Звільнення за прогул: аналіз судового рішення
Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення
Поліщук Вікторія
19.07.2023

Постанова Сумського апеляційного суду від 04.07.2023 р. у справі №591/6947/22 (провадження №22-ц/816/984/23)

Обставини справи. Після вторгнення російської федерації на територію України в м. Суми проходили бойові дії. 24 лютого 2022 року керівником оркестру ОСОБА_3 була надана усна вказівка всім членам оркестру не виходити на роботу, роз`їхатися або бути вдома до особливого розпорядження. Позивачка постійно знаходилася в м. Суми та була на зв`язку зі своїм керівництвом. 10 березня 2022 року вона повідомила, що планує виїжджати з м. Суми та цього ж дня виїхали другим « зеленим коридором» до ОСОБА_4 , а в подальшому - до Польщі. Весь час до 11 березня 2022 року вона постійно спілкувалася зі своїм керівником ОСОБА_3, а 10 березня 2022 року їй наполегливо пропонували написати заяву про звільнення за власним бажанням. Звільнятися з оркестру вона не хотіла, бо мала намір продовжувати працювати. Після 10 березня ніяких повідомлень не надходило, вона чекала від керівника вказівки про вихід на робот.

23 листопада 2022 року позивачка повернулася до м. Суми, а 24 листопада 2022 року при зверненні до відділу кадрів ГУНП в Сумській області дізналася про складання акту про її відсутність на робочому місці, згідно якого її звільнити за прогул, та наказ про звільнення від 11 березня 2022 року № 92 о/с.

Обгрунтування Суду. В даній справі підставою для звільнення позивачки з роботи за п. 4 ч. 1 ст.40 КЗпП України став акт про встановлення факту її відсутності 11 березня 2022 року на робочому місці від 11 березня 2022 року № 15/82/01-2022.

З листа начальника оркестру капітана поліції Кондакова Є.О. вбачається, що з 24 лютого 2022 року по 11березня 2022 року атестовані співробітники оркестру перебували на службі в м. Суми, виконуючи накази керівництва, а вільнонайманий склад знаходився за місцем мешкання і залишався на зв`язку.

В табелі обліку робочого часу вільнонайманого складу оркестру ГУНП за березень 2022 року період роботи позивачки ОСОБА_1 з 01 березня 2022 року по 31 березня 2022 року, тобто за весь місяць березень проставлений як «н/в» (а.с. 70), у той час як позивачку було звільнено за прогул саме 11 березня 2022 року.

З пояснень свідка ОСОБА_6 , наданих суду першої інстанції вбачається, що станом на 11 березня 2022 року, тобто на момент прийняття відповідачем оскаржуваного наказу про прогул, вказівки вільнонайманому складу, до якого відносилась позивачка, виходити на роботу не було.

Отже, станом на момент звільнення позивачки 11 березня 2022 року не була надана вказівка про її вихід на роботу, а діяла усна вказівка начальника УКЗ ГУНП про залишення по домах та очікування додаткових розпоряджень керівництва ГУНП. Крім того, з матеріалів справи не вбачається, що відповідач пропонував позивачці надати письмові пояснення з приводу її відсутності на робочому місці 11 березня 2022 року. А саме формулювання в акті про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці від 11 березня 2022 року в частині того, що позивачка самовільно, без відповідного дозволу, перетнула межі України не ґрунтується на вимогах закону, оскільки відповідачем не надано доказів заборони позивачці перетинати Державний кордон України та необхідність отримання для цього спеціального дозволу.

Отже, за встановлених обставин справи, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо незаконності наказу про звільнення позивачки та відповідно наявності підстав для поновлення її на посаді артиста оркестру ГУНП в Сумській області.

Детальніше з постановою можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/javyp

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення

Цікаві публікації:

• Чи може людина з інвалідністю 1 групи категорії Б працювати? http://surl.li/javwc

• Внаслідок бойових дій підприємство не змогло відновити діяльність. Чи можна не виплачувати заробітну плату? http://surl.li/iqpsn

Зареєструватися на вебінари Вікторії Поліщук:

  • Вебінар «Звільнення: поради адвокатів та судова практика». http://surl.li/hutxq
  • Вебінар «Крадіжки на робочому місці: інструкція із захисту для роботодавця». http://surl.li/isjpk
  • Семінар у рамках проєкту «Правосвідомість» на тему: «Звільнення з роботи та соціальні гарантії в умовах воєнного стану». http://surl.li/ikwsx