Несвоєчасне подання заяви на відпустку може стати причиною для звільнення за прогул
Огляд судової практики
Поліщук Вікторія
04.10.2022

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 06.09.2022 р. у справі № 605/401/19 (провадження № 61-45св20)

Обставини справи: У червні 2019 року позивач перебувала у черговій відпустці, яка закінчилась 1 липня 2019 року. Не маючи змоги особисто принести заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати у зв`язку з одруженням 29 червня 2019 року залишила її своїй матері для передачі заяви відповідачу. 1 липня 2019 року вона з Єгипту телефонувала до керівника відповідача, однак він відмовився з нею розмовляти. Вказувала, що наказом КНП «Підгаєцька центральна районна лікарня» № 04-к від 16 липня 2019 року її звільнено з посади лікаря-рентгенолога флюорографічного кабінету поліклінічного відділення. Вважає своє звільнення незаконним, оскільки її відсутність на роботі протягом п`яти днів не є прогулом, так як у зв`язку з одруженням вона мала право на відпустку без збереження заробітної плати.

Заяву про надання відпустки вона своєчасно не подала.

Позиція Верховного Суду: Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Іноземці та особи без громадянства, які працюють в Україні, мають право на відпустки нарівні з громадянами України (стаття 2 Закону України «Про відпустки»).

Відповідно до пункту 5 статті 4 Закону України «Про відпустки» одним із видів відпусток є відпустка без збереження заробітної плати, яка надається відповідно до статей 25, 26 цього Закону.

Згідно з пунктом 8 статті 25 Закону України «Про відпустки» відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов`язковому порядку особам, які одружуються, -тривалістю до 10 календарних днів.

Встановивши, що позивач не подавала КПН «Підгаєцька центральна районна лікарня» заяву про надання відпуски без збереження заробітної плати та відсутність позивача на роботі з 1 до 5 липня 2019 року без поважних причин, суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний суд, дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні позову про поновлення на роботі.

Висновок: Якщо у Вас є необхідність бути відсутніми на роботі (можливо, Ви не в Україні або евакуювали дітей чи родину, потрібно одружитися, доглядати за хворим членом родини), необхідно вчасно подавати усі заяви на отримання відпустки. Більше того, маємо розуміти, що недостатньо тільки заяви. У відпустці працівник знаходиться з моменту видачі наказу!

Огляд судової практики здійснила Вікторія Поліщук, адвокат, Голова Комітету з трудового права НААУ