Призупинення дії трудових договорів: про ризики для працівників та роботодавців розповіла Вікторія Поліщук
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
07.06.2023

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Все про призупинення дії трудових договорів: Судова практика 2022-2023 рр. Ризики для працівників та роботодавців», який провела Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ.

15.03.2022 р. прийнято Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX, який визначив процедуру призупинення дії трудових договорів на період дії воєнного стану.

Перша редакція статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у редакції від 15.03.2022 р. надав роботодавцю право призупинити дію трудового договору з працівником під час дії воєнного стану та не сплачувати заробітну плату, гарантійні та компенсаційні виплати працівникам за час призупинення дії трудового договору, відшкодування яких у повному обсязі покладається на державу, що здійснює збройну агресію проти України. Призупинення дії трудового договору могло здійснюватися за ініціативою однієї із сторін, про що вони мали повідомляти один одного у будь-який доступний спосіб. Як роботодавець, так і працівник, а також кожен окремо, міг призупинити дію трудового договору у зв`язку з військовою агресією.

Друга редакція статті визначила більш чіткий механізм для призупинення трудових договорів, а також було визначено вимоги до наказу про призупинення дії трудових договорів.

У результаті численна кількість працівників та роботодавців губляться у редакціях Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

В огляді судової практики лектор звернула увагу на наступні судові рішення:

Постанова Київського апеляційного суду від 14.03.2023 р. у справі № 755/5599/22 (провадження №22-ц/824/3567/2023)

«Відповідачем не доведено неможливості відновлення дії надання роботи позивачу, адже установа працює, лікарі виконують свої функції, жодних даних про те, що установа зменшила свою територію обслуговування та кількість своїх пацієнтів, що пацієнти позивачки переведені для лікування іншими лікарями, що робоче місце позивачки знищене в результаті бойових дій чи передане в розпорядження іншого працівника тощо, матеріали справи не містять. Із матеріалів справи об`єктивно вбачається, що у разі перебування позивачки на робочому місці на час вирішення питання про призупинення дії трудового договору, остання не була б включена до списку працівників з якими призупиняється дія трудового договору, що свідчить про наявність можливості роботодавця надати роботу цьому працівнику, натомість призупинення дії трудового договору не може бути прихованим покаранням».

Рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 10.03.2023 р. у справі №183/5899/22 (провадження № 2/183/1110/23)

«Зупинка виробничих потужностей внаслідок повномасштабної військової агресії проти України обумовила неможливість сторін трудових відносин виконувати обов ` язки, передбачені трудовим договором, внаслідок чого і виникла необхідність призупинення дії трудових договорів із працівниками, у тому числі із позивачем. Таким чином, на думку суду, для прийняття оспорюваного наказу у відповідача існували об` єктивні, незалежні від відповідача причини».

Рішення Олександрівського районного суду Донецької області від 14.03.2023 р. у справі №933/413/22 (провадження № 2/933/14/23)

«З огляду на викладене суд дійшов до висновку про необхідність відмовити позивачу у визнання протиправним та скасування наказу комунального навчального закладу «Олександрівська школа мистецтв» № 22К від 10 серпня 2022 року «Про призупинення дії трудового договору» з ОСОБА_1 . Позивач не надала суду доказів на підтвердження її посилань у позовній заяві про проведення опитування батьків та їх дітей, щодо дистанційного навчання та погодження значної їх частини навчатися дистанційно. Позивач не довела у судовому засіданні можливість здійснення нею роботи по дистанційному навчанню здобувачів позашкільної освіти та можливість здобувачів приймати участь в навчальних заходах у дистанційному режимі. Позивач не оспорювала неможливість через збройну агресію надання роботодавцем роботи. Позивач неоскаржила спірнийнаказ відповіднодо вимогч.3ст.13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Окремо лектор відзначила, як формувати позовні вимоги, а саме доцільно звертатися до суду за захистом своїх прав із наступними позовами:

• про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу;

• про визнання наказу про призупинення дії трудового договору незаконним.

Серед рекомендацій, якими мають керуватися адвокати, виділені такі:

1. Враховувати редакцію статті 13 Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», яка була чи є чинна на момент видачі наказу про призупинення дії трудового договору;

2.Якщо говоримо про другу редакцію, то потрібно належним чином складати наказ, який має містити інформацію про неможливість обох сторін виконувати свої обов`язки, спосіб обміну інформацією між сторонами, строк призупинення дії трудового договору та умови відновлення його дії;

3. Для призупинення враховуються факт ведення бойових дій або перебування під окупацією.

Трансляція заходу доступна за посиланням: http://surl.li/hster

Тематичний огляд матеріалу – на сторінці Advocat Post: http://surl.li/hstev

Цікаві публікації лектора:

• Трудові права українців в Аргентині. http://surl.li/hstff

• 5 помилок під час встановлення факту мобінгу (цькування). http://surl.li/hstfx

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ