Як звільнити працівника, який чотири місяці поспіль відсутній на робочому місці?
Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
03.08.2023

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-ІХ від 01.07.2022 року, яким внесено зміни до ст. 36 КЗпП України і частину 1 доповнено п. 8-3, набрав чинності 19.07.2022 року, а тому факт відсутності працівників на робочому місці відраховується починаючи з 20.07.2022 року. Отже, для припинення дії трудового договору на підставі пункту 8-3 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України мають бути одночасно дотримані дві обов`язкові умови:

1) фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;

2) відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Також проаналізуємо рішення Чигиринського районного суду Черкаської області від 14.06.2023 року у справі № 708/513/23 (провадження № 2/708/135/23) за позовом ОСОБА_1 до Черкаської територіальної організації політичної партії "Європейська Солідарність" про визнання наказу недійсним, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Як встановлено Судом, факт відсутності позивачки на робочому місці відображено у наданих представником відповідача табелях обліку використання робочого часу за червень-грудень 2022 року та за січень-квітень 2023 року, де у графах робочого часу ОСОБА_1 стоять позначки "НЗ", що відповідає "неявці з нез`ясованих причин". Крім того, з роздруківки листування представника відповідача з позивачкою в електронному месенджері Telegram та через електронну пошту вбачається, що позивачці і через ці канали зв’язку направлялися повідомлення про зміну істотних умов праці та про вихід на роботу, посадова інструкція та прохання невідкладно повідомити про згоду чи незгоду на продовження роботи.

За таких обставин, Суд вважає обґрунтованим звільнення ОСОБА_1 з посади менеджера (управителя) з питань регіонального розвитку Черкаської територіальної організації політичної партії "Європейська Солідарність" на підставі п. 8-3 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України, а саме «відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль» в період з 20.07.2022 року по 04.04.2023 року.

З урахуванням цього, підстави для визнання незаконним і скасування наказу від 04.04.2023 року № 05/23-К про звільнення ОСОБА_1 з посади менеджера (управителя) з питань регіонального розвитку Черкаської територіальної організації політичної партії "Європейська Солідарність" за сумісництвом на підставі п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпПУ, поновлення її на вказаній посаді з 04.04.2023 року та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу в розмірі в розмірі 14568 грн. відсутні, а відтак в позові слід відмовити.

Підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Цікаві публікації автора:

• Звільнення за прогул: аналіз судового рішення. http://surl.li/jjysc

• Призупинення дії трудового договору з педагогічним працівником: аналіз судового рішення. http://surl.li/jjyso

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

• Вебінар «Крадіжки на робочому місці: інструкція із захисту для роботодавця». http://surl.li/isjpk

• Вебінар «Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві». http://surl.li/jkhzs