Правові новини у сфері трудового права та соціального забезпечення за грудень 2023 року
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з питань трудового права, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
04.01.2024

 09 грудня було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги»

Зокрема, передбачається, що військовослужбовець, військовозобов’язаний або резервіст, який призваний на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, має право скласти в письмовій довільній формі особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги особі (особам) за його вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках (далі – особисте розпорядження).

Справжність підпису військовослужбовця Збройних Сил України, військовозобов’язаного, резервіста, який призваний на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, на особистому розпорядженні засвідчує командир військової частини або нотаріус.

Оригінал особистого розпорядження зберігається у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання або за місцем призову (прийняття) на військову службу такої особи, якщо такий призов (прийняття) на військову службу здійснювався (здійснювалося) не за місцем реєстрації місця проживання військовозобов’язаного або резервіста.

У разі складання особистого розпорядження військовослужбовцем Служби безпеки України, іншого органу або військового формування, крім Збройних Сил України, зазначених у підпункті 1 пункту 1 статті 3 цього Закону, справжність підпису на особистому розпорядженні засвідчує командир/керівник підрозділу органу (служби, військового формування) або нотаріус.

Оригінал особистого розпорядження зберігається в особовій справі військовослужбовця Служби безпеки України, іншого органу або військового формування, зазначених у підпункті 1 пункту 1 статті 3 цього Закону.

Порядок та строки передачі військовослужбовцем оригіналу особистого розпорядження командиру військової частини, командиру/керівнику підрозділу органу (служби, військового формування) для зберігання в особовій справі визначаються Кабінетом Міністрів України.

Військовослужбовець, військовозобов’язаний або резервіст, який призваний на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, має право у будь-який час скасувати особисте розпорядження або скласти нове.

Кожне нове особисте розпорядження скасовує дійсність попереднього.

Заборонено розголошувати зміст особистого розпорядження до встановлення факту загибелі (смерті) особи, яка його склала.

Детальніше з текстом Закону можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/28555e5u

 11 грудня набув чинності наказ Міністерства соціального політики України № 377-Н від 10.10.2023 р. «Про внесення зміни до пункту 2 розділу І Порядку обміну інформацією з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності»

Щомісячного (не пізніше ніж до 28 числа місяця, наступного за звітним) надання Пенсійним фондом України інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформації про осіб з інвалідністю, яким оформлено пенсійне посвідчення, Міністерству соціальної політики України для внесення до Централізованого банку даних з проблем інвалідності.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/3b7n9kbb

13 грудня набув чинності Перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, який затверджено наказом Національного агентства з питань запобігання корупції № 249/23 від 06.11.2023 р.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/yc7amm8x

19 грудня набула чинності Інструкція про організацію в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України роботи з призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, що затверджена наказом Головного управління розвідки Міністерства оборони України № 65 від 08.11.2023 р.

Призначення та виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з розвідувальними органами, здійснюється з урахуванням особливостей, визначених ГУР Міноборони відповідно до пункту 20 Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності співробітників кадрового складу розвідувальних органів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року № 391.

Якщо особа одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Законом України «Про розвідку», та одноразової грошової допомоги або компенсаційної виплати, встановлених іншими нормативно-правовими актами, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав за її вибором.

Одноразова грошова допомога призначається та виплачується особам, які проходять службу у військових організаційних структурах (самостійних структурних підрозділах) ГУР Міноборони, підпорядкованих військових частинах, закладах, установах та організаціях (далі - військові організаційні структури ГУР Міноборони), або особам, звільненим зі служби у військових організаційних структурах ГУР Міноборони, а також членам їхніх сімей.

Детальніше з текстом Інструкції можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/3a56mc5v

24 грудня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань»

Працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, за їхнім бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Відповідна заява подається не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати без обмеження строку, визначеного частиною другою цієї статті. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки», без зарахування часу перебування у такій відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки».

Детальніше з текстом Закону можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/22z43kjy 

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з питань трудового права, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Зареєструватися на вебінар лектора «Робота адвоката з військовим обліком». http://tinyurl.com/2hae3xyf