Правові новини у сфері трудового права та соціального забезпечення за вересень-жовтень 2023 року
Матеріал підготовлено Вікторією Поліщук, керівниця Центру з трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
24.10.2023

15.09.2023 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України № 815-р схвалено Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року

Стратегія визначає мету, цілі та завдання для якнайшвидшого досягнення Україною Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року, а саме: забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат (ціль 5), сприяння поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх (ціль 8 та скорочення нерівності (ціль 10), визначених Указом Президента України від 30 вересня 2019 р. № 722.

Детальніше з текстом Національної стратегії можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/G4SBXg

21.09.2023 р. набули чинності Зміни, що вносяться до Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності співробітників кадрового складу розвідувальних органів, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 991 від 15.09.2023 р.

Порядок доповнено наступним пунктом: «Особливості призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з розвідувальними органами, визначаються такими розвідувальними органами».

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/E3umEV

29.09.2023 р. набула чинності Інструкція про організацію роботи з оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», яка затверджена наказом Бюро економічної безпеки України № 220 від 19.07.2023 р.

Ця Інструкція визначає процедуру організації в центральному апараті та територіальних управліннях БЕБ роботи з оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій особам, які мають право на пенсійне забезпечення згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Детальніше зі змістом Інструкції можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/DD9lna

29.09.2023 р. набули чинності Зміни до Порядку та умов виплати додаткової винагороди поліцейським на період дії воєнного стану, що затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України № 760 від 15.09.2023 р.

На період дії воєнного стану додаткова винагорода поліцейським виплачується в розмірах:

1) 2350 гривень - поліцейським із числа курсантів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських (далі - ЗВО МВС), пропорційно часу перебування на службі (навчанні) в розрахунку на місяць;

2) до 10000 гривень - поліцейським, крім тих, що визначені в підпункті 3 цього пункту, пропорційно в розрахунку на місяць, а тим з них, які здійснюють розмінування, що має оперативний характер, у частині виявлення, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів (далі - розмінування), виконують повноваження поліції в місцях завдання ракетних ударів, ударів безпілотних літальних апаратів, реактивних систем залпового вогню (далі - удари) на територіях, які знаходяться поза районами ведення бойових (воєнних) дій, розмір цієї винагороди збільшується до 30000 гривень у розрахунку на місяць пропорційно часу їх здійснення (виконання);

3) до 30000 гривень - поліцейським, які проходять службу на територіях Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей, Нікопольської, Марганецької міських, Червоногригорівської селищної, Покровської, Мирівської сільських територіальних громад Нікопольського району, Зеленодольської міської, Грушівської сільської територіальних громад Криворізького району Дніпропетровської області, Новопавлівської, Великомихайлівської сільських, Покровської селищної територіальних громад Синельниківського району Дніпропетровської області, Очаківської міської, Куцурубської сільської територіальних громад Миколаївського району Миколаївської області, Сновської, Корюківської міських територіальних громад Корюківського району, Семенівської та Новгород-Сіверської міських територіальних громад Новгород-Сіверського району, Городнянської міської територіальної громади Чернігівського району Чернігівської області, Середино-Будської, Дружбівської, Глухівської міських, Зноб-Новгородської, Свеської, Есманьської, Шалигинської селищних територіальних громад Шосткинського району, Путивльської міської, Новослобідської сільської територіальних громад Конотопського району, Білопільської міської, Краснопільської, Хотінської селищних, Миропільської, Юнаківської сільських територіальних громад Сумського району, Великописарівської селищної територіальної громади Охтирського району Сумської області, пропорційно в розрахунку на місяць;

4) до 50000 гривень - поліцейським, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно (у тому числі поза районами ведення бойових (воєнних) дій), який здійснює оперативне (бойове) управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні (бойові) дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) (далі - виконання бойових (спеціальних) завдань), у розрахунку на місяць пропорційно часу виконання таких завдань;

5) до 100000 гривень - поліцейським, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії (далі - бойові дії або заходи), перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів, у розрахунку на місяць пропорційно участі в бойових діях або заходах;

6) поліцейським із числа здобувачів освіти денної форми навчання ЗВО МВС (далі - здобувачі освіти), які у встановленому порядку залучаються до виконання безпосередніх повноважень поліції або безпосередніх повноважень поліції в місцях ударів, на територіях, які знаходяться поза районами ведення бойових (воєнних) дій, виплачується додаткова винагорода в розмірі до 10000 гривень або до 30000 гривень відповідно в розрахунку на місяць пропорційно часу їх здійснення (виконання)».

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/exUHIe

05.10.2023 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб»

За особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або захопленими заручниками, а також зниклими безвісти за особливих обставин, зберігається грошове забезпечення за останнім місцем проходження служби в розмірі посадового окладу, окладу за спеціальним званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, які мають постійний характер, та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Сім’ям зазначених осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту щомісячно виплачується грошове забезпечення у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Дія цієї частини не поширюється на осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили місця служби.

Детальніше з текстом Закону можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/2gmIGy

06.10.2023 р. прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету Міністерству оборони для надання одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту» № 898-р від 06.10.2023 р.

Розпорядженням передбачено, що виділяється Міністерству оборони (для Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту) 218700 тис. гривень для надання одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/P62jf2

14.10.2023 р. набули чинності Зміни, що вносяться до Порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 1072 від 29.09.2023 р.

Зазначеними змінами передбачено, зокрема, що право на одноразову допомогу мають особи, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, у період дії воєнного стану внаслідок самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/LOfbdo

17.10.2023 р. набув чинності Порядок внесення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформації про осіб, які отримували допомогу по частковому безробіттю відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 1067 від 10.10.2023 р.

Цей Порядок визначає механізм внесення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформації про осіб, які отримували допомогу по частковому безробіттю відповідно до статті 47 Закону України “Про зайнятість населення”.

Інформація передається Державним центром зайнятості Пенсійному фонду України для внесення її до реєстру застрахованих осіб в порядку електронної інформаційної взаємодії засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів “Трембіта”.

У разі відсутності технічної можливості передачі даних з використанням системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів “Трембіта” електронна інформаційна взаємодія може здійснюватися за допомогою інших інформаційно-комунікаційних систем із застосуванням у них відповідних комплексних систем захисту інформації з підтвердженою відповідністю за результатами державної експертизи в порядку, встановленому законодавством.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/nOFHcs

18.10.2023 р. набули чинності Зміни, що вносяться до Порядку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 1085 від 13.10.2023 р.

Пункт 2 після абзацу третього доповнити новим абзацом такого змісту: “медичним висновком про неможливість виконання державним службовцем службових обов’язків за станом здоров’я;”.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://is.gd/kjjNPl

Матеріал підготовлено Вікторією Поліщук, керівниця Центру з трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ.

Міністерство соціальної політики України Юридична компанія "Довіритель"