Як організувати працю на окупованих територіях?
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трулового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
06.11.2023

Як організувати працю на окупованих територіях? – Вікторія Поліщук провела вебінар для адвокатів Запорізької області

Яким чином надавати правову допомогу? Які можуть виникати питання в адвокатів у вашому регіоні? Як організувати працю на окупованих територіях? І чи взагалі можлива праця? – про ці та інші питання дискутували під час заходу з підвищення кваліфікації адвокати Запорізької області.

Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трулового права та соціального забезпечення ВША НААУ розповіла про працю на окупованих територіях, кадрову робота адвоката, якщо виробничі потужності підприємства знищено, особливості звільнення працівників та переміщення підприємства, установи, організації.

На початку заходу адвокат виділила основні виклики, з якими стикаються працівники та роботодавці Запорізької області:

• прийняття на роботу ВПО;

• відсутність документів у ВПО;

• призупинення дії трудових договорів;

• звільнення працівників і звільнення працівником;

• виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю;

• атестація;

• забезпечення безпечних умов праці;

• виплата заробітної плати.

Лектор сфокусувала увагу на ключових інструментах, якими можуть скористатися працівники на тимчасово окупованих територіях.

Окреслила особливості укладення трудового договору в умовах спрощеного режиму правового регулювання. Так, 19 серпня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», яким Кодекс законів про працю України доповнено абсолютно новим розділом щодо спрощеного режиму регулювання трудових відносин. Перший проект Закону передбачав внесення подібних змін на постійній основі, проте остаточний текст визначає, що ці правила діятимуть лише під час воєнного стану.

Застосовувати спрощений режим можуть не всі суб’єкти трудових правовідносин. Для визначення можливості укладення трудового договору на умовах спрощеного режиму роботодавець повинен перевірити себе та/або працівника на відповідність певним критеріям. Так, спрощений режим може застосовуватися до трудових відносин між:

• працівником та роботодавцем, який є суб’єктом малого або середнього підприємництва відповідно до закону з середньою кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб або

• роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого за місяць становить понад вісім розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

За взаємною згодою працівника та роботодавця може укладатися безстроковий або строковий трудовий договір (на визначений строк або на час виконання певної роботи).

Трудовий договір у спрощеному режимі може бути укладений у звичайній письмовій або електронній формі.

Окрему увагу приділено трудовому договору з нефіксованим робочим часом, який як зазначила адвокат, буде доцільним для сторін трудових відносин у тих випадках, коли у роботодавця періодично виникає потреба у залученні працівників до виконання роботи, яка має непостійний, але повторюваний характер.

Обов’язкові умови для укладення такого договору:

• спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, який повинен бути достатнім для своєчасного початку виконання працівником своїх обов’язків.

У період дії воєнного стану достатньою може бути наявність заяви працівника та наказу роботодавця.

Працівник, який відпрацював понад 12 місяців на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом, може звернутись до роботодавця з вимогою укладення строкового або безстрокового трудового договору на умовах загальновстановленого у роботодавця графіка роботи з відповідною оплатою праці.

У свою чергу, роботодавець зобов’язаний протягом 15 календарних днів з дня звернення працівника:

- укласти з працівником строковий чи безстроковий трудовий договір;

- або надати працівнику в письмовій формі обґрунтовану відповідь про відмову укласти такий трудовий договір.

Розглянуто також питання прийняття на роботу працівника, у якого призупинено дію трудового договору. У випадку, якщо працівник не має можливості зв’язатися зі своїм роботодавцем та обговорити питання щодо призупиненого трудового договору, то для подальшого працевлаштування працівник може здійснити таке:

• звільнитися за власним бажанням;

• працевлаштуватися за сумісництвом.

В огляді судової практики Вікторія Поліщук звернула увагу на наступне:

• Бажання і готовність працівника виконувати свої обов`язки, передбачені трудовим договором та отримувати заробітну плату, працюючи на непідконтрольній українській владі території дистанційно, не відповідає чинному законодавству України (Рішення Луганського окружного адміністративного суду від 22 лютого 2023 року у справі № 360/2096/22);

• Якщо наказ не містить інформації про неможливість обох сторін виконувати свої обов`язки, спосіб обміну інформацією між сторонами, строк призупинення дії трудового договору та умов відновлення його дії, то такий наказ буде скасований у судовому порядку (Рішення Тростянецького районного суду Сумської області від 20 лютого 2023 року у справі № 588/38/23).

Про розірвання трудового договору за відсутності зв’язку з роботодавцем детально дізнавайтеся у тематичному матеріалі на сторінці Advokat Post: https://is.gd/DzflXU

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/3uhdcjvj

Цікаві публікації лектора:

• Судова практика у справах щодо трудових та соціальних прав військовослужбовців. https://tinyurl.com/fu39fpyb

• Поняття «форс-мажорні обставини» для трудових відносин: коли та за яких умов застосовувати? https://tinyurl.com/2up5z39t

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

• Протидія мобінгу на роботі. Інструкція із захисту. https://tinyurl.com/yc4jssxz

• Звільнення державних службовців. https://tinyurl.com/2xp92r94

• Практичні поради для адвокатів щодо процедури бронювання військовозобов’язаних працівників. https://tinyurl.com/3mzsrs2n

• Відповідальність за невиконання нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю. https://tinyurl.com/4vmfch68

• Право адвоката на відпустку: законодавчі гарантії, судова та дисциплінарна практика. https://tinyurl.com/khyf8df9

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ

 

Юридична компанія "Довіритель"