Аналіз рішення суду щодо доказування факту мобінгу
Матеріал підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Поліщук Вікторія
27.10.2023

Рішення Димитровського міського суду Донецької області від 27.09.2023 р. у справі №226/584/23 (провадження №2/226/145/2023) за позовом до Комунального некомерційного підприємства «Мирноградський центр первинної медико-санітарної допомоги» про визнання дискримінації та мобінгу, скасування дисциплінарного стягнення, наказу створення комісії, наказу скорочення штату, зобов`язання нарахувати та виплатити заробітну плату

Обставини справи. З 01.03.2022 ОСОБА_1 на підставі наказу №9-к від 01.03.2022 працювала у відповідача на посаді сестри медичної загальної практики сімейної медицини у підрозділі «Амбулаторія ЗПСН с. Новатор». 20.02.2023 наказом №8-к їй було оголошене догану за неналежне виконання професійних обов`язків та порушення п.3.1.12 Правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства, а саме, неповажне відношення до колег, не сприяння створенню позитивного психологічного клімату в колективі, недоброзичливі відношення з колегами, пацієнтами та відвідувачами.

Вважає наказ незаконним і необґрунтованим, він виданий без посилання на докази та не відповідає дійсним обставинам. Наказ виданий на підставі доповідних записок ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які виклали свої надумані обставини, а самі влаштували її цькування та дискримінацію через виниклі у них до неї особисті неприязні відносини. Вважає доповідні записки проявом дискримінації та доказом мобінгу, а не доказом порушення нею правил внутрішнього трудового розпорядку. Адміністрацією відповідача не було взято до уваги те, що між ОСОБА_3 , ОСОБА_4 з одного боку та ОСОБА_5 (яка на той час очолювала амбулаторію) і нею з іншого боку існує конфлікт. Не була взята до уваги і доповідна записка ОСОБА_5 від 07.02.2023 про назрівання конфлікту та розвивання мобінгу працівників амбулаторії, за нею не було вжито ніяких заходів реагування. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 виклали у доповідних надуманий «бруд», вони постійно цькували і принижували її у присутності колег і відвідувачів, примушували її виконувати за них роботу, а якщо вона відмовлялася, то ображали її.

Обґрунтування Суду. Поняття мобінгу визначене в статті 2-2Кодексу законів про працю України, яка встановлює заборону мобінгу (цькування).

Позивач ОСОБА_1 як у позовній заяві, так само й під час судових засідань у справі не розмежує, які саме дії (бездіяльність) відповідача сприймаються нею окремо як мобінг та як дискримінація.

Проявами мобінгу та дискримінації щодо себе позивач наводить складання лікарем ОСОБА_3 та старшою медсестрою ОСОБА_4 доповідних записок, відомості яких не відповідають дійсності та є надуманими через наявний між нею та вказаними особами конфлікт.

Разом із тим, в судовому засіданні позивач визнала факт наявності 25.01.2023 конфлікту між нею та лікарем ОСОБА_3 , в ході якого вона дійсно підвищувала на лікаря голос, відмовлялася виконувати її розпорядження та дійсно обізвала лікаря «малолетней ссыкухой» (дослівно). Отже, стверджувати, що доповідні записки ОСОБА_3 від 27.01.2023 та 01.02.2023 містять неправдиві відомості, підстав немає. Крім того, про вказані обставини заявлено лікарем ОСОБА_3 та старшою медсестрою ОСОБА_4 в судовому засіданні під час їхнього допиту в якості свідків.

Відтак, враховуючи, що конфлікт між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 виник саме з приводу незгоди позивача як медичної сестри з обов`язком виконання доручення останньої як лікаря, доручення було прямо пов`язане з виконанням позивачем посадових обов`язків, підстави вважати цей конфлікт і його наслідки дискримінацією та/або мобінгом у розумінні положень ст.2-2 КЗпП України відсутні, оскільки доручення ОСОБА_3 має ознаки вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов`язків, і обговорення його виконання належить здійснювати у відповідності до Правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Щодо доводів позивача про те, що відповідачем не була врахована наявність конфлікту між нею та ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , і не вжито заходів задля сприяння вирішенню ситуації, слід зауважити, що доповідна записка лікаря ОСОБА_5 від 07.02.2023 на ім`я головного лікаря з описом обставин її конфлікту та конфлікту ОСОБА_1 с ОСОБА_3 не містить відбитку штампу вхідної реєстрації цієї записки одержувачем, у той час як на доповідних записках ОСОБА_3 і ОСОБА_4 такі відбитки штампів наявні. Таким чином, відсутні підстави вважати достеменно встановленим, що лікарем ОСОБА_5 дійсно подавалася головному лікареві вищевказана доповідна записка.

Іншим проявом дискримінації та мобінгу з боку відповідача позивач зазначає створення ним комісії з розслідування скарги пацієнта ОСОБА_6, і створена комісія в ході своєї роботи психологічно тиснула на неї, організувавши принизливе екзаменування.

Так, наказом відповідача №74 від 15.02.2023 створено комісію з розслідування скарги пацієнта ОСОБА_6 у складі заступника головного лікаря з медичного обслуговування ОСОБА_13 (перевірка відповідності ОСОБА_1 згідно посадової інструкції), головної медичної сестри ОСОБА_9 (проведення заліку ОСОБА_1 на відповідність вищій категорії) та юрисконсульта ОСОБА_2 , ОСОБА_1 відсторонене на час розслідування від виконання процедур.

Суд не може погодитися з твердженнями позивача щодо відсутності підстав для створення комісії та наявності у таких діях ознак продовження її цькування та дискримінації.

Отже, отримавши скаргу ОСОБА_6 на неякісну медичну допомогу з боку медичної сестри ОСОБА_1 , відповідач прийняв правомірне рішення про розслідування скарги, для чого й створив комісію.

З наведеного вбачається, що зазначені дії відповідача також не є дискримінацією та/або мобінгом, а доводи позивача свідчать про її незгоду з діями та рішеннями роботодавця, проте не свідчать про обмеження прав і свобод ОСОБА_1 .

Разом із тим, суд не може погодитися із визначеним наказом №74 від 15.02.2023 обсягом повноважень членів комісії, оскільки такі повноваження не передбачені жодним нормативним актом, який регулює діяльність керівного складу та старшого медичного персоналу закладів охорони здоров`я.

Наділення комісії функціями, які не передбачені діючим законодавством про працю, на думку суду, не свідчать про намір позивача дискримінувати позивача та піддати її мобінгу, а лише констатують неналежний рівень кваліфікації відповідальних за організацію розгляду скарг пацієнтів осіб підприємства.

Продовженням дискримінаційного цькування із наростанням тиску позивач вважає і дії відповідача зі скорочення її посади. Позивачем заявлені також вимоги про визнання незаконними та скасування наказу №75 від 27.02.2023 «Про внесення змін до штатного розкладу та скорочення штатної чисельності» та наказу №53 від 02.03.2023 «Про попередження про звільнення».

Суд не може погодитися з цими твердженнями ОСОБА_1, виходячи з такого.

З матеріалів справи вбачається, що КНП «МЦПМСД» у відповідності до наказу №53 від 02.03.2023 «Про попередження про заплановане звільнення» 02.03.2023 попередило та повідомило ОСОБА_1 про скорочення та звільнення з посади, а також їй були запропоновані всі наявні вакантні посади на підприємстві, серед яких посади лікарів, молодшої медичної сестри та лікаря-інтерна.

Таким чином, роботодавець запропонував позивачеві наявні вакантні посади одночасно із попередженням про звільнення у зв`язку із скороченням, однак позивач не скористалася даним правом та не надала згоди на переведення через невідповідність власної кваліфікації запропонованим вакансіям.

Отже, встановивши фактичні обставини справи та дослідивши всі наявні у справі докази, надавши оцінку доводам позивача по кожній позовній вимозі як по суті, так само й в контексті наявності ознак дискримінації та/або мобінгу, суд дійшов висновку, що вимога позивача про визнання факту дискримінації та мобінгу під час трудових відносин з відповідачем задоволенню не підлягає.

Детальніше з текстом рішення можна ознайомитися за покликанням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113809784

Матеріал підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Димитровський міський суд Донецької області