ЄСПЛ постановив, що заходи проти вчителів щодо заборони участі у страйках були пропорційними законним цілям
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова комітету НААУ з питань трудового права, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
06.05.2024

ЄСПЛ постановив, що заходи проти вчителів щодо заборони участі у страйках були пропорційними законним цілям, які переслідувала німецька держава, зокрема, забезпечити ефективне державне управління та захистити інші права, такі як право на освіту

Рішення ЄСПЛ (2023 р.) у справі HUMPERT AND OTHERS v. GERMANY

(Заяви. 59433/18, 59477/18, 59481/18 і 59494/18)

У справі «Гумперт та інші проти Німеччини» ЄСПЛ постановив, що заборона страйків державних службовців не порушує їхню свободу зібрань та об’єднань, якщо існують інституційні гарантії, які дозволяють ефективно захищати професійні інтереси. ЄСПЛ розглядав можливі порушення статей 11 (свобода зібрань та об’єднань) і 14 (заборона дискримінації) Європейської конвенції з прав людини.

Обставини справи.  Заявники, Карін Гумперт, Керстін Вінранк, Еберхард Грабс і Моніка Даль, є громадянами Німеччини, які народилися у 1961, 1960, 1951 та 1965 роках відповідно. Вони мешкають у Рантрумі, Бремерхафені, Нойєнхаусі та Дімельштадті (Німеччина). У відповідний час вони працювали в різних федеральних землях як вчителі зі статусом державного службовця (Beamte) у державних державних школах.

У 2009 і 2010 роках заявники – всі члени Профспілки працівників освіти і науки – не з’явилися на роботу від однієї години до трьох днів, вимагаючи покращення умов навчання та умов праці. Згодом вони були піддані дисциплінарним санкціям за участь у страйку. Заходи ґрунтувалися на забороні страйків для державних службовців.

Міністерство освіти і культури землі Шлезвіг-Гольштейн визнало, що пані Хумперт не провела два уроки і отримала догану. Шкільна адміністрація Нижньої Саксонії прийняла рішення проти пані Вінранк і пана Грабса, оштрафувавши їх на 100 євро (EUR) кожного за пропуск п’яти уроків. Пані Даль отримала дисциплінарне рішення від Кельнської районної адміністрації та штраф у розмірі 300 євро (після апеляції).за несанкціоновану відсутність на 12 уроках.

На думку заявників, німецьких вчителів зі статусом державного службовця, дисциплінарні заходи, вжиті проти них за участь у страйку в робочий час, поряд із загальною забороною страйків для державних службовців, не мають правового обґрунтування і є непропорційними та дискримінаційними.

Позиція ЄСПЛ. Суд постановив, що заходи проти вчителів були пропорційними законним цілям, які переслідувала німецька держава, зокрема, забезпечити ефективне державне управління та захистити інші права, такі як право на освіту. Згідно з рішенням, передбачене законом право профспілок державних службовців брати участь у розробці нормативних актів і конституційне право державних службовців на «належне утримання» є достатніми для захисту їхніх інтересів.

Детальніше з текстом рішення можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/44mc9xn7