Бронювання працівників на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання: останні зміни
Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
27.02.2023

14 лютого 2023 року Мінекономіки видало лист щодо бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій № 2704-20/6112-01. Розберемося разом, про що цей документ.

З 31.01.2023 р. діє Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, який затверджено постановою КМУ № 76 від 27.01.2023 р. (далі – Постанова №76).

Цей Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які працюють:

• в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

• на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

• на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

• на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Відповідно до п. 3 Постанови № 76, керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам. У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

Органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями під час формування списків можуть враховуватися критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2015 р. № 45, - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 12, а також переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 493.

Для бронювання працівників, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень), потрібно подати список до органу державної влади, іншого державного органу, який встановив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення).

Список подається за формою згідно з додатком 1 в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

В обґрунтуванні зазначається:

• дата прийняття і номер акта Кабінету Міністрів України, рішення центрального або місцевого органу виконавчої влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування про встановлення (доведення) мобілізаційного завдання (замовлення) підприємству, установі і організації, дата і номер укладеного договору (контракту) на виконання підприємством, установою і організацією мобілізаційного завдання (замовлення);

• інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

Отже, є механізм, який затверджено постановою № 76. Лист Мінекономіки фіксує пункт 3 Порядку № 76 і фактично дублює наступне: «у разі відповідності критеріям бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час згідно з додатком 6 до Порядку № 45, та перелікам посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затвердженим розпорядженням КМУ від 18.03.2015 р. № 493, органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи і організації (яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), можуть здійснювати бронювання військовозобов’язаних працівників відповідно до Порядку № 45».

Разом з тим, варто взяти до уваги, що листи Мінекономіки мають рекомендаційний характер. Вони не змінюють чинне законодавство. Окрім того, як демонструє реальний стан у ситуації з бронюванням працівників, то «органи державної влади» очікують на детальніші уточнення щодо процедурних моментів бронювання працівників.

Про особливості бронювання працівників, відстрочку від мобілізації, а також ведення військового обліку детально дізнавайтеся під час вебінару «Роль адвоката під час ведення військового обліку: поточні задачі та виклики роботодавця у 2023 році», який проведе у Вищій школі адвокатури Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ.

Зареєструватися на захід з підвищення кваліфікації можна за посиланням: https://cutt.ly/v37ZvSO