Фахова дискусія на тему: «Захисні споруди та безпека праці: хто і за що відповідають?»
Захід організований Вищою школою адвокатури спільно з Центром трудового права та соціального забезпечення
Поліщук Вікторія
04.09.2023

11 вересня 2023 року о 14.00 год. у Вищій школі адвокатури НААУ відбудеться фахова дискусія на тему: «Захисні споруди та безпека праці: хто і за що відповідають?».

Захід організований Вищою школою адвокатури спільно з Центром трудового права та соціального забезпечення.

На сьогодні чинне трудове законодавство зобов’язує роботодавців створювати та забезпечувати безпечні умови праці. В умовах воєнного стану безпека праці є пріоритетною, адже бойові дії, оточення (блокування) чи окупація регіону унеможливлюють загалом працю. Однак, бойові дії є не єдиним наслідком повномасштабного вторгнення на територію України. Навіть, якщо і не ведуться бойові дії на території певної області, то все одно росія постійно завдає ракетних ударів та артилерійських обстрілів. Роботодавці не можуть ігнорувати організацію безпечних умов праці. Роботодавці також не мають права вимагати від працівника виконувати роботу, що загрожує його життю. Ситуація вирішується, якщо у роботодавця є захисна споруда. Разом з тим, виникає питання, хто має опікуватися захисною спорудою із працівників, приводити її у нормальний стан, облаштовувати.

Якщо у роботодавця є правовстановлюючий документ на конкретну нерухомість, і за цією адресою наявна захисна споруда цивільного захисту, то такий роботодавець зобов’язаний притримуватися усіх правил щодо організації безпечного перебування працівників. Окрім того, п. 1, 2 глави 2 розділу VII Вимог під час приведення в готовність та використання фонду захисних споруд, які затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України № 579 від 09.07.2018 р.. передбачено, що роботодавець має право визначити відповідальну особу за обслуговування та експлуатацію захисної споруди.

Однак, нині вже наявна судова практика про зобов’язання привести у стан готовності захисну споруду – сховище, яка не завжди вирішується однаково. У зв’язку з цим, необхідним вбачається здійснення аналізу судової практики, де залучені представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, представники прокуратури, а також обговорення ключових прав та обов’язків роботодавців у питаннях приведення до стану готовності захисної споруди. Окрім того, важливим залишається питання: як на робочому місці створити безпечні умови праці, яка саме відповідальність покладається на роботодавців і який вплив має сьогодні Державна служба України з питань праці на роботодавців.

Фахова дискусія «Захисні споруди та безпека праці: хто і за що відповідають?» в умовах сьогодення набуває підвищеної актуальності та включатиме обговорення наступних питань:

• призначення відповідальної особи за обслуговування та експлуатацію захисної споруди та визначення умов оплати праці?;

• наказ про призначення та посадова інструкція відповідальної особи за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди;

• унормування питань обслуговування та експлуатації наявної захисної споруди та алгоритм організації безпекових умов під час сигналу повітряної тривоги;

• відповідальність за незабезпечення безпечних умови праці;

• можливість перевірки роботодавця органом Держпраці в умовах воєнного стану з питань створення безпечних умов праці.

Фахова дискусія стане майданчиком для:

• обговорення проблемних питань, що постають під час обслуговування та експлуатації захисної споруди, відповідальності роботодавця за незабезпечення безпечних умови праці;

• обговорення нових викликів та пошуку шляхів їх вирішення;

• узагальнення висновків за наслідками заходу та напрацювання тематичних матеріалів-рекомендацій.

Доповідачі: адвокати, керівник та члени Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ – Вікторія Поліщук, Анастасія Якімова, Ірина Шапошнікова, Ганна Лисенко.

До участі запрошені представники Державної служби України з питань праці, Офісу Генерального прокурора, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та судді Верховного Суду.

Трансляція заходу здійснюватиметься на сторінці Вищої школи адвокатури у YouTube і Facebook

Зареєструватися на захід: http://surl.li/krelm