Проєкт Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні»
Проєкт розпочав свою діяльність на період з 01 січня 2023 року – 31 грудня 2024 року в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023-2026 роки
Поліщук Вікторія
28.03.2023

Посилення соціального захисту в Україні: керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення взяла участь в офіційному відкритті та першому засіданні керівного комітету проєкту Ради Європи

23 березня 2023 року відбулося офіційне відкриття та перше засідання Керівного Комітету Проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні».

Проєкт «Посилення соціального захисту в Україні» розпочав свою діяльність на період з 01 січня 2023 року – 31 грудня 2024 року в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023-2026 роки.

Захист соціальних прав людини став особливо актуальним після початку повномасштабної війни в Україні, враховуючи вимушене переміщення мільйонів людей (як всередині країни, так і закордон), втрату сотнями тисяч людей будинків, власності, роботи та засобів до існування, фізичну та психологічну шкоду здоров'я та багато іншого.

У рамках реалізації проєкту планується й надалі підтримувати українські органи державної влади у вирішенні поточних викликів, спричинених війною, у сфері соціальних прав, реалізації вже розпочатих реформ у вищезгаданих сферах відповідно до вимог Європейської соціальної хартії та відповідних європейських стандартів, і забезпечення того, щоб етап післявоєнного відновлення був якомога коротшим і ефективнішим.

Проєкт направлений на реалізацію прийнятих Україною додаткових положень Хартії, які є актуальними в контексті поточних реформ (наприклад, §3 статті 2, що передбачає право на мінімальну щорічну відпустку, §1 і 2 статті 12 - право на соціальну безпеку, стаття 13 - право на соціальну та медичну допомогу та інші). Також він сприятиме ратифікації Додаткового протоколу, який передбачає систему колективних скарг.

До дискусії долучилися представниці та представники Ради Європи, Міністерства соціальної політики України, Секретаріту Уповноваженого ВРУ з прав людини, Верховного Суду, Секретаріату Конституційного Суду України, Фонду соціального захисту людей з інвалідністю, Національної школи суддів України, Національної служби посередництва і примирення, Координаційного центру з надання правової допомоги, Української Гельсінської спілки з прав людини, Асоціації правників України, постiйного представництва України при Раді Європи, а також Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини та радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, міжнародні та національні експерти.

У рамках презентації Проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» від Вищої школи адвокатури НААУ участь взяли Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від Національної асоціації адвокатів України, та Вікторія Поліщук, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ.

«Проєкт Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» має закласти фундамент для оновлення загалом системи соціального захисту в Україні та створити надійну платформу для подальшого розвитку соціального забезпечення.

На базі новоствореного Центру трудового права та соціального забезпечення і Вищої школи адвокатури НААУ є усі можливості для роботи над нормативно-правовою базою у сфері соціального захисту, імплементації таких нормативно-правових актів і відповідно проведення інформаційних кампаній та розробки навчальних матеріалів у сфері соціального захисту в Україні», - прокоментувала подію керівниця Центру Вікторія Поліщук.

За результатами зустрічі було затверджено Робочий план Проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» на 2023-2024 роки, у рамках якого також враховано пропозиції Вищої школи адвокатури НААУ.

Пов’язані новини:

Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко взяв участь в офіційному відкритті проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» та першому засіданні керівного комітету проєкту. https://cutt.ly/F4Gbgfd