Призупинення дії трудового договору з педагогічним працівником: аналіз судового рішення
Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення
Поліщук Вікторія
21.07.2023

Постанова Дніпровського апеляційного суду у справі № 933/413/22 (провадження № 22-ц/803/5230/23) від 27.06.2023 р.

Обставини справи. Наказом начальника відділу культури, розвитку туризму та краєзнавства, сім`ї, молоді та спорту від 01.10.2021 р. за № 22/01-06 «Про скасування наказу», на позивача покладено тимчасове виконання обов`язків директора КППСМНЗ «Олександрівська мистецька школа» з 01.10.2021 р.

Наказом завідувача сектору культури, розвитку туризму та краєзнавства, сім`ї, молоді та спорту №16/01-06 від 01.08.2022 р. «Про звільнення ОСОБА_1 », ОСОБА_1 звільнено з посади заступника директора з навчально-виховної роботи КЗ «Олександрівська мистецька школа» з 01.08.2022 р. та покладено 0,5 ставки тимчасово виконуючого обов`язки директора мистецької школи на викладача художнього класу ОСОБА_1.

У зв`язку з невиконанням дохідної частини бюджету громади на 60 % до планових показників, в умовах воєнного стану, було зменшено планові асигнування по видаткам закладу «Олександрівська мистецька школа» з 10.08.2022 р. до закінчення воєнних дій. Рішення Олександрівської селищної ради в частині зменшення планових асигнувань також позивач не оскаржувала.

Наказом в.о. директора комунального закладу «Олександрівська мистецька школа» Олександрівської селищної ради Донецької області від 10.08.2022 року за №16-од "Про призупинення освітнього процесу" тимчасово призупинено освітній процес в комунальному закладі «Олександрівська мистецька школа» Олександрівської селищної ради з 10.08.2022 р. до припинення або скасування правового режиму воєнного стану та визнано неможливим організувати навчальний процес в дистанційному режимі навчання та організації простою закладу і працівників, у зв`язку з неможливістю фінансування селищною радою та зменшення планових асигнувань по КЗ Олександрівська мистецька школа.

Відповідно цей наказ і призупинив дію трудових договорів. Разом з тим, наказ про визнання неможливим організувати навчальний процес в дистанційному режимі навчання є чинним та позивачем не оскаржується.

Обґрунтування Суду. Колегія суддів повністю погоджується з висновком суду першої інстанції про недоведеність і необґрунтованість заявлених позивачем позовних вимог щодо скасування наказу комунального навчального закладу «Олександрівська школа мистецтв» №22К від 10.08.2022 р. «Про призупинення дії трудового договору» з ОСОБА_1 та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, з огляду на те, що позивачем оскаржено власний наказ, виданий нею як в. о. директора, не надано суду доказів про проведення опитування батьків та їх дітей, щодо дистанційного навчання та погодження значної їх частини навчатися дистанційно, не доведено можливість здійснення нею роботи по дистанційному навчанню здобувачів позашкільної освіти та можливість здобувачів приймати участь в навчальних заходах у дистанційному режимі, спірний наказ не оскаржено відповідно до вимог ч.3 ст.13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Відтак, на думку Суду, причиною відмови у задоволенні позовних вимог стали наступні обставини: рішення селищної ради в частині зменшення планових асигнувань не було оскаржено, на момент подання позову був чинним наказ про неможливість організувати навчальний процес, а також відсутнє опитування батьків та їх дітей щодо можливості дистанційного навчання.

Детальніше зі справою можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/javxv

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення

Цікаві публікації:

• Чи може людина з інвалідністю 1 групи категорії Б працювати? http://surl.li/javwc

• Внаслідок бойових дій підприємство не змогло відновити діяльність. Чи можна не виплачувати заробітну плату? http://surl.li/iqpsn

Зареєструватися на вебінари Вікторії Поліщук:

  • Вебінар «Звільнення: поради адвокатів та судова практика». http://surl.li/hutxq
  • Вебінар «Крадіжки на робочому місці: інструкція із захисту для роботодавця». http://surl.li/isjpk
  • Семінар у рамках проєкту «Правосвідомість» на тему: «Звільнення з роботи та соціальні гарантії в умовах воєнного стану». http://surl.li/ikwsx