Юрисдикція спорів між профспілкою та роботодавцем
Огляд практики Верховного Суду підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, член Комітету з питань альтернативного врегулювання спорів та Комітету з питань гендерної політики НААУ.
Поліщук Вікторія
01.12.2022

Юрисдикція спорів між профспілкою та роботодавцем: постанова Верховного Суду від 02.11.2022 року у справі № 757/20430/21-ц (провадження № 61-15850 св 21)

Обставини справи: позов первинної профспілкової організації Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС подано в інтересах генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» ОСОБА_1 до ПрАТ «Укргідроенерго», Кабінету Міністрів України про визнання недійсними положення пунктів Статуту товариства «Укргідроенерго».

На думку позивача, цей позов повинен розглядатися за правилами господарського судочинства, оскільки такі правовідносини є корпоративними, виникають між товариством та особами, яким довірено повноваження з управління ним.

Позиція Суду: у порядку господарського судочинства розглядаються трудові спори щодо керівника юридичної особи лише у разі, якщо такий спір стосується його звільнення на підставі пункту 5 частини першої статті 41 КЗпП України. В інших випадках трудові спори, у тому числі, спори, що виникають з трудових правовідносин, а також позови, спрямовані на захист порушених трудових прав і законних інтересів, повинні розглядатися за правилами цивільного судочинства.

Спірні правовідносини у цій справі виникли між первинною профспілковою організацією Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС, яка захищає права члена профспілки — ОСОБА_1, та ПрАТ «Укргідроенерго», як роботодавцем, тому суди дійшли помилкового висновку про застосування до спірних правовідносин положень статті 167 ГК України.

У первинної профспілкової організації Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС відсутні будь-які корпоративні права у ПрАТ «Укргідроенерго», профспілка не бере участі в управлінні цим товариством. Таким чином, між сторонами у справі виникли цивільно-правові відносини щодо захисту трудових прав члена профспілки.

Ураховуючи, що сторонами цього спору є первинна профспілкова організація та роботодавець, а спір виник у зв’язку із захистом трудових прав члена профспілки, які порушені, на думку позивача, унаслідок затвердження незаконних положень оскаржуваних пунктів Статуту ПрАТ «Укргідроенерго», а отже, фактично цей спір є трудовим та віднесений до цивільного судочинства.

Суди не звернули уваги на те, що спори, які виникають із порушення трудових прав працівників, підлягають розгляду судами цивільної юрисдикції, тому захист профспілкою трудових прав члена профспілкової організації не може розглядатися у порядку господарського судочинства.

Детальніше зі справою можна ознайомитися за покликанням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107140665

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

  • Вебінар. Судова практика у трудових спорах під час воєнного стану. http://bit.ly/3TeEgyQ
  • Вебінар. Роль адвоката в організації кадрової роботи в умовах воєнного стану. http://bit.ly/3h8cqXN