Чи може адвокат продовжувати подавати процесуальні документи до суду у паперовому вигляді, якщо він зареєструвався в Електронному суді?
Електронне судочинство. Відповіді на питання.
Рабко Тетяна
05.09.2022

Відповідь: Чинним процесуальним законодавством України (частина шоста статті 6 Господарського процесуального кодексу України, частина шоста статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, частина шоста статті 14 Цивільного процесуального кодексу України) адвокати віднесені до переліку суб’єктів, які реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. (частина восьма статті 6 Господарського процесуального кодексу України, частина восьма статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, частина восьма статті 14 Цивільного процесуального кодексу України)

Слід звернути увагу, що 21 липня 2022 Верховною Радою України отримано Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями № 7574.

Зазначеним проектом Закону пропонується встановити загальне правило, відповідно до якого адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, фізичні особи – підприємці та юридичні особи, зокрема державні органи, органи місцевого самоврядування, подають процесуальні, інші документи, вчиняють інші процесуальні дії лише в електронній формі за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), яка забезпечує обмін процесуальними документами.

Наразі Проект Закону № 7574 опрацьовується в комітеті Верховної Ради.

З публікацією щодо обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в ЄСІТС Ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3cIqBBj

Однак, 05 серпня 2022 року Рада судів України прийняла рішення № 26 «Щодо підвищення використання інструментів електронного судочинства у відправленні правосуддя».

Зазначеним рішенням Ради судів України було закликано усіх учасників судових проваджень при подачі значного обсягу документів до суду в електронній формі (понад 30 аркушів) –додатково подавати їх суду в паперовій формі.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області.

Реєстрація на майбутні заходи лектора:

Вебінар: “Електронне судочинство: навички роботи адвоката з електронними сервісами” https://bit.ly/3IT9kkj

Вебінар “Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу. Огляд судової практики” https://bit.ly/3QZCalL