Національний орган інтелектуальної власності: новий етап реформи
Микола Потоцький, адвокат, доктор юридичних наук, Голова Комітету з інтелектуальної власності, що діє у складі НААУ
Потоцький Микола
09.02.2023

«Національний орган інтелектуальної власності: новий етап реформи» – про ключові особливості під час вебінару розповість Микола Потоцький

Україна з 2016 року розпочала реформу державної системи інтелектуальної власності.

Одним із етапів реформи стало впровадження у 2020 році змін в структурі державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Зокрема, Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» від 16.06.2020 № 703-IX утворено Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ).

Законом встановлена юридична конструкція, згідно з якою – НОІВ є статусом, а не юридичною особою: функції НОІВ виконує юридична особа публічного права. При цьому, Закон розмежував юридичних осіб публічного права у цій сфері:

• центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності – Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки);

• НОІВ – функції якого виконує юридична особа публічного права, яка не є органом влади, проте є юридичною особою (організація), яка за майновою ознакою належить державі (держава).

13 жовтня 2020 року Уряд прийняв розпорядження «Про Національний орган інтелектуальної власності», яким визначив, що державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» виконує функції НОІВ.

В Україні досі триває реформа сфери інтелектуальної власності. У рамках неї Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності» від 28 жовтня 2022 р. № 943-р передав функції Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ) від Укрпатенту до державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ).

Передача функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ – очікуваний та визначений законодавством крок з реалізації реформи інституційної складової державної системи інтелектуальної власності.

Про те, які ключові особливості нового етапу реформи Національного органу інтелектуальної власності, - дізнавайтеся детально під час вебінару Миколи Потоцького, адвоката, доктора юридичних наук, Голови Комітету з інтелектуальної власності, що діє у складі НААУ.

До обговорення під час вебінару пропоновані наступні питання:

1. Експертиза об’єктів промислової власності, порядок подання та розгляду заявок;

2. Операції зі зборами: реквізити, сплата, повернення, перерахування;

3. Система електронної взаємодії із заявниками;

4. Ведення державних реєстрів охоронних документів: отримання виписок, внесення змін, продовження чинності, передачі та відмови від прав;

5. Державна реєстрація авторського права та авторських договорів;

6. Вирішення спорів у судовому порядку та порядок виконання судових рішень. Правовий статус Укрпатенту та УкрНОІВІ як учасника судових справ.

Зареєструватися на захід з підвищення кваліфікації адвокатів можна за покликанням: https://cutt.ly/c9MP6jV