Які помилки найчастіше трапляються при роботі в Електронному суді та як їх уникнути розповіла адвокат Тетяна Рабко
Рабко Тетяна
12.12.2023

Які помилки найчастіше трапляються при роботі в Електронному суді та як їх уникнути розповіла адвокат Тетяна Рабко

Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об’єднання «ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного комітету – «UNBA NextGen» у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, провела у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Як уникнути помилок при роботі в Електронному суді?».

Лектор розпочала вебінар з проблемних питань використання КЕП в підсистемі «Електронний суд».

Процедура реєстрації Електронного кабінету фізичної особи та фізичної особи - підприємця здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису такої особи.

Процедура реєстрації Електронного кабінету юридичної особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису керівника такої юридичної особи, що підтверджується даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Сертифікат кваліфікованого електронного підпису такої посадової особи повинен містити ідентифікаційні дані як юридичної, так і посадової особи.

Було акцентовано увагу учасників, що основними моментами, що потребують уваги при використанні КЕП під час роботи із підсистемою «Електронний суд» є:

під час авторизації необхідно із переліку обрати Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, що видав КЕП;

для авторизації потрібен діючий КЕП (зазвичай строк дії ключа 1-2 роки);

не допускається використання іншого КЕП під час підписання документів в підсистемі «Електронний суд» аніж той, що використовувався під час авторизації.

Тетяна Рабко розповіла важливі нюанси, які необхідно врахувати під час реєстрації у підсистемі «Електронний суд»:

браузер рекомендується використовувати Google Chrome;

при роботі в корпоративній мережі рекомендується перевірити налаштування доступу до мережі інтернет та, за необхідності, вимкнути VPN;

вимкнути автопереклад веб-сторінки.

Найбільш розповсюджені помилки, які можуть виникнути у користувачів під час первинної реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС:

Помилка RegisterForm.Bad Request, яка може виникнути у користувачів під час первинної реєстрації.

Для вирішення питання виконайте нижчезазначені дії по черзі:

1) Відкрийте нове вікно браузеру Google Chrome в режимі анонімного перегляду (браузер Microsoft Edge в режимі InPrivate)

2) Перейдіть за посиланням https://id.court.gov.ua/

3) Виконайте процедуру реєстрації повторно

Аналогічне вирішення помилки можна використовувати при довгій авторизації, коли сторінка підсистеми «Електронний суд» не завантажується (використовуємо п. 1 -2 зазначенні вище).

Помилка «Сертифікат пошкоджений або не може бути використаний»

Якщо строк дії ключа ще не вичерпано, необхідно встановити Бібліотеку веб підпису за посиланням https://shorturl.at/ltJV7, виконати первинне встановлення, ІМПОРТУВАТИ СЕРТИФІКАТ https://shorturl.at/sL345 та налаштувати як зазначено у відео інструкції http://surl.li/lrswx  

Учасники були ознайомлені з нюансами під час підтвердження повноважень в підсистемі «Електронний суд».

Документи, що підтверджують повноваження у підсистемі «Електронний суд»:

електронна довіреність;

електронний ордер;

копія документа, який підтверджує повноваження представника.

Лектор звернула увагу, що для подачі заяв у ролі представника необхідно змінити роль у профілі Користувача на «Представник».

Причини, з яких неможливо сформувати електронний ордер у підсистемі «Електронний суд» та можливі рішення цього питання:

в профілі користувача відсутні підтверджені відомості про наявність статусу адвоката

Рішення: необхідно в профілі користувача проставити відмітку у графі адвокат, натиснути на олівець у графі номер свідоцтва та виконати валідацію свідоцтва адвоката за реєстром НААУ, зберегти зміни

учасник справи, якого представляє адвокат має зареєстрований кабінет в підсистемі «Електронний суд»

Рішення: необхідно звернутися до клієнта за отриманням електронної довіреності або використовувати при подані процесуальних документів копію документа, який підтверджує повноваження представника (наприклад, сканований ордер)

судом не внесено до електронної справи відомості щодо коду ЄДРПОУ (для юридичних осіб)/РНОКПП (для фізичних осіб) сторони по справі

Рішення: необхідно звернутися до суду з заявою про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді (внесення РНОКПП / коду ЄДРПОУ до додаткових відомостей про учасника справи та надання доступу до електронної справи) або звернутися до ДП «Інформаційні судові системи» за телефоном 044 207 35 33 (для дзвінків з за кордону (багатоканальний): +38(044) 207 35 46) чи електронною поштою на адресу support@ics.gov.ua для вирішення цього питання).

Недоліки при підтвердженні повноважень за допомогою електронного ордеру із підсистеми «Електронний суд» та можливі рішення цього питання:

якщо адвокат від імені одного і того ж клієнта сформовано декілька електронних ордерів на різні справи, то система буде обирати останній сформований (на кроці додатки необхідно перевірити який ордер додано до заяви та у разі завантаження некоректного видалити та завантажити належний ордер);

електронний ордер не містить назви органу, у якому надається правова допомога адвокатом (системні налаштування Електронного суду не дають можливість самостійно змінити зміст ордеру, тому у разі не прийняття судом електронного ордеру у якості підтвердження повноважень необхідно надати заповнений ордер завантажений із сайту НААУ).

Спікер сфокусувала увагу учасників на нюансах видачі електронної довіреності від імені юридичної особи.

Для видачі електронної довіреності необхідно натискати виписка з ЄДР, при цьому у разі обрання створити довіреність, повноваження будуть передані від імені фізичної особи, а не юридичної особи.

Лектор відзначила, що при формуванні процесуальних документів або оскарженні рішення суду у справі, по якій змінено підсудність, потрібно перевіряти назву суду, до якого формується заява. У разі некоректності автоматичного визначення суду, потрібно подавати документи не через розділ «Мої справи», а через розділ «Заяви».

Крім того, було наведено актуальну судову практику з питання направлення судового рішення до електронного кабінету в ЄСІТС.

23 серпня 2023 року у постанові по справі № 380/24487/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду сформулював правовий висновок, згідно до якого наявна в матеріалах справи довідка про доставку документа в електронному вигляді до «Електронного кабінету» є допустимим доказом, що підтверджує вручення судового рішення.

26 жовтня 2023 року у постанові по справі № 480/7230/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду звернув увагу, що відповідно до пункту 5 частини 5 статті 251 КАС України якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Про подання процесуальних документів в підсистемі «Електронний суд» при відсутності доступу до матеріалів електронної справи та можливість реалізації, а також нюанси під час участі в судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку – детально у матеріалі на сторінці Advokat Post: https://bit.ly/41gaYWm

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/3pm3fz4z

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

Майстер-клас «Електронний суд». Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень». https://tinyurl.com/5a5wwsxr.

Майстер-клас: «Можливості електронного судочинства для адвоката при наданні правової допомоги фізичним та юридичним особам». https://tinyurl.com/mry25brz

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ.