Захист особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців
Микола Потоцький, адвокат, доктор юридичних наук, експерт в галузі інтелектуального права
Потоцький Микола
27.12.2023

Захист особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців: адвокат Микола Потоцький

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Порядок захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців», лектором якого виступив Микола Потоцький, адвокат, доктор юридичних наук, експерт в галузі інтелектуального права.

Перехід твору у суспільне надбання передбачений у статті 32 Закону України «Про авторське право і суміжні права». Закінчення строку чинності майнових прав на твір означає перехід твору у суспільне надбання. Такий твір може вільно, без сплати винагороди, використовуватися будь-якою особою, за умови дотримання особистих немайнових прав особи.

Микола Потоцький розглянув ситуації щодо захисту особистих немайнових прав у разі, коли в автора твору, який перейшов у суспільне надбання, є спадкоємці, та коли такі спадкоємці відсутні.

У першій ситуації захист особистих немайнових прав здійснюється його спадкоємцями, які зокрема мають право протидіяти перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автора.

Процедура захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців, визначена Порядком захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2023 р. № 1066 (далі – Порядок № 1066).

Порядок визначає:

  • саму процедуру захисту;
  • умови подання та розгляду заяви про захист особистих немайнових прав автора;
  • умови складення НОІВ експертного висновку щодо наявності або відсутності ознак порушення особистих немайнових прав.

Процедура захисту особистих немайнових прав автора на твір, який став суспільним надбанням, включає такі етапи:

Фізична або юридична особа (заявник) може звернутися до Мінекономіки із заявою з додатками у паперовій або електронній формі. Заява повинна стосуватися одного твору.

Мінекономіки протягом 15 робочих днів з дати отримання заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів надсилає їх до УКРНОІВІ для розгляду та надання експертного висновку.

УКРНОІВІ проводить перевірку заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів щодо відповідності вимогам, визначеним у Порядку. УКРНОІВІ має право надіслати запити до ОДВ, ОМС, інших уповноважених осіб для отримання інформації про твір та спадкоємців, яким належали майнові авторські права на твір. У разі подання неповного пакета документів та матеріалів їх неправильного оформлення або виникнення обґрунтованих сумнівів щодо достовірності та/або повноти відомостей, зазначених у документах та/або матеріалах, УКРНОІВІ протягом місяця від дати їх отримання від Мінекономіки може надіслати заявнику запит про усунення виявлених недоліків або про надання додаткових документів та/або матеріалів, без яких розгляд заяви неможливий.

УКРНОІВІ за результатами розгляду заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів складає експертний висновок у строк, що не перевищує 90 календарних днів від дати отримання заяви від Мінекономіки, та надсилає його заявнику та до Мінекономіки протягом 5 робочих днів від дати його складення. Інформація про експертний висновок оприлюднюється в офіційному електронному бюлетені «Авторське право і суміжні права».

Мінекономіки протягом 15 робочих днів після отримання експертного висновку надсилає його особі, щодо дій якої виявлено ознаки порушення особистих немайнових прав автора, разом із вимогою щодо припинення відповідного порушення. Експертний висновок може бути використаний для підтвердження факту порушення немайнових прав автора на твір, зокрема як доказ, відповідно до законодавства під час звернення до суду та інших органів, установ щодо захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності у автора спадкоємців.

У заяві зазначаються такі відомості:

  • назва твору;
  • автор (співавтор/співавтори) твору;
  • рік, з якого твір перейшов у суспільне надбання, та інформація про відсутність спадкоємців у автора (співавтора/співавторів) такого твору;
  • факт використання твору та ознаки, які можуть свідчити про порушення особистих немайнових прав автора;
  • відомості щодо особи (осіб), яка (які) здійснювала (здійснювали) використання твору;
  • відомості щодо заявника;
  • дані про особисті немайнові права автора, щодо захисту яких подається заява;
  • відомості про відсутність судового провадження та/або набрання законної сили рішенням суду щодо зазначеного в заяві факту використання твору;
  • дані щодо представника заявника, якщо заява подається представником.

До заяви додаються:

  • матеріали, які містять відомості про факт використання твору, щодо якого подано заяву, а також про обставини такого використання, в тому числі в Інтернеті;
  • документ, що підтверджує повноваження представника, якщо заява подається представником;
  • інші матеріали, які заявник вважає необхідним подати для розгляду заяви.

Також лектор сфокусував увагу на окремих аспектах застосування постанови КМУ від 03.03.2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» та Закону України «Про санкції».

Так, у випадку, якщо заявник, його представник та/або особа, яка здійснила використання твору, щодо якого подана заява, є особою, пов’язаною з державою-агресором, яка визначена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1272), або особою, до якої застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до Закону України «Про санкції», Національний орган інтелектуальної власності припиняє розгляд заяви, про що повідомляє заявнику та Мінекономіки. Заява, розгляд якої Національний орган інтелектуальної власності припинив, та додані до неї документи та/або матеріали заявнику не повертаються.

Детально про порядок дій з розгляду заяви, перевірку заяви та запит про усунення виявлених недоліків або про надання додаткових документів та/або матеріалів, без яких розгляд заяви неможливий, - детально у матеріалі на сторінці Advokat Post:

Відеофрагмент із заходу доступний для перегляду за посиланням: http://tinyurl.com/5dv2f9mc

Цікаві публікації лектора:

Нові збори за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності. http://tinyurl.com/43p6anub

Новий порядок державної реєстрації авторського права і договорів, що стосуються майнових прав на твір. http://tinyurl.com/yrr6b2t3

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ