Трудові права українців на Кіпрі
Анна Сидорець, засновниця компанії «Рідео Груп» RIDEO GROUP та Вікторія Поліщук, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
23.05.2023

Кіпр є членом Європейського Союзу. Уряд Кіпру створює умови для залучення прямих іноземних інвестицій у традиційні сектори, як судноплавство, туризм, банківська справа, фінансові послуги. Правова система базується на загальному праві Великобританії. У звіті Світового банку “Doing Business” за 2020 р., Кіпр обіймає 54 місце серед 190 країн зручністю веденя бізнесу.

Кіпр є значним торгівельним та потужним інвестиційним партнером України. Співробітництво між Україною та Кіпром відбувається на основі Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Кіпр від 12.01.2012 р. (https://cutt.ly/lwqsktTL). За умовами Угоди співробітництво в рамках цієї Угоди здійснюватиметься шляхом:

a) сприяння у створенні промислових комплексів, розширенні та модернізації промислових підприємств;

b) фінансування  розроблення  програм  та  проектів на основі довгострокових домовленостей;

c) обміну науковою та технологічною інформацією;  розроблення довгострокових програм та проектів;

d) обміну   технічними   спеціалістами  та  науково-дослідним устаткуванням;

e) сприяння розвитку інфраструктурних проектів;

f) сприяння туризму;

g) інших   форм   економічного,   наукового   та   технічного співробітництва відповідно до потреб обох держав згідно з угодами, укладеними між двома Договірними Сторонами.

Окрім того, 12.06.2017 р. було підписано Меморандум між Міністерством соціальної політики України і Міністерством праці, добробуту та соціального страхування Республіки Кіпр про співробітництво у соціальній сфері (https://cutt.ly/rwqskgyk). Сторони розвивають співробітництво у сфері соціальної політики. Сторони співпрацюють, зокрема, у таких напрямах:

·                  політика ринку праці;

·                  система соціального захисту та соціального забезпечення;

·                  розвиток безпечних і здорових умов праці.

·                  Сторони в межах цього Меморандуму співпрацюють, зокрема, через:

·                  обмін досвідом та організацію консультацій і семінарів із соціальних питань;

·      реалізацію спільних заходів щодо вироблення нових підходів до реалізації соціальної політики.

Сьогодні в умовах воєнного стану Кіпр прийняв близько 15 тис. українців, які отримали тимчасовий захист (Директива ЄС 2001/55/EC від 20.07.2001 р. і Рішення 2022/382 від 04.03.2022 р.). Українці зі статусом тимчасового захисту можуть легально працювати на Кіпрі без додаткових дозволів.

Зайнятість громадян України на Кіпрі

Після 24 лютого 2022 року, коли Російська Федерація вторглася в Україну, Кіпр, нарівні з іншими країнами ЄС, надав громадянам України статус тимчасового захисту. Цей захист надається відповідно до Закону про тимчасовий захист осіб, які потребують міжнародного захисту (Закон 9(I)/2004) та відповідає міжнародним стандартам захисту біженців та інших осіб, які потребують міжнародного захисту.

Згідно з цим законом, громадяни України, можуть подати заявку до Департаменту громадського реєстру та міграції на отримання дозволу на проживання. Цей дозвіл на проживання надає його власнику право на проживання, працю, доступ до послуг державних лікарень та навчання в загальноосвітніх школах Кіпру.

Громадянам України надано вільний доступ до ринку праці Кіпру, що означає, що вони можуть працювати на роботодавця або зареєструватися як самозайнята особа.

Порядок працевлаштування українців – громадян третіх країн на Кіпрі є наступним.

Положення щодо зайнятості громадян третіх країн на Кіпрі регулюється Законом про іноземців та імміграцію (Pap.105), а також відповідними регулятивними документами, що видані на його підставі. Згідно з цим законодавством, громадяни третіх країн поділяються на дві категорії:

1. Громадяни, які законно проживають на Кіпрі, можуть працювати відповідно до умов, визначених у їх дозволі на проживання. Це, як правило, стосується громадян, які перебувають у шлюбі з громадянами Кіпру або ЄС.

2. Громадяни, які приїжджають до Республіки Кіпр з метою працевлаштування та отримують спеціальний дозвіл на роботу (Work permit) від Державної служби з питань працевлаштування, мають деякі обмеження, які стосуються типу робіт, тривалості зайнятості та можливості зміни роботодавця. Перед наймом громадян третіх країн роботодавці також повинні отримати дозвіл на роботу від Департаменту цивільної реєстрації та міграційної служби.

Особи, які наймають іноземних працівників, зобов'язані дотримуватися різних вимог, що встановлені законодавством, у тому числі забезпечувати рівні умови працевлаштування для громадян третіх країн, забезпечувати адекватне житло (якщо необхідно), забезпечувати медичне страхування та сплачувати внески до соціального страхування.

Самозайняті особи на Кіпрі

Всі повнолітні особи, які працюють на території Кіпру зобов’язані зареєструватися у департаменті соціального страхування (Social Insurance Service) і отримати реєстраційний номер, його абревіатура - A.K.A. Це стосується як найманих працівників так і самозайнятих - self-employed. У разі першого, за оформлення відповідає роботодавець.

Якщо людина працює за наймом і паралельно як фрілансер (self-employed), то внески до фонду соціального страхування йдуть із двох видів діяльності.

Для реєстрації self-employed вам необхідно:

1. Заповнити та подати реєстраційну форму у  відділі соціального страхування вашого міста

Реєстраційна форма: https://cutt.ly/Rwqskbh0

2. До заяви додається копія паспорта та картка тимчасового прихистку (оригінали документів мати з собою), дійсний контракт на оренду житла або довідка про місце проживання. Якщо для ведення робочої діяльності  є окреме приміщення, потрібно додати контракт на його оренду.

3. Також, при реєструванні докласти всі існуючі довідки, сертифікати та дипломи про відповідну освіту. Окрім того, існують види діяльності, де потрібно отримувати додаткові ліцензії (з муніціпалітету, міністеств освіти, охорони здоров'я, праці тощо).

Фізична особа яка планує вести трудову діяльність, може почати підготовку до працевлаштування до того як подає заявку до департаменту соціального страхування, але реєстрацію потрібно зробити за день до того, або за день після того, як отримує першу оплату за свої послуги.

Розмір страхового внеску залежить від сфери діяльності та розміру доходу в цій сфері. Кожна діяльність відноситься до певної категорії і має свій фіксований державою дохід від якого йдуть відрахування. На даний час розмір соціального відрахування, включаючи GESY, самозайнятих осіб складає 19,6% . 

15,6% складають відрахування в фонд соціального захисту

4% система охорони здоров'я GЕSY (Генеральна система медичного обслуговування)

Сплата відрахувань здійснюються кожні 3 місяці.

1й квартал (січень-березень) - сплата до 10го травня

2й квартал (квітень-червень) - сплата до 10го серпня

3й квартал (липень-вересень) - сплата до 10го листопада

4й квартал (жовтень-грудень) - сплата до 10го лютого

У разі несвоєчасної сплати зобов'язаностей, нараховуються штраф, який згодом збільшується. 

Оплату відрахувань можна робити у відділі соціального страхування через платформу SISNET -Online Contribution payment System: https://www.pay.sid.mlsi.gov.cy

Якщо фактичний прибуток нижчий за мінімальну суму відповідної професійної категорії, то можна подати заяву про сплату податків за фактичним доходом. Тому, якщо тільки починаєте трудову діяльність і передбачаєте, що ваш прибуток буде значно нижче, ніж нарахування визначені департаментом соціального страхування, можна подати заявку на сплату внесків за фактичними доходами. Це можливо зробити одночасно з реєстрацією самозайнятої особи. У департаменті соціального страхування вам повинні видати підтверджуючий лист.

Важливо зазначити, що надання пільгової схеми сплати податків може бути на квартал або два, тому важливо звернути увагу, що саме написано в листі від установи. Якщо термін пільгових нарахувань скінчився, а ваші доходи все ще не виходять на зазначений департаментом рівень, то можна знову подавати заявку, але наступний раз вам потрібно принести усі чеки, де буде видно ваші прибутки та витрати.

Також важливо відмітити, що самозайнята особа має право наймати працівників. У такому разі ви стаєте роботодавцем, та вам потрібно отримати реєстраційний номер роботодавця.

Відсутність доходу, збиток чи не ведення діяльності не звільняють самозайняту особу від сплати податків. Якщо підприємець передбачає, що робоча діяльність не має доходу, краще її припинити.

Відрахування у Фонд Соціального Страхування

Усі працівники та самозайняті особи на Кіпрі повинні сплачувати внески на соціальне страхування. Це юридична вимога, призначена для забезпечення того, щоб працівники мали доступ до соціальних страхових виплат, таких як пенсії, допомога у разі лікарняного, соціальної відпустки тощо. Також є обовязковою сплата відрахувань до Загальної системи охорони здоров’я (GЕSY).

На жаль, громадяни України, які мають статус тимчасового захисту, не можуть скористатись послугами GESY через конфлікт їх статусу зі законодавством та положеннями Загальної системи охорони здоров’я, бо статус тимчасового захисту передбачає надання громадянам медичних послуг виключно у державних медичних закладах.

У разі працевлаштування за наймом, внески на соціальне страхування сплачуються роботодавцем та працівником, де частина утримуються з заробітної плати працівника, та щомісяця перераховуються до Фонду соціального страхування.

Схема відрахувань на фонд соціального страхування

Фонд

Роботодавець

Працівник

Соціальне страхування

8.3%

8.3%

Скорочення працівників

1.2%

-

Фонд виробничого навчання

0.5%

-

Фонд соціального захисту

2.0%

-

GESY

2.9%

2.65%

Всього

14.9%

10.95%

Реєстрація компанії на Кіпрі

Громадяни України, які мають статус тимчасового захисту на Кіпрі, мають можливість зареєструвати компанію та бути її директором/бенефіціаром або/та працівником. Хоча відкриття компанії на Кіпрі є чудовою можливістю для українців, важливо враховувати ризики, пов’язані з невизначеністю статусу тимчасового захисту. Якщо в майбутньому цей статус буде скасовано, можуть виникнути перешкоди в з дозволом працевлаштування. Наприклад, власник компанії або бенефіціар може більше не мати можливості брати участь у оплачуваній діяльності та отримувати щомісячну зарплату, але все ще може зберігати статус акціонера та отримувати дивіденди з доходу компанії.

Компанії з іноземними інвестиціями

Кіпр пропонує привабливі можливості для іноземних інвесторів для створення компаній з іноземними інвестиціями. 08.11.2012 між Республікою Кіпр та Україною була підписана конвенція про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням (https://cutt.ly/nwqskAOm). Така форма бізнесу надає візові привілеї як для працівників, так і для членів їх родині.

Тимчасовий захист на Кіпрі надає можливості для українців у питаннях праці та ведення бізнесу, але варто не забувати, що для усіх українців на Кіпрі важливими залишаються міжнародні документи, норми законодавства Республіки Кіпр, а також норми українського законодавства. Дотримуємось вимог законодавства та слідкуємо за подальшими публікаціями.

Підготували Анна Сидорець, засновниця компанії «Рідео Груп» RIDEO GROUP та Вікторія Поліщук, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ