Особлива категорія справ щодо домашнього насильства, вимагає специфічного підходу при ухваленні вироків
Павло Пархоменко, кандидат юридичних наук, Голова Бахмацького районного суду Чернігівської області
Пархоменко Павло
09.06.2023

Особлива категорія справ щодо домашнього насильства, вимагає специфічного підходу при ухваленні вироків та передбачає можливість і застосування обмежувальних заходів до кривдника, про які дуже часто забувають, – наголошує Павло Пархоменко, кандидат юридичних наук, Голова Бахмацького районного суду Чернігівської області.

Суддя звернув увагу на висновки, викладені у Вироці Бахмацького районного суду Чернігівської області від 1 червня 2023 року у справі № 728/866/23. https://cutt.ly/Aww2R94S

13. Вирішуючи питання про призначення покарання ОСОБА_3, Суд в першу чергу хоче наголосити на особливостях явища домашнього насильства.

14. Так, Комітет з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок підкреслював,що домашнє насильство є грубим порушенням прав людини до такої міри, яка виправдовує необхідність кримінального переслідування в публічному порядку, і звернувся до держави-учасниці з закликом в рамках її прерогатив організувати свій внутрішній правовий порядок з урахуванням міжнародних стандартів. Принцип належної обачності вимагає, щоб держава-учасниця створила систему ефективного і оперативного розслідування випадків домашнього насильства, з тим щоб забезпечити кримінальне переслідування і покарання винних і надання постраждалим адекватного відшкодування шкоди (пункт9.8.Міркування щодоповідомлення №100/2016,за зверненням X. и Y. проти рф).

15. Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами орієнтує держави на те, щоб вони вживали необхідних законодавчих або інших заходів для забезпечення покарання ефективними, пропорційними та переконливими санкціями за вчинення правопорушень, установлених відповідно до цієї Конвенції, з урахуванням ступеня їхньої тяжкості. Ці санкції охоплюють, де це доречно, вироки, що передбачають позбавлення волі, що може стати підставою для екстрадиції (стаття 45).

16. Однією із основних засад запобігання та протидії домашньому насильству відповідно до Закону від 7 грудня 2017 року № 2229-VIII є визнання суспільної небезпеки домашнього насильства та забезпечення нетерпимого ставлення до будь-яких проявів домашнього насильства (стаття 4).

17. У зв`язку із чим Суд в даному випадку обирає такий вид покарання, який би став ефективними, пропорційними та забезпечив виконання позитивного обов`язку державою у боротьбі із таким явищем, як домашнє насильство.

26. Відповідно до статті 91-1 КК в інтересах потерпілої від злочину, пов`язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання, не пов`язаного з позбавленням волі, що має місце в даному випадку, Суд застосовує до особи, яка вчинила домашнє насильство, декілька обмежувальних заходів, відповідно до яких на засудженого покладаються такі обов`язки:

1) заборонити перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;

2) заборонити наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства постійно проживає;

3) заборонити листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв`язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб.