl.li/klpfi

• Перебіг процесуальних строків при отриманні документів в підсистемі «Електронний суд» http://surl.li/klejt

• Діджиталізація судової системи України та робота адвоката у реаліях електронного судочинства http://surl.li/kaleg

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

• Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?". http://surl.li/fzice

• Майстер-клас "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень". http://surl.li/gfzxd