Звільнення посадових осіб в умовах воєнного стану: про вихідну допомогу, відшкодування збитків та поновлення на посаді
Про особливості звільнення посадових осіб в умовах воєнного стану розповіла керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, Голова Комітету з трудового права НААУ, адвокат, медіатор Вікторія Поліщук
Поліщук Вікторія
14.11.2023

Звільнення посадових осіб в умовах воєнного стану: про вихідну допомогу, відшкодування збитків та поновлення на посаді розповіла адвокат Вікторія Поліщук

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Звільнення державних службовців», який провели для колег керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ Вікторія Поліщук та членкині Центру Ганна Лисенко та Наталія Кайда.

Захід покликаний продемонструвати адвокатам та усім зацікавленим особам, які існують особливості надання правничої допомоги для державних службовців.

Про особливості звільнення посадових осіб в умовах воєнного стану розповіла керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, Голова Комітету з трудового права НААУ, адвокат, медіатор Вікторія Поліщук.

На початку вебінару лектор наголосила, що відносини публічної служби в основі своєї правової природи є наслідком реалізації не тільки права на участь в управлінні державними справами через забезпечення доступу до державної служби, визначеного статтею 38 Конституції України, але і права на працю, оскільки перебування особи на державній службі є однією із форм реалізації права на працю, закріпленого у статті 43 Конституції України, а тому за правовою позицією Верховного Суду України, сформованою у постанові від 06 листопада 2013 року у справі № 21-389а13, до відносин публічної служби застосовуються норми трудового законодавства в частині неврегульованій спеціальним законодавством.

Усталеною є також судова практика субсидіарного застосування приписів Кодексу законів про працю України у разі неврегульованості нормами спеціального законодавства правовідносин, з приводу яких виник спір, у значенні різновиду аналогії закону як засобу подолання прогалин спеціального законодавства.

До ознайомлення учасників адвокат запропонувала Постанову Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 08.03.2023 р. у справі № 540/7751/21 (адміністративне провадження № К/990/14395/22) щодо виплати вихідної допомоги військовослужбовцям, у якій Суд зазначив, що питання виплати допомоги у разі звільнення з військової служби врегульовані положеннями спеціального законодавства. Так, стаття 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначає порядок, розмір, підстави й умови виплати одноразової грошової допомоги у випадку звільнення з військової служби. З урахуванням того, що спеціальним законодавством, яке стосується оплати праці військовослужбовців, врегульоване питання виплати їм допомоги при звільненні з військової служби, то норми статті 44 КЗпП на такі правовідносини не поширюються.

Зупинила увагу лектор на питанні юрисдикційності під час відшкодування збитків, завданих публічним службовцем. Так, у постанові від 05 грудня 2018 року у справі №818/1688/16 Велика Палата Верховного Суду відступила від своїх попередніх висновків, викладених у постановах від 10 квітня 2018 року у справі № 533/934/15-ц, від 20 червня 2018 року у справі № 815/5027/15, від 03 жовтня 2018 року у справі № 755/2258/17, щодо приватно-правового характеру вказаних спорів та дійшла висновку, що вказані спори підлягають вирішенню в порядку адміністративного судочинства як такі, що пов`язані з питаннями реалізації правового статусу особи, яка перебуває на посаді публічної служби, від моменту її прийняття на посаду і до звільнення з публічної служби, зокрема, й питаннями відповідальності за рішення, дії чи бездіяльність на відповідній посаді, що призвели до завдання шкоди/збитків, навіть якщо притягнення її до відповідальності шляхом подання відповідного позову про стягнення такої шкоди/збитків відбувається після її звільнення з державної служби.

У випадку зобов`язання особи, яка перебуває на посаді державної/публічної служби, відшкодувати шкоду або збитки, завдані внаслідок виконання нею службових/посадових обов`язків, перед судом обов`язково постане питання не лише встановлення обсягу завданої шкоди/збитків, а й оцінки правомірності дій такої особи.

Водночас у рамках цивільного процесу суд не може досліджувати та встановлювати правомірність дій, рішень чи бездіяльності службовця або посадовця, оскільки така можливість передбачена лише в адміністративному процесі в силу приписів статті 19 КАС, якою охоплюється питання прийняття на публічну службу, її проходження та звільнення.

Окремому обговоренню було піддано питання поновлення службовця на посаді, якої вже не існує. В огляді судової практики Вікторія Поліщук детально розглянула:

1. Постанову Верховного Суду України від 26.06.2019 у справі № 806/562/17 (адміністративне провадження № К/9901/3500/17), якою відхилено доводи заявника щодо неможливості виконати судове рішення «у зв`язку з відсутністю спірної посади, оскільки, як встановлено апеляційним судом, ОСОБА_1 поновлено на посаді першого заступника начальника Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Житомирської області з 15 березня 2010 року і позивач мав можливість внести зміни до структури та штатного розпису щодо цієї посади, однак протягом чотирьох років не вживав дієвих заходів, спрямованих на виконання судового рішення». Це задача роботодавця: внести скорочену посаду до штатного розпису; звільнити особу, що протиправно обіймає рівнозначну посаду, та поновити на ній стягувача, а вже потім викликати особу.

2. Постанову Верховного Суду від 29.07.2020 р. у справі № 802/3673/15-а (адміністративне провадження № К/9901/34546/18), у якій, на думку колегії суддів, за обставин, встановлених в цій справі, коли поновити позивача на посаді, з якої її звільнили і якої (формально) вже немає, неможливо, то належним способом захисту порушеного права може бути поновлення на посаді, аналогічній тій, з якої її звільнили, і яка існує на дату поновлення. Такий правовий висновок Верховний Суд висловив також у постановах від 28.02.2018 у справі № 817/280/16 та від 28.02.2019 у справі 817/860/16.

Відеофрагмент доступний для ознайомлення за посиланням: https://tinyurl.com/ybvkt4vz

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

• Протидія мобінгу на роботі. Інструкція із захисту. https://tinyurl.com/yc4jssxz

• Практичні поради для адвокатів щодо процедури бронювання військовозобов’язаних працівників. https://tinyurl.com/3mzsrs2n

• Відповідальність за невиконання нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю. https://tinyurl.com/4vmfch68

• Право адвоката на відпустку: законодавчі гарантії, судова та дисциплінарна практика. https://tinyurl.com/khyf8df9

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ