Дистанційний судовий розгляд
Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області.
Рабко Тетяна
11.10.2022

Європейська комісія з питань ефективності правосуддя (CEPEJ),Верховний Суд, Вища рада правосуддя та Рада суддів України спільно розробляють Практичний посібник з проведення дистанційних судових розглядів в умовах війни, що триває, на основі Керівництва CEPEJ щодо проведення судових проваджень у режимі відеоконференції.

Практичний посібник має на меті надати відповіді на конкретні питання, які можуть виникнути у практикуючих юристів під час організації онлайн слухань у цивільних, кримінальних чи адміністративних процесах, щодо дотримання права на справедливий суд, а також технічних та організаційних вимог.

Європейська комісія з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) надала відповіді на запит Верховного Суду щодо можливості запровадження в системі судочинства України дистанційного розгляду справ.

Верховний Суд тоді зазначив, що, з одного боку, в умовах бойових дій здійснення правосуддя стало небезпечним на багатьох територіях України, але з іншого боку, суди не можуть навіть в умовах війни припинити здійснення правосуддя.

Серед іншого пропонувалося розширити сферу застосування письмового провадження в судах усіх юрисдикцій під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також передбачити можливість надавати повноваження секретаря судового засідання іншим працівникам апарату суду і можливість дистанційної роботи секретаря.

Крім того, виникло багато питань щодо забезпечення присутності учасників судового процесу в судових засіданнях.

Експерти CEPEJ у підсумку розглянули, чи сумісні пропозиції Верховного Суду щодо можливості участі суддів та секретаря в судовому засіданні дистанційно з Європейською конвенцією з прав людини та основоположних свобод, а також із Керівними принципами CEPEJ щодо використання відеоконференцзв’язку під час судових розглядів і висловилися про них позитивно.

Експерти визнали, що в разі дотримання певних умов, запропоновані Верховним Судом зміни до українського законодавства будуть сумісними зі стандартами і принципами в галузі прав людини, оскільки загалом ці статті передбачають прийнятні відповіді на виклики, з якими стикається судова система України за поточних обставин ухвалення рішень.

З публікацією Проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами суду у кримінальному процесі. Огляд судової практики Ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3rOaEgF

З публікацією щодо зміни процедури авторизації у підсистемі відеоконференцзв’язку Ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3Ekdx0f

З публікацією щодо реалізації можливості участі у судовому засіданні поза межами приміщенням суду Ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3RAyEOQ

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

Вебінар: “Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу. Огляд судової практики”: https://bit.ly/3RjMuVE

Вебінар: “Електронне судочинство: навички роботи адвоката з електронними сервісами”:https://bit.ly/3UJJvsm

Вебінар: “Електронний суд: актуальні зміни та переваги в умовах воєнного стану” https://bit.ly/3eeyrTN