Огляд рішення ЄСПЛ щодо звільнення за лайки у FACEBOOK
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
09.05.2023

AFFAIRE MELİKE c. TURQUIE (Requête no 35786/19). Рішення від 15 червня 2021 року

Обставини справи. На момент виникнення прецеденту заявниця працювала прибиральницею за контрактом у Сейханській національній освітній дирекції в Адані.

Ухвалою префектури Адани від 24 березня 2016 року проти заявниці було відкрито дисциплінарне провадження за проставляння під постом відгуку «Мені подобається» у мережі Facebook, опублікованого третіми особами. У пості можна йшла про звинувачення вчителів у зґвалтуванні, звинувачення державних діячів та приналежність до політичних партій.

Спірний пост у Facebook, у якому заявницю звинувачували у додаванні «лайків», зокрема, звучить так:

У першому з них йшлося про вбивство голови адвокатської ради міста Діярбакір, а до представників турецької влади, звинувачених у затриманні журналістів та репресіях проти курдів, застосували епітет “фашисти”. Він також містив заклик: “Навіть якщо ви вбиватимете, навіть якщо ви затримуватимете, ми не здамося, ми не замовкнемо, ми не відступимо. Вулиці та площі ‒ наші. Мученики ‒ безсмертні”. Допис зібрав 6 лайків та один коментар.

У другому допис йшлося про зміни, які відбувалися із суспільством при правлінні різних політичних партій. Так, на думку автора посту, при СНР (нині ‒ головна опозиційна партія) діти пили пиво, а при АКР (нині ‒ керівна партія) вчителі та імами ґвалтують своїх студенток. Допис зібрав 14 лайків.

01 вересня 2016 року Дисциплінарна комісія для працівників національної освіти провінції Адана («Дисциплінарна комісія») застосувала санкцію у виді звільнення з роботи за вчинення дій і фактів, що містять фізичне насильство, сексуальні домагання та погрози у будь-якому вигляді та за порушення миру, спокою і порядку на робочому місці, здійснення бойкоту та погроз.

Правове обґрунтування ЄСПЛ

Незважаючи на те, що роботодавцем була державна установа, заявниця мала статус не державного службовця, а статус постійного працівника і тому на неї не поширювалось законодавство, що стосується державних службовців. ЄСПЛ зазначає, що до працівників, які не є державними службовцями, не можуть ставитися такі самі вимоги як для державних службовців.

Реальне та ефективне здійснення свободи вираження поглядів не просто залежить від обов’язку держави утримуватися від будь-якого втручання, але може вимагати позитивних заходів захисту навіть у відносинах осіб між собою та, у деяких випадках, державою. Отже, головне питання в цій справі полягає в тому, чи повинна була держава-відповідач гарантувати повагу до свободи вираження поглядів заявниці і чи існує зобов’язання щодо поновлення її на роботі.

Суд зауважує, що у цій справі заявника було звільнено за те, що він натиснув кнопку «Мені подобається» під певним постом, опублікованому третіми особами на веб-сайті соціальної мережі Facebook. ЄСПЛ також зазначає, що висловлювання в мережі в Інтернеті є безпрецедентним інструментом для здійснення свободи вираження поглядів. Сьогодні Інтернет став основним засобом реалізації свободи вираження поглядів, оскільки він надає необхідні інструменти для участі у дискусіях. Однак переваги цього носія пов’язані з рядом ризиків. Явно незаконні коментарі, зокрема, ті, які містять наклеп, ненависть заклик до насильства, можуть поширюватися по всьому світу за кілька секунд, а іноді залишатися онлайн дуже довго.

У той же час, ЄСПЛ зауважує, що заявниця не є особою, яка створила та опублікувала спірний контент у відповідній соціальній мережі, і що його дія обмежувалася натисканням кнопки «Подобається», розташованої під постом. Враховуючи посаду заявниці, її діяльність у Facebook не могла мати істотного впливу на студентів, батьків студентів, викладачів та інших працівників.

Відтак, ЄСПЛ вважає, що Дисциплінарна комісія та національні суди не взяли до уваги всі факти та докази, що мають відношення до обставин справи. Національні органи влади не намагалися оцінити, зокрема, причинно-наслідковий характер «лайків» та впливу їх на студентів, батьків студентів, викладачів та інших працівників. У зв’язку з чим, було порушено свободу вираження поглядів за статтею 10 Конвенції.

Детальніше з рішенням можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/I5et7gL

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Цікаві публікації лектора:

• Припинення трудових відносин за власним бажанням.Як підсилити свою позицію за допомогою норм Європейської хартії? https://cutt.ly/S6y40Qs

• Яким чином розкривається зміст заробітної плати у Європейській соціальній хартії (переглянутій)? https://cutt.ly/s6y43n8

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

• Вебінар «Протидія мобінгу на роботі. Інструкція із захисту». https://cutt.ly/T5w6GFn

• Вебінар «Право адвоката на відпустку: законодавчі гарантії, судова та дисциплінарна практика». https://cutt.ly/Q6y4CjQ

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ