Яким чином залучати працівників підприємства для відвернення наслідків лиха у результаті аварії на Каховській ГЕС?
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення
Поліщук Вікторія
15.06.2023

Яким чином залучати працівників підприємства для відвернення наслідків стихійного лиха у результаті аварії на Каховській ГЕС?

Для відповіді на це питання давайте звернемось до норм Кодексу законів про працю України.

1. У роботодавця є право на тимчасове переведення працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою (стаття 33 КЗпП України).

У наказі про тимчасове переведення має бути зазначений строк цього переведення.

Варто відмітити, що не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або обладнанні у межах спеціальності, кваліфікації чи посади.

2. Для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків, роботодавець може застосовувати надурочні роботи (стаття 66 КЗпП України).

Згідно зі ст. 62 КЗпП України надурочною є робота понад установлену тривалість робочого дня (понад установлену тривалість щоденної роботи (зміни) або понад нормальну кількість робочих годин за обліковий період при підсумованому обліку робочого часу).

Статтею 63 КЗпП України залучати до надурочних робіт забороняється:

  • вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;
  • осіб, молодших вісімнадцяти років;
  • працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять.

Законодавством можуть бути передбачені і інші категорії працівників, що їх забороняється залучати до надурочних робіт. Жінки, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, можуть залучатись до надурочних робіт лише за їх згодою. Залучення інвалідів до надурочних робіт можливе лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

Компенсація надурочних робіт шляхом відгулу не допускається.

3. Залучення працівників до роботи для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха допускається у вихідні дні (стаття 71 КЗпП України).

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця і тільки з дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації. Важливо відмітити, що залучення до роботи у вихідний день у зв’язку з виробничою необхідністю чинним законодавством не передбачено. Міністерство соціальної політики України в листі від 13.04.2012 р. № 123/13/133-12 «Про роботу у вихідні дні», зазначає, що залучення працівників до роботи у вихідні дні допускається лише у випадках, встановлених у частині другій статті 71 КЗпП України, - тобто для відвернення або ліквідації стихійного лиха. Саме таким чином має бути сформовано положення наказу.

Таким чином, для видання наказу про роботу у вихідний день необхідно мати:

  • фактичну підставу, передбачену ч. 2 ст. 71 КЗпП України;
  • дозвіл профспілкової організації (має надати саме виборний орган, а не його голова) або профспілкового представника;
  • згоду працівника виконувати доручену роботу, якщо виконання такої роботи не обумовлено трудовим договором, крім випадків тимчасового переведення без згоди працівника.

У наказі про роботу у вихідний день обов’язково зазначається: підстава залучення працівників до роботи; прізвища, імена, по батькові і посади всіх працівників, які працюватимуть у цей день; спосіб компенсації за роботу у вихідний день кожному. Наказ доводиться до відома всіх працівників, які залучаються до роботи у вихідний день.

4. У разі необхідності відвернення наслідків стихійного лиха, роботодавець може також відкликати працівника із щорічної відпустки (стаття 79 КЗпП України).

Однак, для цього потрібно проаналізувати вид відпустки, а також, яку кількість днів працівник вже використав у відпустці, отримати письмову згоду працівника, скласти доповідну/службову записку від безпосереднього керівника на ім’я директора, видати наказ.

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення.

Цікаві публікації лектора:

• Призупинення дії трудових договорів: про ризики для працівників та роботодавців. http://surl.li/hutwe

• Право адвоката на відпустку: про законодавчі гарантії та дисциплінарну практику. http://surl.li/hutww

Зареєструватися на найближчий вебінар лектора: «Звільнення: поради адвокатів та судова практика». http://surl.li/hutxq