Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, провела у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві».
Поліщук Вікторія
21.08.2023

Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, провела у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві».

Лектор сфокусувала увагу на питанні проведення перевірок військового обліку, зазначивши, що щороку до 1 лютого державні органи видають накази (розпорядження) про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік на підставі звітів, результатів вжитих заходів та перевірок стану військового обліку в минулому році відповідно до компетенції.

Перевірка стану організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів проводиться за чітко визначеними питаннями. Питання перевірки доводяться до державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які включені до відповідних планів перевірки, не пізніше ніж за 10 днів до її початку.

Посадові особи державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема:

• за неподання до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць,

• за прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку,

• незабезпечення оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти, призовні дільниці,

• несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів,

• та неподання відомостей про таких осіб несуть відповідальність згідно із законом.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) передбачена наступна відповідальність для роботодавців за порушення у сфері військового обов’язку та військового обліку (ст. 210-1 КУпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію»):

• за перше порушення:

для громадян — від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн — 400 грн);

для посадових осіб — від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн — 5100 грн);

• за повторне протягом року , а також вчинення такого порушення в особливий період:

для громадян — від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн — 5100 грн);

для посадових осіб — від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн — 8500 грн).

Хто має притягати до відповідальності?

Обласні, Київський міський територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення:

пов’язані з порушенням призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, посадовими особами державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій правил військового обліку, законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а також зіпсуттям або недбалим зберіганням військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату.

Яким є порядок притягнення до відповідальності?

Складається протокол про адміністративні правопорушення у двох екземплярах, якщо були порушення у порядку ведення військового обліку зі сторони підприємства, установи, організації (роботодавця). Також варто зазначити, що такі справи розглядаються протягом 15-днів. Після чого, виноситься постанова. Копію постанови вручають посадовій особі підприємства, установи, організації.

Відповідаючи на питання, чи буде перевірка у разі отримання ознаки критичності зі сторони ТЦК, лектор зауважила, що відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 76 від 27.01.2023 р., можливе бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які працюють, зокрема, на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Виходячи зі змісту Порядку № 1487, отримання статусу критично важливого підприємства не підв’язано під проведення перевірки у частині бронювання працівників.

Окремо зупинила увагу Вікторія Поліщук на питанні бронювання працівників на підприємстві, виділивши важливі факти:

1. Бронюванню підлягає 50% персоналу – не враховуються мобілізовані, але беруться до уваги жінки, для яких обов’язковим є постановка на військовий облік;

2. Довідка Держстату для підтвердження середньої зарплати в регіоні додатково не вимагається;

3. Довідка по підприємству може бути довільної форми.

4. Довідки для отримання статусу критичного підприємства можна подавати у електронному вигляді;

5. ФОП можуть використати цей же механізм бронювання.

6. До списків бронювання включаються керівник, навіть якщо дефіцитна ВОС.

📲Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://surl.li/kezfh

Тематичний виклад матеріалу на сторінці Advokat Post: http://surl.li/kezew

📌Цікаві публікації лектора:

• Судова практика за 2023 рік з питань невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. http://surl.li/kezfv

• Стягнення середнього заробітку з роботодавця, який на окупованій території. http://surl.li/kdxfo

➡️ Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ