Правові новини у сфері трудового права та соціального забезпечення (12.01.2024-02.02.2024)
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету НААУ з питань трудового права, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
11.02.2024

12.01.2024 набув чинності Порядок дій роботодавців у разі виявлення небезпеки впливу на працівників хімічних речовин та біологічних агентів, який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України № 1976 від 17.11.2023 р.

Цей Порядок спрямований на захист працівників від загрози для їх безпеки і здоров’я, наявної або такої, що може виникнути під впливом хімічних речовин та біологічних агентів, наявних на робочому місці, або таких, що можуть виникнути в процесі роботи з хімічними речовинами та біологічними агентами.

Роботодавець відповідно до вимог статті 5 Закону України «Про охорону праці» інформує працівника під підпис про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів згідно з результатами атестації робочого місця працівника та про можливі наслідки їх впливу на здоров’я, які відображені в Карті умов праці.

При оцінці факторів, що спричиняють ризик для здоров’я та життя працівників, роботодавець повинен вжити заходів щодо запобігання ураженню або негативному впливу хімічних речовин та біологічних агентів на працівників.

З текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/5x6esyr7

18.01.2024 набув чинності Порядок направлення військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців Збройних Сил для огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, та проведення такого огляду, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 32 від 12.01.2024 р.

Цей Порядок визначає процедуру направлення військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів (далі – військовозобов’язані), а також військовослужбовців Збройних Сил (далі – військовослужбовці) для огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (далі – огляд), та проведення огляду.

Ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу чи швидкість реакції, форма акта огляду на стан сп’яніння, акта медичного огляду та висновку, який складається за результатами медичного огляду, а також порядок застосування спеціальних технічних засобів і тестів визначаються центральними органами виконавчої влади, у підпорядкуванні яких перебувають відповідні військові формування, а також правоохоронними органами спеціального призначення та Службою зовнішньої розвідки за погодженням з МОЗ.

Огляду підлягають військовослужбовці/військовозобов’язані, щодо яких є підстави вважати, що вони виконують обов’язки військової служби або перебувають на території військових частин (установ, закладів) у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (далі – стан сп’яніння).

Детальніше з текстом Порядку можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/4rjmjfxf

18.01.2024 набуло чинності Положення про комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у Міністерстві юстиції України, що затверджено наказом Міністерства юстиції України № 4324/5 від 18.12.2023 р.

Це Положення визначає порядок утворення, основні завдання та організацію роботи комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у Міністерстві юстиції України (далі – Комісія).

Основними завданнями Комісії є прийняття рішення про надання (позбавлення) статусу учасника бойових дій особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, особам, звільненим зі служби, які набули право на отримання статусу учасника бойових дій під час проходження служби у Державній кримінально-виконавчій службі України.

Детальніше з текстом Положення можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/4khy8eca

01.02.2024 набули чинності Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України щодо соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 94 від 26.01.2024 р.

На період воєнного стану державна соціальна допомога призначається на один шестимісячний період, якщо у складі сім’ї є особа працездатного віку, яка:

·є особою з числа внутрішньо переміщених осіб і не працює або не сплатила або за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом періоду, за який враховуються доходи; та/або

·повернулася після міграції/тривалого перебування (не менше ніж 90 календарних днів) за кордоном, не перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа і не працює або не сплатила/за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і яка звертається за призначенням державної соціальної допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів після такого повернення.

 

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/386vsyzx

02.02.2024 набув чинності Порядок проведення експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі закладів освіти засобами освіти, спорту та реабілітації, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 104 від 30.01.2024 р.

Цей Порядок визначає механізм проведення експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі закладів освіти засобами освіти, спорту та реабілітації (далі – експериментальний проект).

Метою проведення експериментального проєкту є створення ефективної моделі інтеграції ветеранів війни до цивільного життя через спеціалізовані освітні, спортивні та реабілітаційні програми у закладах освіти.

Основними завданнями експериментального проєкту є:

·створення адаптованої освітньої інфраструктури;

·здобуття освіти та професійна підготовка;

·розвиток фізичного здоров’я через спорт та реабілітацію.

Детальніше з текстом Порядку можна ознайомитися за покликанням: http://tinyurl.com/73tehwns