Якщо населений пункт піддається артилерійським обстрілам, то чи можна призупинити дію трудового договору?
Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
01.08.2023

У разі, якщо територіальна громада входить до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), то зазначене дозволяє роботодавцям приймати рішення у частині призупинення дії трудових договорів.

Факт артилерійських обстрілів є бойовими діями, а тому у даному випадку виключається можливість створення безпечних умов праці для працівників.

Окрім того, варто зазначити, що залучення до роботи працівників в дистанційному режимі не є обов`язком роботодавця. Тобто, звернення працівників із заявою про переведення на дистанційну роботу не може стати на заваді призупинення дії трудового договору. Роботодавець має право відмовити у задоволенні такої заяви працівника. Згідно з частинами 2-3 статті 1 Закону № 2136-ІХ, статті 64 Конституції України на період дії воєнного стану допускаються обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, зокрема, обмеження права на працю, що передбачене статтею 43 Конституції України.

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Цікаві публікації автора:

• Звільнення за прогул: аналіз судового рішення. http://surl.li/jjysc

• Призупинення дії трудового договору з педагогічним працівником: аналіз судового рішення. http://surl.li/jjyso

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

• Вебінар «Крадіжки на робочому місці: інструкція із захисту для роботодавця». http://surl.li/isjpk

• Вебінар «Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві». http://surl.li/jkhzs