Доставлення судового рішення до електронного кабінету особи в ЄСІТС. Огляд судової практики
Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
03.11.2023

Доставлення судового рішення до електронного кабінету особи в ЄСІТС. Огляд судової практики

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики.

Відповідно до вимог процесуального законодавства, часом вручення процесуальних документів в електронній формі є день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки/судового рішення до електронного кабінету особи.

Якщо повістку надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, повістка/судове рішення вважається врученою у робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про її доставлення. Якщо копію судового рішення вручено представникові, вважається, що його вручено й особі, яку він представляє. (ст.127, ст.251 КАС України; ст.242 ГПК України, ст. 128, ст.272 ЦПК України)

26 жовтня 2023 року у постанові по справі № 480/7230/21 (http://surl.li/mtasw) Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду звернув увагу, що відповідно до пункту 5 частини 5 статті 251 КАС України якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Обставини справи.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 26.01.2023 відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної казначейської служби України на рішення Сумського окружного адміністративного суду від 08.02.2022 по справі № 480/7230/21.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, Державна казначейська служба України звернулась до Верховного Суду із касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального права, просила скасувати ухвалу Другого апеляційного адміністративного суду від 26.01.2023, а справу направити до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Відповідач зазначав, що 13 січня 2023 року був останнім робочим днем тижня (п`ятниця), а 16 січня 2023 року - перший робочий день тижня (понеділок) та, відповідно, день вручення копії ухвали від 12.01.2023 про залишення апеляційної скарги без руху. Отже як вважає відповідач, останнім днем строку подання заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції є 26.01.2023.

Водночас, відповідач зазначав, що заява про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Сумського окружного адміністративного суду від 08.02.2022 у справі № 480/7230/21 подана представником Казначейства 25.01.2023, що підтверджується відповідною копією фіскального чеку АТ «Укрпошта». Отже, на переконання скаржника, заява про поновлення процесуального строку подана представником відповідача в межах встановленого десятиденного строку.

Перевіривши за матеріалами справи доводи касаційної скарги та правильність застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, колегія суддів зазначила наступне.

Відповідно до пункту 5 частини 5 статті 251 КАС України якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Як видно із матеріалів даної справи, згідно довідки про доставку електронного листа ухвала Другого апеляційного адміністративного суду від 12.01.2023 про залишення апеляційної скарги без руху була доставлена до електронного кабінету відповідача 13.01.2023 (п`ятниця) о 19:06 год.

Таким чином, слід вважати, що вказане судове рішення було отримане відповідачем саме 16.01.2023 (понеділок).

Водночас, слід врахувати, що в силу вимог частини 1 статті 120 КАС України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Відповідно до частин 8-9 статті 120 КАС України останній день строку триває до двадцять четвертої години, але якщо в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

З огляду на наведені норми процесуального закону та обставини цієї справи слід дійти до висновку, що 10-денний строк на усунення недоліків апеляційної скарги, які були визначені в ухвалі суду апеляційної інстанції від 12.01.2023 є саме 26.01.2023.

А тому, у випадку справи, що розглядається має місце передчасне вирішення питання про відмову у відкритті апеляційного провадження судом апеляційної інстанції у зв`язку із не усуненням недоліків апеляційної скарги, яка була залишена без руху.

Касаційна скарга була задоволена, оскаржуване судове рішення - скасовано із направленням справи до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій лектора:

Звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу http://surl.li/lyesl

Направлення судового рішення на електронну адресу особи, що не пройшла процедуру реєстрації в ЄСІТС http://surl.li/lrsrq

Отримання документів в Електронному суді http://surl.li/lcahp

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

• Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?" http://surl.li/fzice

• Майстер-клас «Електронний суд». Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень» http://surl.li/gfzxd

• Майстер-клас «Можливості електронного судочинства для адвоката при наданні правової допомоги фізичним та юридичним особам» http://surl.li/kakfp

• Майстер-клас «Можливості електронного судочинства для юридичних осіб» http://surl.li/lliwa

• Вебінар «Як уникнути помилок при роботі в Електронному суді?» http://surl.li/mtaix