Використання аутстафінгу персоналу українськими підприємцями
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права ВША НААУ
Поліщук Вікторія
26.01.2023

Відсутність у контрагента матеріальних та трудових ресурсів не виключає можливості реального виконання ним господарської операції, оскільки залучення працівників є можливим за договорами цивільно-правового характеру, аутсорсингу та аутстафінгу (оренда персоналу). Основні та транспортні засоби можуть перебувати в постачальника на праві оренди або лізингу.

У постанові від 06.12.2022 р. по справі № 380/17457/21 Восьмий апеляційний адміністративний суд досліджував одну із ситуацій, яка стосується моделі аутстафінгу персоналу (виведення за межі штату).

У ході проведення заходу державного контролю у формі інспекційного відвідування встановлено, що Позивач, здійснюючи підприємницьку діяльність у магазині «Близенько» за адресою, вказаною в акті, залучає до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин.

Для реалізації свого товару (для прикладу овочів, фруктів, випічки), що полягає в отриманні цього товару, його обліку, розкладці на прилавку, здійснення інших функцій щодо контролю за його товарним виглядом, вжиття заходів в разі його псування, тощо, та в кінцевому реалізації (продажу) цього товару на касі Підприємець залучає працівників ПП «Мережа-Сервіс Львів» без оформлення трудових відносин з такими.

Залучення персоналу відбувається на підставі договору надання послуг по аутстафінгу персоналу, укладеного з ПП «Мережа-Сервіс Львів», що не передбачає виконання трудової функції одночасно у двох роботодавців. Зафіксовані за виконанням трудових функцій особи, які встановлені актом, прийняті на роботу у ПП «Мережа-Сервіс Львів» та фактично здійснюють трудову функцію на користь ПП «Мережа-Сервіс Львів» (залучені до організації продажу товару ПП «Мережа-Сервіс Львів»), відтак, є працівниками самого підприємства, а не працівниками, які прийняті на роботу у підприємство для подальшого виконання роботи в іншого роботодавця.

Схема аутстфінгу виглядає, дійсно, правильно. Однак, у даній справі було допущено Позивачем ряд помилок, які зіграли проти нього:

1. Надано договір надання послуг по аутстафінгу персоналу, в якому вказані в акті особи відсутні.

2. За інформацією Львівського обласного центру зайнятості, ПП «Мережа-Сервіс Львів» до переліку суб`єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб`єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців, не включено.

3. Забороняється діяльність суб’єктів господарювання – роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця без дозволу. Усупереч вказаній нормі, у ПП «Мережа-Сервіс Львів» відповідний дозвіл відсутній.

Відтак, Суд зробив висновок, що позивачем порушено вимоги ч.1 ст.21, ч.4 ст. 24 КЗпП України, ПКМУ № 413, що полягає у фактичному допуску до роботи працівників без укладення трудового договору, У даному випадку хотілось би порекомендувати усім, хто планує застосовувати схему аустафінгу на практиці:

1. Аналізуємо діяльність суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців. Чи має конкретний контрагент надавати відповідні послуги?

2. Правильно складаємо договір про надання послуг або підряду (аутстафінгу), чітко вказуємо у заяві всіх працівників, які виводяться за межі штату. В актах вказуємо детально прізвище, ім’я та по батькові осіб, які виведені за межі штату і зараз працевлаштовані в рамках моделі аустафінгу.

Матеріал підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права ВША НААУ

Нові публікації лектора:

1. Значення робочого місця працівника для звільнення за прогул: практика Верховного Суду. https://cutt.ly/L9kPZLC

2. Звільнення за прогул. https://cutt.ly/X9kAwup

3. Написання заяви про звільнення за угодою сторін під психологічним тиском: практика Верховного Суду. https://cutt.ly/z9kP4mp

Найближчі тематичні заходи з трудового права:

• Вебінар Алли Андрушко «Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку».

Деталі та реєстрація: https://cutt.ly/d9lnRWh