Можливості електронного судочинства для адвоката при наданні правової допомоги фізичним та юридичним особам
Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
01.09.2023

Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, провела у Вищій школі адвокатури НААУ майстер-клас на тему: «Можливості електронного судочинства для адвоката при наданні правової допомоги фізичним та юридичним особам».

Лектор розпочала майстер-клас із інформації, що 21 липня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (№ 3200-IX від 29 червня 2023 року).

В огляді закону № 3200-IX лектор звернула увагу, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

З детальним оглядом закону можна ознайомитися в тематичній публікації на сайті Вищої школи адвокатури за посиланням http://surl.li/jlqbz

Тетяна Рабко ознайомила учасників заходу з покроковими алгоритмами реєстрації фізичних і юридичних осіб в підсистемі «Електронний суд».

Було акцентовано увагу, що процедура реєстрації Електронного кабінету фізичної особи та фізичної особи - підприємця здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису такої особи. Процедура реєстрації Електронного кабінету юридичної особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису керівника такої юридичної особи, що підтверджується даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Сертифікат кваліфікованого електронного підпису такої посадової особи повинен містити ідентифікаційні дані як юридичної, так і посадової особи.

Алгоритм реєстрації фізичної особи:

  • Необхідно перейти на сайт https://cabinet.court.gov.ua/login та авторизуватись з ID GOV UA з використанням КЕП
  • ПІБ, РНОКПП– заповнюються автоматично з кваліфікованого електронного підпису такої особи
  • Необхідно заповнити дату народження (власноруч ввести або обрати з вбудованого календаря)
  • Ввести контактний номер телефону
  • Ввести електронну адресу скриньки та підтвердити її за допомогою коду підтвердження, що надійшов на електронну скриньку
  • Якщо особа є фізичною особою-підприємцем, слід поставити галочку у відповідному полі. Це дасть можливість подавати заяви до господарських судів саме у якості підприємця
  • Ознайомитись та погодитись з умовами користування сервісом електронного кабінету, натиснути кнопку «підтвердити».

Також, учасники ознайомились з алгоритмом формування довіреності від імені юридичної особи у підсистемі «Електронний суд».

Крок 1. У підсистемі «Електронний суд» обираємо розділ Довіреності.

Крок 2. Натискаємо виписка з ЄДР. (Важливо! У разі обрання створити довіреність, повноваження будуть передані від імені фізичної особи, а не юридичної особи)

Крок 3. Обрати передоручити.

Крок 4. Заповнюється РНОКПП/код ЄДРПОУ особи якій Ви хочете надати права доступу (особа, якій надаються повноваження повинна бути зареєстрована у підсистемі «Електронний суд»);

Крок 5. Обираємо судочинство (цивільне/господарське/кримінальне/адміністративне/у справах про адміністративне правопорушення/справи Вищої ради правосуддя) або вказуємо № справи. У разі не заповнення графи судочинства та/або номеру справи, буде сформовано загальну довіреність.

Крок 6. Обираємо обсяг повноважень:

- перегляд (представник може ознайомитись з документами);

- редагування (представник редагує заяви без права подання до суду);

- подання (представник створює, редагує, підписує заяви своїм електронним підписом та направляє до суду).

Крок 7. При видачі довіреності можна передбачити право передоручення (представник може передати надані йому права іншим представникам) або пропустити цей крок.

Крок 8. Підписати документ за допомогою КЕП.

В огляді судової практики щодо електронних довіреностей в підсистемі «Електронний суд» лектор зупинилася на постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 30 березня 2023 року в справі № 580/140/23 (адміністративне провадження № К/990/4464/23), де вказано, що особливості подання до суду довіреності для цілей підтвердження повноважень представника у разі звернення до суду в електронній формі встановлені у частині сьомій статті 59 КАС України та підрозділі 2 розділу ІІІ Положення ЄСІТС, зі змісту яких випливає, що учасник справи може уповноважити представника на подання документів від свого імені шляхом формування, підписання та направлення до підсистеми «Електронний суд» електронного доручення за формою, установленою адміністратором системи, примірник якого додається підсистемою до кожного відправленого (підписаного) представником документу автоматично. Довіреність, видана із дотриманням зазначених правил, як електронний документ, не вимагає будь-якого засвідчення і є належним документом, що підтверджує повноваження представника у суді. Подібні висновки щодо застосування частини сьомої статті 59 КАС України були викладені у постановах Верховного Суду від 10.02.2022 у справі №560/11791/21, від 28.04.2022 у справі №683/1199/21, від 04.08.2022 у справі №300/8766/21.

Була звернута увага учасників заходу, що відлік процесуальних строків починається не з часу надходження інформативних повідомлень у розділ "Повідомлення" у підсистемі «Електронний суд» та на адресу електронної пошти, а з дати надходження самих процесуальних документів до Електронного кабінету у розділ «Мої справи».

Крім того, учасникам була надана покрокова інструкція щодо подання клопотань у підсистемі «Електронний суд».

Також було розкрито питання оформлення мирової угоди у судовій справі з використанням КЕП.

Мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов’язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа.

У разі надсилання електронного документа кільком адресатам або його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа.

Враховуючи зазначене, мирова угода може оформлюватися у вигляді електронного документа.

Для можливості підписання одного файлу декількома електронними підписами можна перейти на сайт https://diia.gov.ua/services/pidpisannya-dokumentiv або https://czo.gov.ua/sign.

Після необхідно обрати підписати файл за допомогою Електронного підпису або Дія.Підпис.

Обираємо формат підписання документу CAdES. Дані та підпис зберігаються в CMS файлі (*.p7s).

Підписуємо файл (наприклад, 123.pdf) першим електронним підписом. Завантажуємо підписане (буде 123.pdf.p7s).

Підписуємо цей файл 123.pdf.p7s другим електронним підписом. Завантажуємо підписане (буде 123.pdf.p7s.p7s).

Таким чином маємо 123.pdf.p7s.p7s — це й буде файл, підписаний двома підписами.

Підписаний файл із укладеною мировою угодою можна направити на офіційну електронну пошту суду або подати до канцелярії суду записану на CD-диску.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://surl.li/kqhnd

Тематичний огляд матеріалу на сторінці Advokat Post: http://surl.li/kqhmx

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій лектора:

• Електронні послуги та електронне судочинство для громадян http://surl.li/klpfi

• Перебіг процесуальних строків при отриманні документів в підсистемі «Електронний суд» http://surl.li/klejt

• Діджиталізація судової системи України та робота адвоката у реаліях електронного судочинства http://surl.li/kaleg

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

• Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?". http://surl.li/fzice

• Майстер-клас "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень". http://surl.li/gfzxd

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ