Трудові відносини: про тонкощі та «підводні камені» у вирішенні трудових спорів
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, член Комітету з питань альтернативного врегулювання спорів та Комітету з питань гендерної політики, що діють в складі НААУ
Поліщук Вікторія
17.05.2023

Трудові відносини: про тонкощі та «підводні камені» у вирішенні трудових спорів, досвідом зі студентами поділилася Вікторія Поліщук

Багато підручників, посібників та інших наукових видань розкривають поняття «трудові відносини», та кожен з нас починає розуміти ці відносини тільки тоді, коли є однією зі сторін таких відносин. По закінченню навчання, а подекуди вже й на останніх курсах коледжу, технікуму або закладу вищої освіти студенти, досягнувши віку, що дозволяє працевлаштовуватись, розпочинають свій трудовий шлях.

Про динамічний розвиток відносин у сфері зайнятості, права соціального забезпечення, регулювання робочого часу, часу відпочинку, нормування праці, оплати праці, гарантій та компенсацій, трудової дисципліни, безпечних умов праці на виробництві дізнавалися майбутні юристи під час проходження практики у Вищій школі адвокатури НААУ.

Керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ Вікторія Поліщук провела зустріч у форматі майстер-класу для студентів 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА та ознайомила студентів із сферою діяльності Центру, звертаючи увагу на тісний зв’язок трудового права із правом соціального забезпечення та міжнародним трудовим правом, розповіла майбутнім колегам про регуляторну (експертну) роботу Центру, про його дослідницьку та навчальну функції, про міжнародну співпрацю. Більш детально Вікторія Поліщук зупинилась на представленні практичного досвіду, проблемах українців за кордоном, пов’язаних з трудовим правом та соціальним забезпеченням, розвитку трудового права в період воєнного стану, процедурі звільнення та на новому для суспільства понятті «мобінгу».

Під час майстер-класу зі студентами здійснено розбір кейсів з трудових спорів, а також пошук відповідей на запитання:

● “Які ризики несе персонально керівник за звільнення працівника з порушеннями чинного законодавства?”,

● “До якої відповідальності може бути притягнуто керівника за звільнення працівника з порушеннями чинного законодавства?”,

● “Чи може бути видано наказ на звільнення в якому не зазначено підстави?”,

● “Чи можна працевлаштувати працівника без військового квитка?”

Як поділилася враженнями від зустрічі Ольга Стеценко, майстер-клас сприяв розумінню специфіки практичного урегулювання ситуацій, що виникають з трудових відносин чи пов'язані з ними. Адвокату потрібно виважено та поетапно підходити до розв’язання кожного питання, пов’язаного з вирішенням трудових спорів, використовуючи здобуті теоретичні знання разом з чинним національним законодавством, вітчизняною судовою практикою та практикою ЄСПЛ задля отримання бажаного результату й забезпечення належного правового захисту трудових прав та соціального забезпечення клієнта.

Вікторія Обиход від проведеного майстер класу отримала важливі поради від Вікторії Поліщук щодо професійної діяльності адвоката та чимало корисної практичної інформації завдяки розглянутим кейсам. Студентка зрозуміла, що з початком воєнних дій, через міграцію великої кількості українців та релокацією виробничих потужностей в європейські країни, ускладнюється захист трудових прав українців багатьма нюансами, які вирішити без застосування міжнародних норм є неможливим.

Студенту Сергію Некрасову було цікаво почути про діяльність Центру трудового права та соціального забезпечення, про професійний досвід Вікторії Поліщук як адвоката, про виклики, з якими під час війни найбільше зустрічаються як адвокати, так і роботодавці та пересічні громадяни. Зацікавила також алгоритмізована робота з представленими кейсами трудових спорів, зокрема стосовно дискримінації українських громадян за кордоном та захисту їх прав. Відзначає для себе інформацію, отриману під час зустрічі корисною та важливою.

На завершення майстер-класу студенти дійшли висновку про потребу адвокатів володіти нормами національного трудового законодавства, соціального забезпечення, міжнародного права, і за потреби, вміти належним чином їх застосовувати у своїй діяльності відносно себе самого, своїх помічників, та безумовно, - надаючи якісну, професійну правову допомогу своїм клієнтам.

Детальніше про практику студентів: https://cutt.ly/B6GWgqN

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

• Вебінар «Протидія мобінгу на роботі. Інструкція із захисту». https://cutt.ly/T5w6GFn

• Вебінар «Право адвоката на відпустку: законодавчі гарантії, судова та дисциплінарна практика». https://cutt.ly/Q6y4CjQ

Долучитись до спільноти Вищої школи адвокатури в соцмережах:

Facebook https://bit.ly/3zXceSE

Instagram https://bit.ly/3bsD8I4