Правові новини у сфері трудового права та соціального забезпечення
Вікторія Поліщук
Поліщук Вікторія
23.08.2023

ПРАВОВІ НОВИНИ У СФЕРІ ТРУДОВОГО ПРАВА ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ липень-серпень 2023 року

✅Нормативно-правові акти

30.07.2023 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України»

Внесено зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375). Відтепер офіційні державні свята:

«15 липня – День Української Державності»;

«1 жовтня – День захисників і захисниць України»;

«25 грудня – Різдво Христове»;

📌Детальніше з текстом Закону можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/kiebb

Прийнято Порядок реалізації експериментального проекту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 734 від 18.07.2023 р.

Метою експериментального проекту є впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у органі державної влади, іншому державному органі, його апараті (секретаріаті) (далі - державний орган), який фінансується із загального фонду державного бюджету, а також отримання обґрунтованих даних та уточнення складових фонду оплати праці державних службовців у державному органі (далі - фонд оплати праці) для проведення аналізу фонду оплати праці з урахуванням його реальних потреб, підготовка пропозицій щодо вдосконалення відповідних актів законодавства. Державні органи, які є учасниками експериментального проекту, заповнюють розрахунок видатків фонду оплати праці з урахуванням чинних умов оплати праці за формою згідно з додатками 1 і 2. Для цілей експериментального проекту державні органи надають статистичну інформацію за формою згідно з додатком 3.

Заповнені розрахунки видатків та статистична інформація, визначені цим пунктом, надсилаються державними органами до НАДС в установленому законодавством з питань документування управлінської діяльності порядку з використанням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади протягом 10 робочих днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2023 р. № 734 «Про реалізацію експериментального проекту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі» для узагальнення та аналізу.

📌Детальніше з текстом Постанови можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/kiebu

Прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 775 від 14.07.2023 р., яка визначає Деякі питання реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на отримання соціальних послуг

Потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, яким згідно з висновком лікарсько-консультативної комісії та/або медичним висновком про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі та/або випискою з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (довідкою до такого акта огляду) та/або відповідно до індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення) визначено потребу в спеціальному медичному догляді та/або постійному сторонньому догляді, та/або побутовому обслуговуванні, та/або додатковому харчуванні, та/або предметах догляду за потерпілим (далі - потреба у соціальних послугах), проводиться виплата відшкодування витрат на соціальну послугу догляду вдома та на заходи соціальної послуги, які надаються у вигляді натуральної допомоги до місяця набрання чинності цією постановою включно.

📌Детальніше з текстом Постанови можна ознайомитися за покликанням:

http://surl.li/kiece

Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо виплати міжнародним поштовим переказом акціонерного товариства «Укрпошта» пенсій та грошової допомоги одержувачам, які тимчасово перебувають за межами України (постанова Кабінету Міністрів України № 842 від 11.08.2023 р.)

Виплата пенсій та грошової допомоги міжнародними поштовими переказами здійснюється у строк, який починається з дня, що настає за днем ініціювання переказу, та закінчується не пізніше ніж 25 числа місяця, що настає за звітним періодом, протягом якого міжнародний поштовий переказ відповідно до договорів про забезпечення здійснення міжнародного поштового переказу, укладених АТ “Укрпошта” із призначеними операторами поштового зв’язку інших країн/іноземними контрагентами, є доступним до виплати одержувачу за місцем тимчасового перебування за межами України, зазначеним у заяві.

📌Детальніше з Порядком можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/kiecp

18.07.2023 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено План заходів на 2023 рік щодо розвитку Єдиної інформаційної системи соціальної сфери в межах реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери № 634-р від 18.07.2023 р.

📌Детальніше з текстом Плану заходів можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/kiecw

13.07.2023 р. набув чинності наказ Міністерства економіки України № 2259 від 19.04.2023 р., яким затверджено Мінімальні вимоги щодо безпеки та здоров’я працівників, які потенційно зазнають ризику у вибухонебезпечних середовищах

Ці Мінімальні вимоги визначають механізм створення безпечних умов праці та застосовуються до виконання робіт працівниками, які потенційно можуть зазнавати впливу вибухонебезпечних середовищ.

Ці Мінімальні вимоги є обов’язковими для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, працівники яких потенційно зазнають ризику у вибухонебезпечних середовищах.

Ці Мінімальні вимоги розроблено на основі Директиви 1999/92/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 16 грудня 1999 року про мінімальні вимоги щодо поліпшення безпеки і захисту здоров’я працівників, що піддаються потенційній небезпеці у вибухонебезпечних середовищах (п’ятнадцята окрема Директива відповідно до частини першої статті 16 Директиви 89/391/ЄЕС).

Роботодавець зобов’язаний ужити технічних та/або організаційних заходів для запобігання вибухам відповідно до характеру виконуваних робіт у порядку пріоритетності згідно з такими основними принципами:

запобігання виникненню вибухонебезпечного середовища;

запобігання виникненню джерел займання у вибухонебезпечному середовищі;

зменшення шкідливого впливу вибуху з метою забезпечення безпеки та здоров’я працівників.

За необхідності ці заходи повинні поєднуватися та/або доповнюватися заходами, спрямованими на обмеження поширення вибухів, і регулярно переглядатися щоразу, коли відбуваються суттєві зміни.

📌Детальніше з текстом наказу можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/kiedm

✅Законопроєкти:

03.07.2023 р. зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України № 9453

Проектом акта пропонується:

врегулювати питання обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за її межами;

врегулювати питання зарахування стажу, набутого за період роботи в державах, які входили до складу колишнього СРСР;

визначити умови пенсійного забезпечення військовослужбовців, які мають страховий стаж, набутий в Російській Федерації.

Крім того, проектом акта передбачається доповнити перелік підстав припинення виплати пенсії в разі:

тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії;

якщо особу визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою у встановленому законом порядку;

якщо пенсіонеру надано статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин»;

якщо пенсію не отримували протягом 6 місяців підряд в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або в разі відсутності протягом 6 місяців підряд видаткових операцій в установах банків по поточних рахунках, на які проводиться виплата пенсій;

якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Також пропонується відновити умови ідентифікації для внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах.

Детальніше з проектом Закону можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/kieec

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ