Які особливості звільнення внутрішньо переміщених осіб? – адвокат Вікторія Поліщук
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, голова Комітету з трудового права НААУ, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
03.11.2023

У Національній асоціації адвокатів України за ініціативою Комітету НААУ з питань трудового права відбувся круглий стіл на тему: «Трудові права та гарантії внутрішньо переміщених осіб: поради для адвокатів».

Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, голова Комітету з трудового права НААУ, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, розкрила питання звільнення внутрішньо переміщеної особи та директора з посади, якщо роботодавець залишився на окупованій території або в зоні бойових дій чи в оточенні (блокуванні).

Адвокат зазначила, що для ВПО передбачена особлива процедура звільнення. ВПО має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім`я роботодавця про припинення трудового договору. Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви.

Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними).

У разі, якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, що перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається у територіальному органі центрального органу виконавчої влади.

Припинити трудові відносини можна також і через суд. Так, наприклад, 13 липня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда прийняв рішення по справі № 404/245/23 (провадження № 2/404/52/23) за позовом до ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ПЛАСТ-БУД» про розірвання трудового договору. Свій позов наймана особа обґрунтовує тим, що у зв`язку з збройною агресією російської федерації та тимчасовою окупацією Херсонської області, зокрема, селища Ювілейне Херсонського району, де він постійно проживав, вимушений був переїхати з постійного місця проживання в м. Кропивницький, де був взятий на облік як внутрішньо переміщена особа, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо-переміщеної особи від 19.04.2022 р.

Припинити трудові відносини можна також і через суд. 13 липня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда прийняв рішення по справі № 404/245/23 (провадження № 2/404/52/23) за позовом до ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ПЛАСТ-БУД» про розірвання трудового договору. Свій позов наймана особа обґрунтовує тим, що у зв`язку з збройною агресією російської федерації та тимчасовою окупацією Херсонської області, зокрема, селища Ювілейне Херсонського району, де він постійно проживав, вимушений був переїхати з постійного місця проживання в м. Кропивницький, де був взятий на облік як внутрішньо переміщена особа, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо-переміщеної особи від 19.04.2022 р.

Розглядаючи питання звільнення директора з посади, якщо роботодавець залишився на окупованій території або в зоні бойових дій чи в оточенні (блокуванні), Вікторія Поліщук розглянула Рішення Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 22.05.2023 р. у справі №201/3078/23 (провадження № 2/201/1617/2023) за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім 7Я» про визнання припиненими трудових відносин та виключення відомостей з реєстру

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що з 22.09.2009р. його було призначено на посаду директора ТОВ «Видавничий дім 7Я». Після початку 24.02.2022р. військової агресії Російської Федерації відносно України та проведення бойових дій - м. Маріуполь Донецької області потрапило до тимчасової окупації. Після виїзду на територію, підконтрольну органам державної влади України, позивач неодноразово намагався зв`язатися із засновниками підприємства ОСОБА_2 та ОСОБА_3, втім, останні не виходили на зв`язок. Зі слів знайомих, йому стало відомо, що вони знаходяться на непідконтрольній території та не збираються приймати участь у діяльності підприємства.

01.10.2022р. позивач склав заяву про звільнення за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України в порядку визначеному законодавством України, втім, спрямувати її засновникам підприємства не надалось можливим у зв`язку з їх перебуванням на окупованій території.

З метою встановлення місця знаходження засновників 05.10.2022р. позивач звернувся до Оболонського управління ГУ НП у м. Києві із заявою про розшук ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

З метою належного повідомлення засновників Товариства про скликання позачергових зборів Учасників Товариства ним було зроблено повідомлення про скликання позачергових загальних зборів ТОВ «Видавничий дім 7Я» на 14.11.2022р., що було 11.10.2022р. опубліковані оголошення у печатних виданнях.

Позачергові збори не відбулися, про що складено протокол від 14.11.2022р.

Пізніше складено наказ №1-к від 01.03.2023р. про звільнення ОСОБА_1 з посади директора ТОВ «Видавничий Дім 7Я» з 01.03.2023р. за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України.

Суд прийняв рішення позовні вимоги задовольнити. Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім 7Я» (ЄДРПОУ - 34273646) з 01.03.2023р. та виключити відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), як керівника Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім 7Я» (ЄДРПОУ - 34273646).

Внесення відомостей про звільнення директора ТОВ «Видавничий Дім 7Я» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань покласти на ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1).

Детально про круглий стіл «Трудові права та гарантії внутрішньо переміщених осіб: поради для адвокатів» за посиланням: https://tinyurl.com/44ccfujx

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

• Протидія мобінгу на роботі. Інструкція із захисту. https://tinyurl.com/yc4jssxz

• Практичні поради для адвокатів щодо процедури бронювання військовозобов’язаних працівників. https://tinyurl.com/3mzsrs2n

• Відповідальність за невиконання нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю. https://tinyurl.com/4vmfch68