Припинення тудових відносин за законодавством Кіпру
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
31.08.2023

Республіка Кіпр забезпечує рівні права для іноземних працівників та працівників-громадян Кіпру. Стаття 28 (2) Конституції Республіки Кіпр передбачає, що кожна особа має користуватися всіма правами та свободами, передбаченими цією Конституцією, без будь-якої прямої чи непрямої дискримінації щодо будь-якої особи за ознакою її спільноти, раси, релігії, мови, статі, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, кольору шкіри, приналежності до соціального класу або будь-якої іншої ознаки. Трудовий кодекс поширюється на кожного працюючого громадянина країни На нерезидентів, які отримали дозвіл від Кіпрського департаменту праці та кіпрську робочу візу, також поширюється кіпрське законодавство про працю. Нерезидентом може бути іноземний студент, який навчається на Кіпрі, нерезидент ЄС або іноземець.

Окрім того, в Республіці Кіпрі ратифіковано Конвенцію МОП про трудову міграцію (переглянута) 1949 р. № 97, Конвенцію про трудящих-мігрантів (додаткові положення) 1975 р., № 143 та Конвенцію про дискримінацію у сфері праці та занять, 1958 р., № 111. Також уряд Кіпру прийняв статтю 19 переглянутої Європейської соціальної хартії (тобто, право трудящих-мігрантів та їхніх сімей на захист і допомогу). Усі ці документи гарантують однаковий доступ до ринку праці Республіки Кіпр.

Варто також зазначити, що Міністерство праці, соціального забезпечення та соціального страхування гарантує рівне ставлення до іноземних працівників та місцевого персоналу через письмові трудові договори, підписані як роботодавцем, так і іноземним працівником. Ці контракти містять усі положення та умови найму (години роботи, заробітна плата та інші винагороди, відпустки, оплата понаднормової роботи, обов’язки тощо), які також застосовуються до кіпрських працівників.

Принцип захисту від несправедливого звільнення є ключовим аспектом законодавства про звільнення працівників в Республіці Кіпр. Сьогодні припинення трудових відносин регулюється Законом про припинення трудових відносин 1964 року, який забезпечує дотримання таких правил, як мінімальний термін повідомлення та справедливі повідомлення про звільнення.

Період повідомлення:

  • Роботодавець повинен надати письмове повідомлення та запропонувати своїм працівникам період попередження.
  • Працівники, які припиняють контракт, також повинні надати інформацію своїм роботодавцям і пропрацювати мінімальний термін.
  • Тривалість безперервної роботи визначає мінімальний термін повідомлення.

Основне про звільнення:

  • Роботодавець або працівник повинен попередити про розірвання трудового договору.
  • Після розірвання договору надається підтвердження та період повідомлення.
  • Причина припинення має бути недискримінаційною та виправданою.
  • Роботодавці повинні надати своїм працівникам вихідну допомогу після звільнення.
  • Відповідно до законодавства про працю на Кіпрі, вихідна допомога розраховується у розмірі 1,2% від зарплати працівника.
  • Вихідна допомога нараховується відповідно до стажу безперервної роботи.

За кожні 52 тижні роботи додається додаткова двотижнева вихідна допомога.

Несправедливе звільнення має місце, коли роботодавець розриває контракт із працівником без вагомої причини або не дотримується належних процедур.

Працівники, які вважають, що їх звільнили несправедливо, можуть оскаржити звільнення в судовому порядку. Закон передбачає шляхи вирішення спорів, у тому числі право подати скаргу до компетентних органів або звернутися до суду з трудових спорів.

Працівник, трудові відносини якого припинено незаконно після того, як він пропрацював 26 тижнів безперервної роботи у роботодавця, має право на компенсацію. Розмір вихідної допомоги залежить від стажу роботи і розраховується за встановленою законодавством формулою. Компенсація також виплачується у випадку, якщо працівник звільнився з роботи через поведінку свого роботодавця. Компенсація не виплачується будь-якому працівнику, який до припинення роботи досяг пенсійного віку (65 років).

Штрафи

  • Недотримання правил звільнення: роботодавців, які не дотримуються правил звільнення відповідно до трудового кодексу на Кіпрі, можуть оштрафовати на суму до 1708 євро. Під час колективного звільнення сума може сягати 3417 євро.
  • Пропущення терміну подання податкової декларації карається штрафом до 120 000 євро.
  • Незадекларована праця карається штрафом у розмірі 500 євро на одного працівника.

Як вирішуються спори між працівниками та роботодавцями?

Для вирішення суперечок, пов’язаних із звільненням, Республіка Кіпр створила різні механізми, за допомогою яких працівники можуть вимагати відшкодування.

1) Працівники можуть подавати скарги до компетентних органів, таких як Департамент інспекції праці, залежно від характеру спору. Ці органи відіграють вирішальну роль у посередництві у суперечках, проведенні розслідувань і сприянні врегулюванню між роботодавцями та працівниками.

2) Якщо спір залишається невирішеним, працівники можуть подати позов до суду з трудових спорів.

Наявність цих механізмів вирішення спорів гарантує, що працівники мають доступ до чесного та неупередженого процесу вирішення їхніх проблем.

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Цікаві публікації лектора:

Чи можливо стягнути моральну шкоду у зв’язку з травмою на виробництві, яка трапилась у 1989 році? http://surl.li/klhue

Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві. http://surl.li/klhus