Представники НААУ долучилися до проекту РЄ зі сприяння гендерній рівності
В Україні досить поширеною є практика заниження заробітної плати для жінок, а також відмови у працевлаштуванні внутрішньо переміщеним особам
Поліщук Вікторія
04.12.2023

В Україні досить поширеною є практика заниження заробітної плати для жінок, а також відмови у працевлаштуванні внутрішньо переміщеним особам.

На ці та інші проблеми гендерної рівності звернули увагу члени Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики Вікторія Поліщук та Ольга Щербакова під час ознайомчої зустрічі, яку 29 листопада організував Офіс Ради Європи в Україні в рамках початку реалізації в Україні проекту РЄ «Сприяння гендерній рівності в Україні».

Проект надає Україні технічну допомогу в розробленні політики, прийнятті рішень і наданні послуг на національному та регіональному рівнях, забезпечуючи врахування гендерних аспектів у роботі України з метою подолання довгострокових наслідків конфліктів і насильства. Планується зосередитися на трьох ключових аспектах:

  • підвищення обізнаності щодо європейських і міжнародних стандартів гендерної рівності серед державних службовців, ЗМІ та громадськості;
  • посилення інституційних можливостей для просування гендерної рівності відповідно до стратегії (нещодавно Комісія з питань ґендерної рівності схвалила проект Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2024-2029 роки);
  • вдосконалення інструментів, які допоможуть здійснити законодавчі та інші політичні кроки для сприяння гендерній рівності в Україні.

Під час зустрічі В.Поліщук розповіла про соціальний дисбаланс, гендерну проблему у контексті внутрішньо переміщених осіб і мобілізованих працівниць.

Зокрема, вона відзначила різницю в оплаті праці жінок та чоловіків та назвала типовою ситуацію, коли внутрішньо переміщених жінок не беруть на роботу через наявність дітей або необхідність догляду за хворим членом родини.

Також представник НААУ навела приклад з власної практики, коли за працівницею, яка уклала контракт на проходження військової служби, роботодавець не зберіг робоче місце та не виплатив заробітну плату. Суд установив факт порушення трудових прав.

Також адвокат згадала про участь у проекті РЄ «Права людини в збройних силах», який адаптовано для навчання суддів. У межах навчання було розроблено модуль «Права жінок в збройних силах», де досліджується питання про збереження гендерного балансу.

На підтримку колеги, О.Щербакова поділилася своїми пропозиціями щодо інформування про стратегію, підготовлену у РЄ, якнайширшого кола осіб, включаючи представників бізнесу. Водночас, вона наголосила на необхідності включення до проекту окремих аспектів, що стосуються складнощів доступу до навчання (перекваліфікації або отримання нової професії) жінок, що є внутрішньо переміщеними особами, та розповіла про проблеми, з якими такі жінки стикаються.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.