Мобінг на робочому місці: досвід Італії
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з питань трудового права, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
02.02.2024

Розділ 3 Конституції Італії гарантує рівне ставлення до всіх громадян і прямо забороняє будь-яку дискримінацію. Статут працівників (Закон № 300 від 20 травня 1970 року) забороняє дискримінацію на робочому місці за такими ознаками як: стать, політичні погляди, профспілкова діяльність, релігія, раса, мова, інвалідність, вік, сексуальна орієнтація, особисті переконання, а також національність (ця ознака нещодавно була додана Законом № 238 від 23 грудня 2021 року).

В Італії поняття «мобінг» визначається як переслідування, спричинене серією психологічного насильства, знущань, моральних знущань та образ, що тривають протягом тривалого часу, майстерно здійснюються керівником та/або колегами з метою ізоляції та нанесення шкоди працівникові (жертві) і, як правило, з метою витіснення його з роботи.

Мобінгом можуть вважатися:

- невидача робочих інструментів, засобів, приладів або іншого;

- неодноразові необґрунтовані переведення;

- тривале доручення завдань, які не відповідають професійному профілю працівника;

- тривале доручення надмірних завдань;

- систематичні та структурні перешкоди в доступі до новин компаній;

- неодноразове виключення працівника з ініціатив з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації;

- перебільшене та надмірне застосування форм контролю.

Якщо роботодавець пише працівникові, скаржачись на його роботу, і копіює повідомлення інших людей у тому ж електронному листі, цього достатньо, щоб спровокувати випадок мобінгу (цькування).

Роботодавці не можуть мстити працівникам за подання позову про дискримінацію проти роботодавця. Будь-які несприятливі дії проти працівника, які можуть вважатися прямо чи опосередковано пов’язаними з позовом, поданим працівником, будуть недійсними.

Стаття 2087 Цивільного кодексу Італії покладає на роботодавця обов’язок захищати не лише фізичну, а й моральну особистість кожного працівника. Італійська судова практика та доктрина визначили шкоду здоров’ю, яка може бути завдана працівникові (або працівниці) внаслідок мобінгу:

üБіологічна шкода: полягає в порушенні його психічної/фізичної цілісності, здатному піддатися юридичній медичній оцінці, що встановлює наявність захворювання;

üМоральна шкода: визначає стан гострого болю та зміну настрою працівника;

üЕкзистенційна шкода: шкода, заподіяна працівникові, яка змінює його життєві звички та стосунки з іншими людьми, наприклад, ставить під загрозу якість його життя.

У будь-якому випадку мається на увазі можливість отримання компенсації за конкретні фінансові втрати (упущена вигода та непрямі збитки), якщо є негайний і прямий наслідок шкідливого діяння з боку роботодавця (ст. 1223 Цивільного кодексу Італії).

Зареєструватися на вебінари лектора:

·Робота адвоката з військовим обліком. http://tinyurl.com/2hae3xy

·Аналіз судової практики за 2023 рік з питань соціального захисту військовослужбовців. http://tinyurl.com/2k4593p2

·Протидія мобінгу на роботі. Інструкція із захисту. http://tinyurl.com/yf5utw3t

·Звільнення: поради адвокатів та судова практика. http://tinyurl.com/mtvp5kj

·Трудові права та соціальні гарантії військовослужбовців та ветеранів. http://tinyurl.com/hdff8xa5

·Все про військовий облік і військову службу жінок. http://tinyurl.com/2whs4vxu

·Поновлення працівників: практичні поради адвоката. http://tinyurl.com/bdewvnrr

·Оформлення трудових відносин під час дії воєнного стану. http://tinyurl.com/yckbrecy