Правові новини у сфері трудового права та соціального забезпечення (17.03.2023 р. – 24.03.2023 р.)
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення
Поліщук Вікторія
29.03.2023

17 березня 2023 року набув чинності Порядок надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, що затверджений постановою правління Пенсійного фонду України № 14-1 від 10 березня 2023 року та наказу Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю № 17 від 10 березня 2023 року

Розрахунок надсилається у формі електронного документа Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за формою, наведеною у додатку.

Створені Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю оригінали розрахунків передаються Пенсійному фонду України з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги», «Про публічні електронні реєстри», «Про захист персональних даних», «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах», інших нормативно-правових актів.

Пенсійний фонд України надсилає розрахунки через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України протягом п’яти календарних днів з дня їх одержання від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Інформація про дату і час надсилання розрахунків надається Пенсійним фондом України в електронному вигляді у формі квитанцій протягом трьох робочих днів з дня їх відправки.

Електронна інформаційна взаємодія відповідно до цього Порядку здійснюється з використанням електронних інформаційних ресурсів Пенсійного фонду України та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта».

Детальніше з Порядком можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/y4GEqSi

20 березня 2023 року набув чинності Порядок сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові, що затверджений постановою правління Пенсійного фонду України № 8-1 від 15 лютого 2023 року

Юридичні та фізичні особи сплачують благодійні пожертви на окремий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в АТ «Ощадбанк», який є уповноваженим на провадження розрахунково-касових операцій з коштами Пенсійного фонду України відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 січня 2004 року № 25-р «Про визначення уповноваженого банку, який провадить розрахунково-касові операції з коштами Пенсійного фонду України» (далі - банк), з відповідним призначенням платежу. Інформація про номер рахунку оприлюднюється на інформаційній сторінці вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua), у тому числі в мобільному додатку доступу до персональної сторінки користувача на вебпорталі. Благодійні пожертви можуть бути знеособленими або персоналізованими.

Головні управління Пенсійного фонду України в областях та м. Києві не пізніше одного місяця з дня надходження коштів включають в документи для виплати пенсій 70 відсотків одержаних сум персоналізованої благодійної пожертви пенсіонерові, зазначеному в платіжній інструкції про сплату благодійної пожертви. Фінансування здійснюється Пенсійним фондом України відповідно до дат виплати пенсії.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/Y4GEtnA

21 березня 2023 року набув чинності Порядок розроблення політики запобігання аваріям на об’єкті підвищеної небезпеки, який затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України № 115 від 21 лютого 2023 р.

Цей Порядок визначає механізм розроблення політики запобігання аваріям на об’єкті підвищеної небезпеки 1 та 2 класу (далі - політика), вимоги до її змісту, строки перегляду та процедуру оцінки її ефективності. Політика затверджується розпорядчим документом оператора та надається апарату ДСНС або територіальному органу ДСНС:

  • для ОПН, що експлуатуються,- разом із результатами ідентифікації об’єкта підвищеної небезпеки, який він експлуатує;
  • для ОПН, закінчених будівництвом,- не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня подання до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю заяви про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта та видачу сертифіката.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/b4GEoKs

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення

Нові публікації лектора:

• Недотримання трудової дисципліни під час дії наказу про простій. https://cutt.ly/C4GWxgY

• Аналіз судової практики з питань призупинення дії трудових договорів під час воєнного стану. https://cutt.ly/v4GWQIr

Зареєструватися на вебінар Вікторії Поліщук «Захист трудових прав в діяльності підприємств, які на окупованій території або виробничі потужності яких зруйновані». https://cutt.ly/u4zSAjQ

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ