Діджиталізація судової системи України: лектор Вищої школи адвокатури Тетяна Рабко провела майстер-клас для студентів
Тетяна Рабко, адвокат; регіональна представниця молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області; членкиня Ради Комітету з питань електронного судочинства та кіберзбезпеки адвокатської діяльності та членкиня Ради Комітету з питань гендерної політики, що діють у складі НААУ
Рабко Тетяна
29.06.2023

Діджиталізація судової системи України: лектор Вищої школи адвокатури Тетяна Рабко провела майстер-клас для студентів Національного авіаційного університету

20 червня 2023 року кафедрою конституційного і адміністративного права Юридичного факультету Національного авіаційного університету організовано майстер-клас адвоката Тетяни Рабко для здобувачів вищої освіти 1-2 курсів на тему: «Діджиталізація судової системи України».

Тетяна Рабко є викладачем Вищої школи адвокатури НААУ, учасницею АО «Всеукраїнська адвокатська допомога», членкинею Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, регіональною представницею молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, а також членкинею Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики у складі НААУ.

Під час заходу спікер розповіла учасникам про законодавство в сфері електронного судочинства та детально зупинилася на окремих підсистемах (модулях) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Також для студентів наводилися цікаві кейси з адвокатської практики:

• укладання мирової угоди за допомогою КЕП;

• вжиття заходів у разі відсутності документів у матеріалах електронної судової справи;

• алгоритм подання електронних доказів та інші.

Від студентів надходили питання щодо впливу воєнного стану на судочинство в Україні та подальший розвиток електронного судочинства.

Тетяна Рабко зауважила, що наразі сфера електронного судочинства стрімко розвивається та дійсно воєнний стан прискорив цей процес. Доступ до правосуддя стає більш прозорим. Діджиталіцація судової системи вже не зупиниться та з кожним днем буде надавати учасникам судових проваджень нові важливі можливості. Сфера електронного судочинства вже зараз дозволяє суттєво економити час учасникам справ для обміну процесуальними документами як між сторонами, так і судом. Крім того, останнім часом завдяки функціоналу підсистеми «Електронний суд» стало можливим скоротити витрати держави та сторін на відправку документів через поштові сервіси, що також є гарним результатом для сфери судочинства.

Вища школа адвокатури системно співпрацює в напрямку правоосвіти населення та підвищення рівня професійних знань студентів, молодих юристів.

Цікаві публікації Тетяни Рабко:

• Судові повідомлення через призму електронного судочинства. http://surl.li/ibxld

• Розподіл витрат на професійну правничу допомогу за відсутності доказів їхньої сплати. http://surl.li/ibxkw