Електронний суд. З чого почати?
Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
19.09.2023

Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, провела у Вищій школі адвокатури НААУ майстер-клас на тему: «Електронний суд. З чого почати?».

Лектор розпочала майстер-клас із інформації, що 5 жовтня 2021 року було розпочато офіційне функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи:

  • «Електронний кабінет»;
  • «Електронний суд»;
  • підсистема відеоконференцзв’язку.

Порядок використання підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» визначено Інструкцією користувача підсистеми «Електронний суд», затвердженою наказом державного підприємства «Центр судових сервісів» від 22.09.2021 № 74 ОД.

Актуальна діюча редакція цієї Інструкції знаходиться в мережі Інтернет на веб сайті Адміністратора ЄСІТС за посиланням: https://wiki.court.gov.ua.

21 липня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (№ 3200-IX від 29 червня 2023 року).

В огляді закону № 3200-IX лектор звернула увагу, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

З детальним оглядом закону можна ознайомитися в тематичній публікації на сайті Вищої школи адвокатури за посиланням http://surl.li/jlqbz

Тетяна Рабко ознайомила учасників заходу з покроковим алгоритмом реєстрації адвокатів в підсистемі «Електронний суд».

Було акцентовано увагу, що процедура реєстрації Електронного кабінету фізичної особи та фізичної особи - підприємця здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису такої особи.

З покроковою інструкцією реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС для адвоката можна ознайомитися за посиланням http://surl.li/lcauz

Також, учасники ознайомились з алгоритмом формування електронного ордеру у підсистемі «Електронний суд».

Крок 1. Генеруємо ордер через «Особистий кабінет адвоката» на офіційному вебсайті Національної асоціації адвокатів України https://lk.unba.org.ua/profile/order.

Крок 2. У підсистемі «Електронний суд» обираємо розділ Ордери/довіреності.

Крок 3. Натискаємо створити ордер.

Крок 4. Заповнюємо:

• П.І.Б./назву юр. особи;

• РНОКПП/код ЄДРПОУ;

• адреса проживання/перебування/місцезнаходження;

• контактний номер телефону;

• електронну пошту;

• номер договору/доручення на надання правової допомоги;

• серію/номер ордера;

• дату видання ордера;

• ким видано ордер (адвокатом/адвокатським об’єднанням);

• номер справи.

Якщо адвокатом сформовано електронний ордер через підсистему «Електронний суд» із зазначення номера справи, то через декілька хвилин ним буде отримано повідомлення про надання адвокату доступу до справи за допомогою Електронного кабінету Користувача ЄСІТС. Після цього зазначена справа відобразиться у підсистемі «Електронний суд» у розділі «Мої справи».

Лектор зауважила, що для перевірки реєстрації користувача в підсистемі Електронний суд необхідно перейти до розділу «Наявність кабінету». Вводимо РНОКПП/код ЄДРПОУ та натискаємо кнопку надіслати запит та у користувача з’являється можливість переглянути інформацію щодо результатів перевірки наявності зареєстрованого Електронного кабінету у підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Крім того, учасникам була надана покрокова інструкція щодо подання позовної заяви у підсистемі «Електронний суд», формування додатків, направлення копії заяви сторонам по спору та сплати судового збору.

Також, було розкрито питання участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Підсистема відеоконференцзв’язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції:

– поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів;

– у приміщенні іншого суду – за допомогою технічних засобів суду;

– в установі попереднього ув’язнення, установі виконання покарань або медичному закладі – за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв’язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Лектор звернула увагу, що 23 березня 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі № 905/2371/21сформулював висновок, що процесуальне законодавство не містить приписів, які унеможливлювали б звернення до суду з єдиним (одним) клопотанням (заявою) щодо участі у всіх судових засіданнях по справі в режимі відеоконференції або передбачали звернення виключно з окремим клопотанням (заявою) щодо кожного судового засідання.

У разі сплати стороною відповідного судового збору відповідальна особа суду за заявою сторони засобами підсистеми ЄСІТС:

  • надає особі доступ до відеозапису судового засідання в Електронному кабінеті користувача;
  • надає запис на оптичному диску у вигляді файла.

Лектор також розповіла учасникам про функціонал мобільного застосунку «єСуд».

Мобільний застосунок «єСуд» дозволяє:

  • отримувати пуш-повідомлення про надходження до кабінету нових документів та зміну стану справ, у яких користувач є учасником чи учасницею;
  • переглядати справи, провадження, процесуальні документи, що надіслані судом до кабінету;
  • переглядати заяви, клопотання та інші документи, які користувач створив в своєму кабінеті;
  • переглядати довіреності та ордери, що знаходяться в кабінеті користувача;
  • анулювати довіреності та ордери, які видав користувач.

Для первинної реєстрації в мобільному застосунку "єСуд" з екрану авторизації необхідно перейти на екран реєстрації, натиснувши кнопку "Зареєструватися", та заповнити наступну інформацію у формі:

- РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків) або серія та номеру паспорту (посвідчення особистості у разі відсутності РНОКПП), що використовується як логін.

- пароль, що повинен містити не менше ніж 8 символів та не менше однієї цифри у верхньому та нижньому регістрі;

- поле перевірки введеного паролю;

- номер мобільного телефону у форматі +380ххххххххх, який був раніше зареєстрований у кабінеті користувача.

Якщо всі дані на екрані реєстрації введені вірно та успішно перевірені серверною частиною, після натискання кнопки "Зареєструватися" користувач має ввести код підтвердження на екрані "Підтвердження входу", який складається з шести цифр та надсилається системою на вказану у електронному кабінеті електронну пошту користувача.

Якщо код підтвердження введено правильно, з’являється повідомлення про успішну реєстрацію та застосунок відкривається на екрані авторизації.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/4jtf7xey

Тематичний виклад матеріалу на сторінці Advokat Post: https://tinyurl.com/2pym9we4

Цікаві публікації лектора:

• Виконавчі документи в підсистемі Електронний суд. https://tinyurl.com/39tk49fn

• Отримання документів в Електронному суді. https://tinyurl.com/sa7mtd3k

Зареєструватися на майстер-клас Тетяни Рабко "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень". https://tinyurl.com/bddwkkts

 

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ