У яких випадках надається відпустка тривалістю до 90 днів та як документально підтвердити право на її отримання?
Відповіді на питання
Поліщук Вікторія
05.09.2022

Відповідь: Частиною 4 статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України "Про відпустки".

Які документи можуть підтвердити факт виїзду за межі території України?

  • Статус «Тимчасовий захист» або Temporary protection. Підстава: Директива від 20 липня 2001 року № 2001/55/EC про мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та про заходи, що сприяють збалансованості зусиль між державами-членами щодо прийому таких осіб та несення їх наслідків. Українцям з 04 березня 2022 року на підставі статті 5 Директиви надано можливість отримати дозвіл на проживання на території Європейського Союзу на 1 рік. За загальним правилом тривалість тимчасового захисту становить 1 рік, який може бути автоматично подовжений кожні 6 місяців ще на 1 рік.

Детальніше: https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/information…

Документи можуть відрізнятися залежно від країни. Наприклад, на Кіпрі спочатку видається «жовтий» документ, а після цього – пластикова картка.

  • Статус біженця – індивідуальне право в країнах ЄС, яке надається після спеціального адміністративного та юридичного процесу, що визначає, чи є у особи обґрунтована небезпека бути переслідуваними.

Тут, звісно, є сумніви. А чи взагалі працівник планує повертатися?

  • Відмітка в паспорті про перетин кордону.

Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, відтак рішення щодо надання відпустки у цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів (коментар Мінекономіки).

Які документи можуть підтвердити статус внутрішньо переміщеної особи?

Людина, яка виїхала з тимчасово окупованої території з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, повсюдних проявів насильства, а також, яка перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, має оформити довідку внутрішньо переміщеної особи. Довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Де отримати довідку?:

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад

  • Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад
  • Центр надання адміністративних послуг
  • Знайти найближчий ЦНАП
  • Через мобільний додаток Порталу Дія

Заява подається внутрішньо переміщеною особою, у тому числі неповнолітніми дітьми, особисто, а малолітніми дітьми, недієздатними особами або особами, дієздатність яких обмежено, через – законного представника у паперовій формі.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи видається заявнику в день подання заяви. У разі відсутності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, – протягом 15 робочих днів.

Детальніше: https://bit.ly/3qd0QMA

Відповідь на запитання надала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ

Заходи з підвищення кваліфікації на теми трудового права у розкладі ВША НААУ:

Вебінар “Військовий облік жінок, бронювання і мобілізація: законодавчі зміни крізь призму практики”. Реєстрація: https://bit.ly/3cUlDBc