Як директору припинити трудові відносини, якщо підприємство на окупованій території?
Огляд судової практики підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
27.07.2023

Рішення Київського апеляційного суду від 04.04.2023 р. у справі № 755/8989/22 (провадження № 22-ц/824/6893/2023).

Обставини справи. У вересні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «Дилеравтозапчастина» про визнання трудових відносин припиненими та внесення відповідного запису до реєстру.

Зазначив, що 10.08.2020 року він був призначений на посаду директора ТОВ «Дилеравтозапчастина» (знаходиться в смт Мангуш Донецької області) відповідно до наказу № 81 від 10.08.2020 року. Дана інформація була внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У 2022 році у зв`язку із активними воєнними діями в Донецькій області ТОВ «Дилеравтозапчастина» припинило будь-яку господарську діяльність. Він переїхав в більш безпечне місце на постійне проживання в м. Київ. До свого переїзду згідно наявної домовленості він передав учаснику товариства усю господарську і звітно-фінансову документацію товариства, а також печатку. Він втратив зацікавленість у перебуванні на посаді директора ТОВ «Дилеравтозапчастина», вирішив звільнитись та змінити місце роботи.

01.08.2022 року через відсутність поштового зв`язку з смт. Мангуш та м. Маріуполем, він направив на електронну адресу учасника товариства ОСОБА_2 заяву про звільнення за власним бажанням з 05.09.2022 року, а також повідомлення про скликання (проведення) загальних зборів учасників. До порядку денного запропонував включити питання про своє звільнення з посади директора у зв`язку із поданням заяви про звільнення за власним бажанням та про призначення нового директора товариства. Рішенням Загальних зборів від 05.08.2022 року він був звільнений із займаної посади із 05.08.2022 року, обов`язки директора товариства покладено на ОСОБА_2 з 06.09.2022 року. В рішенні загальних зборів також вказано, що учасник бере на себе обов`язки вчинити всі необхідні дії, пов`язані з державною реєстрацією змін до відомостей про товариство в найкоротший строк після закінчення воєнного стану та повернення в Україну. 05.09.2022 року він видав наказ № 84 про своє звільнення з посади директора ТОВ «Дилеравтозапчастина» за власним бажанням.

Для зміни даних про керівника товариства в реєстрі юридичних осіб необхідно подати документи з дотриманням встановлених вимог, зокрема, справжність підписів на такому рішенні нотаріально засвідчується з обов`язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів. На даний час м. Маріуполь і смт. Мангуш входять до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, з огляду на що учасником товариства вимушено не виконуються зобов`язання щодо нотаріального засвідчення справжності його підпису на рішенні учасника. Дані обставини унеможливлюють реалізацію його права на звільнення з роботи, внесення відомостей до реєстру та припинення його повноважень як директора товариства.

ОСОБА_1 просив визнати припиненими трудові відносини між ним та ТОВ «Дилеравтозапчастина» з 05 вересня 2022 року у зв`язку із звільненням його із посади директора ТОВ «Дилеравтозапчастина» за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України; виключити запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ОСОБА_1 як керівника ТОВ «Дилеравтозапчастина».

Обґрунтування Суду. Судом встановлено, що рішенням №4 загальних зборів учасників ТОВ «Дилеравтозапчастина» від 05.09.2022 року ОСОБА_3 звільнений з посади директора ТОВ «Дилеравтозапчастина» на підставі поданої заяви за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП України з 05.09.2022 року. Виконання обов`язків директора товариства покладено на ОСОБА_2.

На підставі вказаного рішення загальних зборів учасників товариства 05.09.2022 року ОСОБА_1 видав наказ № 84 про припинення виконання ним обов`язків директора з 05.09.2022 року у зв`язку з увільненням за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України.

З урахуванням викладеного, суд першої інстанції дійшов законного та обґрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_3 про визнання припиненими трудових відносин між ним та ТОВ «Дилеравтозапчастина» з 05 вересня 2022 року у зв`язку із звільненням його із посади директора ТОВ «Дилеравтозапчастина» за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України. Загальними зборами ТОВ «Дилеравтозапчастина» ОСОБА_3 звільнений з посади директора, про що виданий наказ про припинення виконання ним обов`язків директора з 05.09.2022 року.

Суд дійшов правильного висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_3 про виключення запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ОСОБА_1 як керівника ТОВ «Дилеравтозапчастина». Ухвалення рішення про виключення запису з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань виходить за межі повноважень суду у рамках розгляду трудового спору та не направлене на захист трудових прав позивача.

Суд першої інстанції обґрунтовано врахував, що ОСОБА_1 не надав жодних доказів того, що новий директор ТОВ «Дилеравтозапчастина» відмовляється чи має поважні причини неможливості виконати обов`язок пов`язаний з внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Зі змісту позовної заяви вбачається, що засновник та нове керівництво ТОВ «Дилеравтозапчастина» знаходиться поза межами м. Маріуполь, яке на даний час перебуває в тимчасовій окупації.

Висновок. Припинення трудових відносин можливе, якщо засновники відмовляються звільняти директора навіть дистанційно. Окрім того, потрібно враховувати юрисдикційні питання. Судова практика формується таким шляхом, що ці питання мають розглядатися у порядку господарського судочинства.

Детальніше з постановою можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/jjyor

Огляд судової практики підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Цікаві публікації автора:

• Звільнення за прогул: аналіз судового рішення. http://surl.li/jjysc

• Призупинення дії трудового договору з педагогічним працівником: аналіз судового рішення. http://surl.li/jjyso

Зареєструватися на найближчі заходи Вікторії Поліщук:

• Вебінар «Крадіжки на робочому місці: інструкція із захисту для роботодавця». http://surl.li/isjpk

• Вебінар «Робота адвоката з військовим обліком на підприємстві». http://surl.li/jkhzs

• Семінар у рамках проєкту «Правосвідомість» на тему: «Звільнення з роботи та соціальні гарантії в умовах воєнного стану». http://surl.li/ikwsx