Як уникнути помилок при роботі в Електронному суді? – адвокат Тетяна Рабко
Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, учасниця АО «ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА»
Рабко Тетяна
21.07.2023

Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, учасниця АО «ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», провела у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Як уникнути помилок при роботі в Електронному суді?».

Лектор розпочала вебінар з проблемних питань використання КЕП в підсистемі «Електронний суд».

Основними моментами є наступні:

• під час авторизації необхідно із переліку обрати Акредитований центр сертифікації ключів, що видав КЕП Користувачу;

• для авторизації потрібен діючий КЕП (зазвичай строк дії ключа 1 рік);

• не допускається використання іншого КЕП під час підписання документів в підсистемі «Електронний суд» аніж той, що використовувався під час авторизації.

Тетяна Рабко розповіла про проблемні питання при підтверджені повноважень в підсистемі «Електронний суд».

Документи, що підтверджують повноваження у підсистемі «Електронний суд»:

- електронна довіреність;

- електронний ордер;

- копія документа, який підтверджує повноваження представника.

Лектором звернула увагу, що для подачі заяв у ролі представника необхідно змінити роль у профілі Користувача на «Представник».

Причини, через які неможливо сформувати електронний ордер у підсистемі «Електронний суд», та можливі рішення цього питання:

• в профілі користувача відсутні підтверджені відомості про наявність статусу адвоката. Для цього необхідно в профілі користувача проставити відмітку у графі адвокат, натиснути на олівець у графі номер свідоцтва та виконати валідацію свідоцтва адвоката за реєстром НААУ, зберегти зміни;

• учасник справи, якого представляє адвокат має зареєстрований кабінет в підсистемі «Електронний суд». За таких обставин необхідно звернутися до клієнта за отриманням електронної довіреності або використовувати при подані процесуальних документів копію документа, який підтверджує повноваження представника (наприклад, сканований ордер);

• судом не внесено до електронної справи відомості щодо коду ЄДРПОУ (для юридичних осіб)/РНОКПП (для фізичних осіб) сторони по справі. У такому разі необхідно звернутися до суду з заявою про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді (внесення РНОКПП / коду ЄДРПОУ до додаткових відомостей про учасника справи та надання доступу до електронної справи) або звернутися до до ДП «Інформаційні судові системи» за телефоном 044 207 35 33 (для дзвінків з за кордону (багатоканальний): +38(044) 207 35 46) чи електронною поштою на адресу support@ics.gov.ua для вирішення цього питання).

Недоліки при підтвердженні повноважень за допомогою електронного ордеру із підсистеми «Електронний суд» та можливі рішення цього питання:

- якщо адвокат від імені одного і того ж клієнта сформовано декілька електронних ордерів на різні справи, то система буде обирати останній сформований (на кроці додатки необхідно перевірити який ордер додано до заяви та у разі завантаження некоректного видалити та завантажити належний ордер);

- електронний ордер не містить назви органу, у якому надається правова допомога адвокатом (системні налаштування Електронного суду не дають можливість самостійно змінити зміст ордеру, тому у разі не прийняття судом електронного ордеру у якості підтвердження повноважень необхідно надати заповнений ордер завантажений із сайту НААУ).

Спікер сфокусувала увагу учасників на нюансах видачі електронної довіреності від імені юридичної особи.

Для видачі електронної довіреності необхідно натискати виписка з ЄДР, при цьому у разі обрання створити довіреність, повноваження будуть передані від імені фізичної особи, а не юридичної особи.

Лектор відзначила, що при формуванні процесуальних документів або оскарженні рішення суду у справі, по якій змінено підсудність, потрібно перевіряти назву суду до якого формується заява. У разі некоректності автоматичного визначення суду, потрібно подавати документи не через розділ «Мої справи», а через розділ «Заяви».

Також учасників було ознайомлено з нюансами під час участі в судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку.

При участі у судовому засіданні в режимі ВКЗ з мобільного телефону при виникненні проблеми під час тестування обладнання на сайті vkz.court.gov.ua (не відображається ваше власне зображення), необхідно перевірити та вимкнути режим енергозбереження батареї в налаштуваннях.

Для участі у судовому засіданні в режимі ВКЗ у корпоративній мережі необхідно вимикати VPN та перевірити внутрішні налаштування корпоративної мережі інтернет (можливі внутрішні обмеження щодо потокового відео).

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://surl.li/jhask

Тематичний огляд матеріалу на сторінці Advocat Post: http://surl.li/jhasb

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій щодо функціоналу підсистеми «Електронний суд»:

• Довіреність. Алгоритм формування довіреності від імені юридичної особи в підсистемі «Електронний суд» http://surl.li/iphnm

• Як копії документів по справі направити учасникам справи через підсистему «Електронний суд»? http://surl.li/ekrtp

• Ордер. Алгоритм формування адвокатом ордеру в підсистемі «Електронний суд» http://surl.li/haick

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

• Вебінар "Скасування карантину: вплив на процесуальні строки та позовну давність у господарському процесі". http://surl.li/jbxht

• Майстер-клас "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень". http://surl.li/gfzxd

• Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?". http://surl.li/fzice

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ