Правові новини у сфері трудового права та соціального забезпечення (08.03.2023 р. – 20.03.2023 р.)
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення
Поліщук Вікторія
22.03.2023

14 березня 2023 року набув чинності наказ Міністерства енергетики України № 68 від 24 лютого 2023 року, яким встановлюються критерії визначення підприємств, установ і організацій такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки

Встановлено критерії, за якими Міністерство енергетики України визначає підприємства, установи і організації у сфері паливно-енергетичного комплексу, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів газового палива такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки:

1) підприємства, які на правах власності, оренди або на інших законних підставах здійснюють управління об’єктом критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури відповідно до законодавства України та відповідають за його функціонування;

2) підприємства, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України, або Міністерство енергетики України здійснює функції з управління корпоративними правами, що належать державі у їхніх статутних капіталах, чи здійснює контроль за їхньою діяльністю.

Зазначений наказ важливий для підприємств, установ і організацій, оскільки визначає можливості для бронювання працівників.

Підприємства визначаються такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки, у разі відповідності одному з критеріїв, зазначених у пункті 1 цього наказу.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/N4x5miC

14 березня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку використання коштів державного бюджету для забезпечення соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини» № 215 від 10.03.2023 р.

Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у загальному фонді державного бюджету за бюджетною програмою “Соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини” (далі - бюджетні кошти). Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінсоцполітики.

Змінами передбачено, що бюджетні кошти спрямовуються на виплату щомісячної компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2019 р. № 233 “Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 26, ст. 905).

Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2023 р. до 31 грудня 2023 року.

Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/z4x5vHk

16 березня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги центрами соціально-психологічної реабілітації населення» № 224 від 14 березня 2023 року.

Бюджетні кошти спрямовуються на забезпечення функціонування та розвитку центрів для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги її отримувачам (оплата праці працівників; нарахування на оплату праці; придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, необхідних для виконання визначених завдань; оплата робіт та послуг, у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв; видатки, пов’язані із службовими відрядженнями в межах України; обов’язкові платежі до бюджету з урахуванням необхідності погашення заборгованості за бюджетними зобов’язаннями минулих років, зареєстрованої в органах Казначейства):

1) громадянам з числа осіб, яким установлено один із таких статусів:

  • учасника бойових дій - відповідно до статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни - відповідно до статті 7 зазначеного Закону;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - відповідно до статті 11 зазначеного Закону;
  • учасника війни - відповідно до статті 9 зазначеного Закону;
  • постраждалого учасника Революції Гідності - відповідно до статті 16-1 зазначеного Закону;
  • члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни - відповідно до статті 10 зазначеного Закону;
  • члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України - відповідно до статті 10-1 зазначеного Закону;

2) членам сімей осіб, зазначених в абзацах другому - шостому підпункту 1 цього пункту, внутрішньо переміщеним особам;

3) іншим громадянам, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій та/або зазнали впливу життєво небезпечних чи психотравмуючих подій, потрапили в кризову життєву ситуацію.

На період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування в Україні до отримувачів соціальної і психологічної допомоги належать також військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів військових формувань, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового та начальницького складу, військовослужбовці Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та члени їх сімей.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/q4x5zAh

Кабінет Міністрів України ухвалив Державну антикорупційну програму на 2023–2025 роки, яка передбачає понад 1700 заходів у 15 сферах для зменшення рівня корупції та забезпечення доброчесності у всіх сферах державного управління.

Міністерство соціальної політики України планує у соціальній політиці здійснити наступні заходи:

  • забезпечення прозорої цифрової системи нарахування і здійснення всіх соціальних виплат через побудову Єдиної інформаційної системи соціальної сфери;
  • розробка і ухвалення Соціального Кодексу України з метою кодифікації і спрощення соціального законодавства, а також ліквідації численних законодавчих колізій, які на сьогодні існують у сфері соціального законодавства;
  • забезпечення прозорих конкурентних інструментів фінансування надавачів соціальних послуг, зокрема для громадських обʼєднань осіб з інвалідністю. В тому числі, з цією метою передбачено розробку проекту Закону про внесення змін до законів України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” тощо.

Детальніше з Програмою можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/34x5kt9

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення

Цікаві публікації лектора:

• Аналіз судової практики з питань звільнення працівників. https://cutt.ly/h4zSgf2

• Аналіз судової практики з питань виплати заробітної плати в умовах воєнного стану. https://cutt.ly/34zSzmx

Зареєструватися на вебінар Вікторії Поліщук «Захист трудових прав в діяльності підприємств, які на окупованій території або виробничі потужності яких зруйновані». https://cutt.ly/u4zSAjQ

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ