ПРАВОВІ НОВИНИ У СФЕРІ ТРУДОВОГО ПРАВА ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ за листопад 2023 року
06.11.2023 р. набув чинності наказ Міністерства у справах ветеранів України № 199 від 16.08.2023 р., яким затверджено Положення про міжвідомчу комісію з питань встановлення факту безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
Поліщук Вікторія
14.12.2023

ПРАВОВІ НОВИНИ У СФЕРІ ТРУДОВОГО ПРАВА ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ за листопад 2023 року 

06.11.2023 р. набув чинності наказ Міністерства у справах ветеранів України № 199 від 16.08.2023 р., яким затверджено Положення про міжвідомчу комісію з питань встановлення факту безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Міжвідомчу комісію утворює Міністерство у справах ветеранів України відповідно до абзацу другого пункту 3 Порядку встановлення факту безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 липня 2023 року № 685.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/295uz6ap

15.11.2023 р. набула чинності Методика верифікації державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України № 489 від 07.09.2023 р.

Верифікація соціальної допомоги та допомоги на догляд здійснюється шляхом порівняння даних про реципієнтів, наданих Міністерством соціальної політики України, та інформації суб’єктів надання інформації. Дані про реципієнтів формує Міністерство соціальної політики України зі своїх інформаційних систем.

Детальніше з текстом Методики можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/45ntx4y5

15.11.2023 р. набула чинності постанова Правління Пенсійного Фонду України «Про розмір, процедуру проведення та обліку витрат на поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» № 34-1 від 30.08.2023 р.

Витрати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги страхувальнику проводяться в порядку, передбаченому постановою правління Пенсійного фонду України від 21 грудня 2022 року № 28-3 «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2022 року за № 1703/39039. До заяви-розрахунку обов’язково додаються скановані копії документів (довідок, рахунків тощо), що підтверджують відповідні витрати.

Якщо допомогу на поховання потерпілого виплачено відповідно до статті 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», статті 61 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» або статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», витрати на поховання потерпілого та пов’язані з цим ритуальні послуги не проводяться. У разі звернення за витратами на поховання працівники органів Пенсійного фонду України інформують сім’ю застрахованого чи інших осіб, які здійснювали поховання потерпілого, що виплата може бути надана відповідно до однієї з наявних правових підстав.

Облік витрат на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України в електронній справі про страхові виплати.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/8yn78cpv

15.11.2023 р. набув чинності наказ Міністерства внутрішніх справ України № 681 від 16.08.2023 р., яким визначається Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту

Ці Порядок та умови визначають механізм оформлення і виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту (далі - ОГД).

Днем виникнення права на отримання ОГД є:

  • у разі загибелі (смерті) особи - дата смерті, зазначена у свідоцтві про смерть;

  • у разі встановлення інвалідності особі - дата, зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії;

  • у разі встановлення ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності особі - дата, зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/4yyajsus

22.11.2023 р. набув чинності Порядок виплати грошового забезпечення сім’ям осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або захоплених заручниками, а також зниклих безвісти за особливих обставин, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 1207 від 17.11.2023 р.

За особами рядового і начальницького складу зберігається грошове забезпечення за останнім місцем проходження служби в розмірі посадового окладу, окладу за спеціальним званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, які мають постійний характер, та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Грошове забезпечення підлягає індексації відповідно до закону.

Виплата грошового забезпечення членам сімей осіб рядового і начальницького складу здійснюється з дня позбавлення особи рядового і начальницького складу особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або захоплення заручниками, а також зникнення безвісти за особливих обставин за їх заявою, поданою відповідно до апарату ДСНС, її територіального органу, підрозділу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, закладу освіти, наукової установи та іншого підрозділу, в яких особа рядового і начальницького складу проходить службу цивільного захисту (далі - органи та підрозділи цивільного захисту).

Заява подається у паперовій або електронній формі на адресу електронної пошти органів та підрозділів цивільного захисту. До заяви додаються:

  • копія документа, що посвідчує особу, а в разі подання документів законним представником або уповноваженою особою - документів, що посвідчують особу, тих осіб, від імені яких подається заява, а також документа, який надає повноваження законному представнику або уповноваженій особі представляти таких осіб, оформленого відповідно до законодавства;

  • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України);

  • копія свідоцтва про народження особи рядового і начальницького складу - для виплати грошового забезпечення батькам;

  • копія свідоцтва про шлюб - для виплати грошового забезпечення дружині (чоловікові);

  • копія свідоцтва про народження дитини - для виплати грошового забезпечення дитині;

  • копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення), сільської, селищної ради або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною, позбавленою батьківського піклування, - для осіб, які здійснюють опіку або піклування над дітьми осіб рядового і начальницького складу;

  • копія рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджує факт перебування особи на утриманні особи рядового і начальницького складу, - для осіб, які не були членами сім’ї особи рядового і начальницького складу, але перебували на її утриманні;

  • витяг з реєстру територіальної громади - для повнолітніх дітей, які проживають разом з особою рядового і начальницького складу;

  • витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (у разі наявності);

  • виписка з Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (у разі наявності).

Детальніше з текстом Порядку можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/484ce2wb

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

Звільнення: поради адвокатів та судова практика. https://tinyurl.com/mtvp5kj.