Чи потрібно надсилати копію позовної заяви відповідачу фізичній особі, яка незареєстрована в підсистемі Електронний суд?
Тетяна Рабко, адвокат, учасниця АО «ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Молодіжного комітету – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
29.01.2024

Питання: Чи потрібно надсилати копію позовної заяви відповідачу фізичній особі, яка незареєстрована в підсистемі «Електронний суд», поштовим відправленням перед поданням позову до суду через підсистему «Електронний суд»?

Відповідь:  Так, потрібно. 

У разі подання до суду в електронній формі заяви по суті справи, зустрічного позову, заяви про збільшення або зменшення позовних вимог, заяви про зміну предмета або підстав позову, заяви про залучення третьої особи, апеляційної скарги, касаційної скарги та документів, що до них додаються, учасник справи зобов’язаний надати доказ надсилання таких матеріалів іншим учасникам справи. 

Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення (ч. 7 ст. 43 ЦПК України).

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

·Вебінар «Судові повідомлення через призму електронного судочинства. Огляд судової практики». http://tinyurl.com/3a6ay8bs