Чи потрібно враховувати робочі дні у суді при обчисленні строку при подачі апеляційної скарги. Огляд судової практики
Електронне судочинство
Рабко Тетяна
17.10.2022

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області.

20 липня 2022 року у постанові по справі № 991/6511/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного кримінального суду сформулював правовий висновок, згідно до якого обчислення процесуального строку при подачі апеляційних скарг за допомогою електронної пошти, законодавством, у тому числі і ст. 115 КПК України, не передбачено.

Обставини справи.

Ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 19 жовтня 2021 року апеляційну скаргу адвоката повернуто особі, яка її подала, з підстав, що апеляційна скарга подана після закінчення строку апеляційного оскарження і адвокат не порушував питання про поновлення цього строку.

Своє рішення суд апеляційної інстанції мотивував тим, що, оскільки адвокат отримала копію ухвали слідчого судді 11 жовтня 2021 року, то останнім днем строку на апеляційне оскарження була субота 16 жовтня 2021 року. Проте апеляційна скарга була направлена до суду в понеділок 18 жовтня 2021 року електронною поштою. На думку суду, скаржник не була позбавлена можливості звернутися з апеляційною скаргою до суду 16 жовтня 2021 року (тобто в останній день), оскільки сервіс електронної пошти працює у суботу, також у суботу працюють поштові відділення. А тому суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що оскільки за положеннями абз. 2 ст. 67 Кодексу законів про працю України загальним вихідним днем є неділя, то до даної ситуації положення ч. 7 ст. 115 КПК України не застосовуються.

Не погоджуючись з ухвалою суду апеляційної інстанції було подано касаційну скаргу.

Касаційна скарга мотивована тим, що суд апеляційної інстанції істотно порушив вимоги КПК та безпідставно дійшов висновку про пропуск адвокатом строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 395 КПК України апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження копію ухвали слідчого судді від 22 вересня 2021 року адвокат отримала 11 жовтня 2021 року, а отже п`ятим днем подачі апеляційної скарги є 16 жовтня 2021 року, який припав на суботу.

За нормами ч. 7 ст. 115 КПК України при обчисленні процесуального строку в нього включаються вихідні і святкові дні, а при обчисленні строку годинами — і неробочий час. Якщо закінчення строку, який обчислюється днями або місяцями, припадає на неробочий день, останнім днем цього строку вважається наступний за ним робочий день, за винятком обчислення строків тримання під вартою та перебування в медичному закладі під час проведення стаціонарної психіатричної експертизи.

Будь-яких виключень з цієї норми, які б стосувалися обчислення процесуального строку при подачі апеляційних скарг за допомогою електронної пошти, законодавством, у тому числі і ст. 115 КПК України, не передбачено.

Поряд з наведеним Верховний Суд вважає необґрунтованим висновок суду апеляційної інстанції про те, що положення ч. 7 ст. 115 КПК України не застосовуються у цій ситуацій. Вказуючи на можливість захисником подати апеляційну скаргу в суботу 16 жовтня 2021 року, апеляційний суд не зазначив, що у Вищому антикорупційному суді встановлено шестиденний робочий тиждень і субота, зокрема 16 жовтня 2021 року, для суду є робочим днем.

За таких обставин Верховний Суд вважає, що висновки апеляційного суду щодо повернення апеляційної скарги є передчасними і касаційна скарга адвоката в цій частині підлягає задоволенню.

Касаційна скарга була задоволена частково, а оскаржувана ухвала скасована та призначено новий розгляд в суді апеляційної інстанції.

З публікацією Процесуальні документи в е-формі: порядок оформлення, направлення до суду і тенденції судової практики Ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3S9x5aW .

З публікацією Заява щодо розподілу судових витрат, подана поза межами робочого часу: огляд судової практики Ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3D4o2Up

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

Вебінар: “Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу. Огляд судової практики”: https://bit.ly/3RjMuVE

Вебінар: “Електронне судочинство: навички роботи адвоката з електронними сервісами”:https://bit.ly/3UJJvsm

Вебінар: “Електронний суд: актуальні зміни та переваги в умовах воєнного стану” https://bit.ly/3eeyrTN